Szabálytalanságok miatt százmilliárdot kérhet vissza az Unió

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Százmilliárd forintnál is többet fizettetne vissza az Európai Bizottság Magyarországgal a felületes közbeszerzési ellenőrzések miatt – értesült a 24.hu. Azt írják, hogy 29 közbeszerzési eljárásból 25-ben súlyos szabálytalanságokat tártak fel. Ezt a tavaly novemberben tartott helyszíni vizsgálatok eredményei alapján állapították az Európai Bizottság auditorai, amikor a közbeszerzések ellenőrzésének hatékonyságát vizsgálták. A szabálytalanságok kiszűrése a Miniszterelnökség belül működő közbeszerzési felügyeletei főosztály (kff) feladata lett volna, ám ők a komoly rendellenességeknek csak a töredékét állapították meg.

A megállapított és be is árazott szabálytalanságok miatt 103,4 milliárd forint (334,6 millió euró) támogatásmegvonást tart indokoltnak az Európai Bizottság. Ez a szerződések teljes értékének a 10,64 százaléka. Ennél azonban – teszik hozzá – jóval vaskosabb lehet a végszámla.

Az Európai Bizottság ellenőrei ugyanis – a portál értesülései szerint – féltucat rendszerszintű szabálytalanságot is felfedeztek, emiatt azt kérik a magyar hatóságoktól, hogy vizsgálják felül valamennyi operatív program közbeszerzését, szűrjék ki a hibás projekteket, és intézkedjenek a támogatások levonásáról. Példaként említik a Szántód-Köröshegy, Fonyód-Kaposvár és a Budapest-Esztergom vasúti rekonstrukciót, amelyeknél az auditorok 25 százalékos korrekciót, összesen 27 milliárd forint támogatás megvonását javasolják. Az ok, hogy menetközben 30-ról 50 százalékra emelték a nyertesnek járó támogatáselőleget a gazdaságélénkítés jegyében hozott kormányrendelet okán. A közbeszerzési eljárásokat azonban még a 2015. november előtti szabályoknak megfelelően írták ki, 30 százalék előleggel, a nyerteseknek viszont már a 2015. november utáni új szabályozás alapján 50 százalékra módosították az előleget. Az uniós ellenőrök szerint ezzel sérült az esélyegyenlőség, a magasabb előleg ismeretében többen pályáztak volna a munkáért.

Az Európai Bizottság a megállapításairól levélben értesítette a magyar kormányt, amelynek két hónapja van válaszolni.