HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Szabálytalans...

Szabálytalanságok miatt százmilliárdot kérhet vissza az Unió

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Százmilliárd forintnál is többet fizettetne vissza az Európai Bizottság Magyarországgal a felületes közbeszerzési ellenőrzések miatt – értesült a 24.hu. Azt írják, hogy 29 közbeszerzési eljárásból 25-ben súlyos szabálytalanságokat tártak fel. Ezt a tavaly novemberben tartott helyszíni vizsgálatok eredményei alapján állapították az Európai Bizottság auditorai, amikor a közbeszerzések ellenőrzésének hatékonyságát vizsgálták. A szabálytalanságok kiszűrése a Miniszterelnökség belül működő közbeszerzési felügyeletei főosztály (kff) feladata lett volna, ám ők a komoly rendellenességeknek csak a töredékét állapították meg.

A megállapított és be is árazott szabálytalanságok miatt 103,4 milliárd forint (334,6 millió euró) támogatásmegvonást tart indokoltnak az Európai Bizottság. Ez a szerződések teljes értékének a 10,64 százaléka. Ennél azonban – teszik hozzá – jóval vaskosabb lehet a végszámla.

Az Európai Bizottság ellenőrei ugyanis – a portál értesülései szerint – féltucat rendszerszintű szabálytalanságot is felfedeztek, emiatt azt kérik a magyar hatóságoktól, hogy vizsgálják felül valamennyi operatív program közbeszerzését, szűrjék ki a hibás projekteket, és intézkedjenek a támogatások levonásáról. Példaként említik a Szántód-Köröshegy, Fonyód-Kaposvár és a Budapest-Esztergom vasúti rekonstrukciót, amelyeknél az auditorok 25 százalékos korrekciót, összesen 27 milliárd forint támogatás megvonását javasolják. Az ok, hogy menetközben 30-ról 50 százalékra emelték a nyertesnek járó támogatáselőleget a gazdaságélénkítés jegyében hozott kormányrendelet okán. A közbeszerzési eljárásokat azonban még a 2015. november előtti szabályoknak megfelelően írták ki, 30 százalék előleggel, a nyerteseknek viszont már a 2015. november utáni új szabályozás alapján 50 százalékra módosították az előleget. Az uniós ellenőrök szerint ezzel sérült az esélyegyenlőség, a magasabb előleg ismeretében többen pályáztak volna a munkáért.

Az Európai Bizottság a megállapításairól levélben értesítette a magyar kormányt, amelynek két hónapja van válaszolni.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,945lájkolóTetszik
3,639követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A mama nem adja fel

A büdi cigánytelepen élő Margó nagyi és népes családja számára az elmúlt hónapokban a vírus volt a legkisebb gond. Riport.