Sínek közül a Jóisten tenyerére

Paszabon játszik a Parno Graszt (fotó: Magyar Hang)

Az autentikus cigány zenét játszó Parno Graszt zenekar körül akaratuk ellenére hemzsegnek az ellentmondások. Előbb lettek ismertek Amerikában és Nyugat-Európában, mint Magyarországon, majd miután végre hazánkban is nagy népszerűségre tettek szert, kellemetlen incidensben volt részük, nem engedték be őket egy fővárosi szórakozóhelyre. A zenekarvezetővel, Oláh Józseffel nem csak a muzsikáról beszélgettünk, amikor Paszabon, a szülőfalujában fogadott minket. Szóba kerültek az eladott szavazatok, a migránsok, a vidéki lét nehézségei, a fekete vonat és hogy jó-e az, ha már gyerekként szülnek a roma lányok.

Hirdetés

– Hiába vagyunk a Jóisten tenyerén már másfél évtizede, azért olyan két-három évenként kapunk egy-egy fenékbebillentést, ami lendít rajtunk, mielőtt leülnénk a babérjainkra – mondta a Magyar Hangnak Oláh József. A nemrég a budapesti Remix Discóban történt incidenst is ezek közé a figyelmeztetések közé sorolja.

A zenekar frontembere az április 8-i országgyűlési választás előtt videóban buzdította szavazásra a romákat. A településen végül elsöprő győzelmet aratott a Fidesz. Hogy miért? Erről is beszélt riportunkban a Parno Graszt frontembere, aki a vidék elnéptelenedéséről és a mulatós zene térhódításáról is elmondta a véleményét.

Hirdetés

A cikket a Magyar Hang május 18-án, pénteken megjelenő első számában olvashatja.

Keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! Fizessen elő lapunkra, akkor jövő pénteken már házhoz megy a Magyar Hang!