Hamarosan véget érhetnek Mészárosék helikopteres vadászatai

Jogerős ítélet született a bélmegyeri vadásztársaság és a Mészáros Lőrinc fia által vezetett Hidashát-Bélmegyer Vadgazdálkodási Társaság ügyében. A Gyulai Törvényszék a vadászterületükről kiszorított vadászoknak adott igazat, így még az is megeshet, hogy a nemzet gázszerelőjének és társaságának hamarosan el kell hagynia azt a békési vadászkastélyt, ahol korábban Kádár János és Leonyid Brezsnyev ment többek között fácánra és nyúlra.

Hirdetés

El is mondta még a Magyar Nemzetnek egy helybeli asszony, hogy annyi változott a településen az elmúlt évtizedekhez képest, hogy most nem a magyar és szovjet főelvtársak kedvteléséhez, hanem a nemzeti együttműködés rendszerének új földesurainak asszisztálnak hajtóként a bélmegyeriek.

Mészáros Lőrincék egyébként a helybeli elmondások szerint több mindenben is rátettek egy lapáttal a vörös elődök rongyrázására. Mert míg Kádárékat csak hintón ringatták a helyiek, addig Mészáros Lőrincék a helybeliek elmondása szerint nemcsak hintón, hanem telepjáróval, és helikopterrel érkeztek meg Békés megye mélyére. Utóbbira azért volt szükségük, mert Bélmegyerre olyan rossz utak vezettek, hogy jobbnak látták átrepülni a kátyúk fölött, mint kerülgetni őket. A kastély környékén aztán megkezdődik a vadászat, állítólag váltott puskákkal lőttek a fácánokra az új beköltözők.

Minderre a már-már szokásos kis magyar einstandnak nevezhető eljárásra úgy került sor, hogy 2016. augusztus 12-én összehívták a szóban forgó vadászterület földtulajdonosait, hogy az új vadászati törvénynek megfelelően újraosztott terület hasznosításáról döntsenek. A közgyűlésen a térségben korábban vadászati jogokkal bíró Bélmegyeri Földtulajdonosok Vadgazdálkodó Vadásztársaságának tagjait váratlanul érte, amikor a meghirdetett napirendeken túl arról is szavaztak, hogy a jövőben a Hidashát-Bélmegyer Vadgazdálkodási Társaság szervezhet vadászatokat ott, ahol a bélmegyeriek évtizedeken keresztül gazdálkodtak. Az új szerződött vadásztársaság elnöke nem más, mint ifjabb Mészáros Lőrinc, Mészáros Lőrinc fia.

A kitúrt vadászok nem nyugodtak bele, és bíróságra vitték az ügyet, a Gyulai Törvényszék pedig végül kimondta, hogy nem voltak szabályosak a földtulajdonosok meghatalmazásai, ezért a 2016-os közgyűlésen született döntések is érvénytelenek. A hvg-nek az egyik vadász elmondta, hogy a hatóságnak most fel kell függesztenie a jog gyakorlását, tehát ki kell mondja, hogy ifjabb Mészárosék nem vadászhatnak ezen a bélmegyeri területen, nekik pedig kezdeményezniük kell, hogy számukra engedélyezzék a vadászatot. Megjegyezte a vadász azt is, hogy ugyan „másfél éve nem is alszik, de most isznak egyet az ítéletre”, mert „már lehet”.

Hirdetés

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.