Velencei Bizottság: nemzetközi egyezményt sért a Stop Soros

A kijelzõn látható a kormány "Stop Soros" törvénycsomagjáról szóló szavazás végeredménye az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. június 20-án. A törvényhozás 160 igen, 18 nem szavazattal fogadta el a törvénycsomagot, amely alapján büntetõ törvénykönyvi (Btk.) tényállás lesz az illegális bevándorlás elõsegítése, támogatása (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervének, a Velencei Bizottságnak az állásfoglalása szerint a Stop Soros ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményének 11. cikkével, ami a gyülekezési szabadságról szól – adta a hírül a hvg.hu.

Hirdetés

Ez az az alaptörvény-módosítás, amit – a Jobbik szavazataival megtetézve – e héten szerdán megszavazott a kétharmados parlamenti többség, nem várva meg a Velencei Bizottság állásfoglalását

Hirdetés

A bizottság szerint a szólásszabadság korlátozását jelenti, hogy a menekültek tájékoztatását és segítését is szabadságvesztéssel büntetné a „Stop Soros”-ként ismert törvénymódosítás. A Stop Sorosban megfogalmazott szankciók a bizottság szerint túlságosan szigorúak, ami szintén szembemegy a nemzetközi normákkal. Megemlítik, a törvénycsomag elfogadása előtt elmaradtak a konzultációk is az érintett szervezetekkel, nem volt társadalmi egyeztetés a civilekkel.

Mivel a Stop Soros törvénycsomag nem felel meg az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélkezési gyakorlatában megfogalmazott előreláthatósági kritériumának, valamint pontatlanságokat is tartalmaz,  ráadásul veszélyezteti a civil szerveztek finanszírozását is, a törvény hatálybalépése után fennáll a civil szervezetek ellehetetlenülésének veszélye, sérül az egyesülési és véleménynyilvánítási szabadság. A Velencei Bizottság állásfoglalása szerint a  Stop Sorost hatályon kívül kell helyezni.