HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Hadházy Ákos:...

Hadházy Ákos: Az LMP hagyott el

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A választások előtt az egyik legaktívabb ellenzéki politikus volt, ma azonban – bár képviselő – párton kívüliként maga sem tudja, mit lehetne tenni a Fidesz túlhatalma ellen – ez a legfontosabb tanulsága a Hadházy Ákossal készült interjúnak. A volt LMP-s politikus továbbra is bízik az ellenzéki együttműködésben, bár ezt egykori pártjában sem sikerült megvalósítani. Legfontosabb feladatnak azt tartja, hogy gyűjtsenek össze egymillió aláírást, hogy kikényszerítsék Magyarország uniós ügyészséghez való csatlakozását, amely szerinte az egyetlen biztosítéka a korrupció visszaszorításának.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hangban június 29-én megjelent interjúból.

– Miért lett önnek a párton belül ilyen sok ellenlábasa, haragosa?
– Én inkább úgy fogalmaznék, hogy kisebbségben maradt az általam képviselt politikai nézet. Azt gondoltam, olyan súlyos következményekkel járna Orbán Viktor újabb győzelme, hogy az ellen mindent meg kell tenni. A társadalmi igény és a józan ész is azt diktálta, hogy együtt kell működni azokkal a pártokkal is, amelyekkel egyébként ezt nem tennénk meg. Ám nagy csalódás számomra, hogy amikor erről beszéltünk, gyakran nem a higgadtság és az észérvek érvényesültek, hanem az a politikai kultúra, amit Sallai R. Benedek tettlegessége mutatott meg kifelé.

– Mennyire volt önnek fontos az LMP? Mert így úgy tűnik, fontosabb volt a személyes büszkesége és a politikai céljai, mint a párt egysége.
– Magyar politikusnak nem lehet fontosabb a pártja, mint a hazája. Én abba a csoportba tartozom, akiknek fontos a közösséghez tartozás, de kritikus tud lenni az övéivel.

HIRDETÉS

– A választás eredménye fényében van értelme a korrupció bemutatásának? Van értelme úgy folytatni, ahogyan eddig tette?
– Sokan azt mondják, hogy a korrupció nem érdekli az embereket. Ez azonban bizonyosan nincs így, a felmérések szerint igenis zavarja őket. Ugyanakkor tény: olyan sok az ügy, hogy nem tudnak azokkal lépést tartani. Elképzelhető, hogy kevesebb korrupcióinfót fogok tartani. Két dologról azonban nem szabad lemondani. A kormány százmilliárd forintos nagyságrendben költött pénzt arra, hogy elterelje a figyelmet a lopásokról, visszaélésekről. Nagyon szeretném, ha a teljes ellenzék beleállna az uniós ügyészséghez való csatlakozás kikényszerítésébe. Mivel az erre vonatkozó népszavazási kezdeményezést alaptörvényellenességre hivatkozva lesöpörték az asztalról, alkotmányt kell módosítani. Ehhez a módosítási kezdeményezésemet benyújtottam az Országgyűlésnek. Ugyan tudom, hogy le fogják söpörni, de ha sikerül komoly nyomást gyakorolni, előbb-utóbb lehet eredményt elérni. Ha az ellenzék össze tudna állni, és összegyűjtenénk mondjuk egymillió aláírást, annak már lenne súlya. Meggyőződésem, hogy a csatlakozás az Európai Unió elvárása is, nem fogják tovább mindenféle kontroll nélkül folyósítani a felzárkóztatási támogatásokat. Márpedig ha elzárják a pénzcsapot, megvan a veszélye annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kivezeti az unióból Magyarországot. Pedig bent kell maradnunk, ez ugyanis a korrupció megállításának reménye.

A Fideszből vagy az LMP-ből nehezebb kilépni? Mennyire volt fontos az LMP? Miért marad a parlamentben? Milyen eszközök maradtak az ellenzéki pártok kezében a kormány munkájának ellenőrzésére? Kinek dolga a korrupció feltárása? Mennyi fantáziát lát Márki-Zay Péter, vagy Mellár Tamás parlamenten kívüli ellenzéképítő munkájában? Ezekről is kérdeztük Hadházy Ákost. A teljes interjút a Magyar Hang június 29-én, pénteken megjelent hetedik számában olvashatja! És hogy mit talál még a lapban? Itt megnézheti. Keresse az újságárusoknál és a Digitalstandon!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,710lájkolóTetszik
2,951követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ennél többet a bérlők már nem nagyon tudnak fizetni

Még nőnek ugyan az albérleti díjak, de a szakértő szerint lassan elérjük a csúcsot. Néhány kerületben és nagyvárosban már nem emelkednek az árak.

Pénz semmiért