Kezdőlap Belföld Velencei Bizo...

Velencei Bizottság: nemzetközi egyezményt sért a Stop Soros

Az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervének, a Velencei Bizottságnak az állásfoglalása szerint a Stop Soros ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményének 11. cikkével, ami a gyülekezési szabadságról szól – adta a hírül a hvg.hu.

HIRDETÉS

Ez az az alaptörvény-módosítás, amit – a Jobbik szavazataival megtetézve – e héten szerdán megszavazott a kétharmados parlamenti többség, nem várva meg a Velencei Bizottság állásfoglalását

A bizottság szerint a szólásszabadság korlátozását jelenti, hogy a menekültek tájékoztatását és segítését is szabadságvesztéssel büntetné a „Stop Soros”-ként ismert törvénymódosítás. A Stop Sorosban megfogalmazott szankciók a bizottság szerint túlságosan szigorúak, ami szintén szembemegy a nemzetközi normákkal. Megemlítik, a törvénycsomag elfogadása előtt elmaradtak a konzultációk is az érintett szervezetekkel, nem volt társadalmi egyeztetés a civilekkel.

Mivel a Stop Soros törvénycsomag nem felel meg az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélkezési gyakorlatában megfogalmazott előreláthatósági kritériumának, valamint pontatlanságokat is tartalmaz,  ráadásul veszélyezteti a civil szerveztek finanszírozását is, a törvény hatálybalépése után fennáll a civil szervezetek ellehetetlenülésének veszélye, sérül az egyesülési és véleménynyilvánítási szabadság. A Velencei Bizottság állásfoglalása szerint a  Stop Sorost hatályon kívül kell helyezni.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,083lájkolóTetszik
1,581követőKövetés
13,746feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Felejtsük el az elmúlt harminc évet – Magyar Hang-ajánló

Cserhalmi György-, Vágó Gábor-, és Lengyel Róbert-interjú, Hős utcai riport, panaszok a gyárból – kapható a friss szám!

Kiemelt cikkek