Svájc pontot szerzett Brazília ellen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokan vélekedtek úgy már a sorsolás pillanatában, hogy az ötszörös világbajnok Brazília számára sétagalopp lesz a csoportból továbbjutni. Ráadásul a remek keretükben ott van Neymar, aki kijelentette, teljesen egészséges, és végre szeretne a felnőtt válogatottal is győzni egy nagy tornán. De Szambaország játékosai semmit sem bíztak a véletlenre az egyébként könnyűnek semmi esetre sem nevezhető ellenfél, a svájciak ellen, és már a pályára lépéskor odafigyeltek arra, hogy Marcelo például mindenképpen a jobb lábával lépjen először a gyepre, illetve Jesust is segítségül hívták, őt nevezték középcsatárnak a meccsre.

A találkozó úgy kezdődött, hogy a törpe ezúttal is nekiugrik az óriásnak, és bizony az első lehetőséget is Svájc hagyta ki: Shaqiri jobb oldali beadása után Dzemaili kapásból fölé-mellé pörgetett. Nos, ez a 3. percben lezajlott esemény annyira felébresztette a brazilokat, hogy innentől kezdve csak Neymárék kihagyott helyzetein bosszankodtak a nézők. Aztán jött a csodagól: Neymar, Marcelo összjáték után a beadás még kijött a svájci védőkről, ám Coutinho a labda átvétele után mesés kiflivel kilőtte a bal felső sarkot 20 méterről. Szegény Sommer hiába kapaszkodott, esélye sem volt a hárításra.

Mintha ezzel elintézettnek is vették volna a találkozót a brazilok, ugyanis annyira visszavettek a tempóból, hogy az ezen egy darabig meglepődő svájciak felbátorodtak, és abszolút fölényt harcoltak ki, igaz, ez még arra sem volt elég, hogy egy árva helyzetet feljegyezhessünk tőlük. Az iram jelentősen visszaesett – no, azért az NB I szintjétől még így is fényévekre volt –, így aztán kissé megváltásként jött a szünet.

A brazilok elfelejtettek kijönni a második félidőre, és ezt már kihasználták a svájciak: egy szögletet követően Zuber közelről bólintott a hálóba. Ez a találat nemcsak az egyenlítést jelentette, hanem azt is, hogy a brazil válogatott megkapta első gólját 2018-ban. Hirtelen sürgőssé vált a selecaonak is, ám innentől kezdve a helvétek is elhitték, tudnak gólt lőni ezen a meccsen, és ha egyszer ment, mehet majd még egyszer is. Ám jöttek a brazil cserék, egyre inkább beszorult Svájc, és ha Coutinho nem akar az első találatánál is nagyobb gólt rúgni, ismét vezethettek volna a brazilok a 70. percben. Neymar szinte semmi veszélyt nem jelentett Sommer kapujára, az első (!) lövését a 77. percben simán védte a svájci kapus. Becserélte Tite mester mintegy utolsó mentsvárként a rendkívül gólveszélyes Firminót is, és a csatár első labdaérintéséből alig bombázott fölé. Hogy milyen idegesek voltak a brazilok, azt jól mutatta, hogy amikor egy hatalmas léggömb begurult a brazil 16-oson belülre, Allison nem kirúgta azt, hanem rátaposva „megsemmisítette”. Aztán a hajrában villant egyet Neymar, ám fejesét védte Sommer, majd ugyanő még ennél is nagyobb bravúrral ütötte ki Firmino bólintását, majd a 91. percben kiimádkozta Miranda életerős lövését a bal alsóból.

És amikor a 96. percben Schär a gólvonal elől rúgta ki Renato Augusto lövését, biztossá vált, hogy a kis Svájc pontot szerez a nagy Brazíliától. Tell Vilmos büszke lehet kései utódjaira. A selecao 40 év után nem tudta megnyerni nyitómeccsét egy világbajnokságon.

E-CSOPORT

Brazília – Svájc 1-1 (1-0)

Rosztov-na-Donu. 43.109 néző. Jv: Ramos (mexikói).

Brazília: Alisson – Danilo, Thiago Silva, Miranda, Marcelo – Paulinho (Renato Augusto, 67.), Casemiro (Fernandinho, 60.), Philippe Coutinho – Willian, Gabriel Jesus (Firmino, 79.), Neymar. Szövetségi kapitány: Tite

Svájc: Sommer – Lichtsteiner (Lang, 87.), Schär, Akanji, Rodríguez – Behrami (Zakaria, 71.), G. Xhaka – Shaqiri, Dzemaili, Zuber – Seferovic (Embolo, 80.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic

Gólszerző: Coutinho (20.), Zuber (50.)

Az E csoport állása

1. Szerbia       1 1 - - 1-0 3

2. Brazília       1 - 1 - 1-1 1

2. Svájc           1 - 1 - 1-1 1

4. Costa Rica 1 - - 1 0-1 0

A vb teljes menetrendjét itt találja, a csoportokról pedig itt olvashat.

Címkék: zx_BMolnarL, foci, foci-vb