HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Búcsú Lovas I...

Búcsú Lovas Istvántól

HIRDETÉS

Hétfőn éjjel egy nyári vihar közelben lesújtó villámcsapásának hatását idézve jutott el hozzám a hír: meghalt Lovas István újságíró. Olyan valakit ragadott el a halál, akinek életkorát – a 73. évét taposta – meghazudtoló munkabírása bámulatra méltó volt.

HIRDETÉS

Felületes ismeretségünknek köszönhetően nem a harcos, ellenfeleivel kíméletlen, gyakran kifejezetten kegyetlen, rendre lehengerlően érvelő publicista, hanem a kedélyes asztaltárs vagy brüsszeli vendéglátó képe jelenik meg nekem róla először. Egy ideig kollégák is voltunk a Magyar Nemzetnél; olykor hasonlóan gondolkodtunk világról, közéletről, máskor meg nagyon nem. Nem venném magamnak a bátorságot ahhoz, hogy eldöntsem, milyen ember volt valójában Lovas István. Amit biztosan tudok: makacs következetességgel képviselt ügyeket, kétely nélkül jelölte ki a saját helyét a rendszerváltás utáni Magyarország soha véget nem érő szekértábor-háborújában. Újságíróként sok embert „megtalált”, ahogy ő is kiváló céltáblának bizonyult az elmúlt majdnem harminc évben. Irigylésre méltó nyelvismerete, a rendszerváltás előtti évtizedekben „disszidensként” a nyugati világban összegyűjtött tapasztalata, kielégíthetetlen tudásszomja talán más életutat is kijelölhetett volna, de ő mást választott, és kifejezetten élvezte a napi politika személyeskedő vitáiban való alámerülést. Ez volt a közege. Szerette provokálni ellenfeleit, a teátrális gesztusoktól sem idegenkedett.

A csalódott antikommunista jobboldal hangját Lovas István szólaltatta meg a leghitelesebben a kilencvenes évek elejétől. Ő már akkor illiberális volt, s túlhevülten kritikus a korlátlan szabadságot hirdető nyugati világgal szemben. Mindig is elkötelezett újságíró volt, de a pártkatona zubbonyát – úgy érzem – nem rá szabták.

Isten nyugosztalja!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 5. számában jelent meg, 2018. június 15-én.

HIRDETÉS

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! Ha teheti, kérjük segítse a független sajtót, fizessen elő a Magyar Hangra, vagy támogasson minket közösségi finanszírozási kampányunkon keresztül!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szerető Szabolcs
Szerető Szabolcs
A Magyar Hang főmunkatársa, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,109lájkolóTetszik
2,665követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Robban a „cigányplutónium” – Magyar Hang-ajánló

Bogdán László-interjú, a Borkai-botrány háttere, nádirtás és ingatlanbiznisz a Balatonnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Erdogan köszönetet mondott Orbánnak

Kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Bakuban, ahová mindketten a Türk Tanács soron következő ülésére érkeztek.