HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Hiába a munka...

Hiába a munkaerőhiány, létszámstopot rendelt el a kormány

HIRDETÉS

Létszámstopot vezetett be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) június 21-től a tárcához tartozó közintézményeknél, köztük a mentőknél, múzeumoknál és színházaknál – írta az Átlátszó a minisztériumból az érintettekhez küldött e-mailre hivatkozva.

HIRDETÉS

Az intézményeknek címzett levelében a minisztérium személyügyi főosztályvezetője a június 20-án aktuális létszámadatokról kért tájékoztatást, majd felhívta a figyelmet, „hogy 2018. június 21. napjával létszámstop kerül elrendelésre, ennek megfelelően 2018. június 21. napját követően új, foglalkoztatásra irányuló jogviszony nem létesíthető a létszámstop feloldásáig. A tilalom kiterjed a már folyamatban lévő ügyekre is.”

Az Átlátszó információja szerint a tucatnyi címzett között található egyebek mellett az Oktatási Hivatal, az Országos Mentőszolgálat, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Ludwig Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Opera és az Operett, az Országos Széchényi Könyvtár vagy a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért is.

Mindezt annak ellenére, hogy több helyen éppen a létszámbővítést tervezték. Az Országos Széchényi Könyvtárban például digitalizáló munkaállomásokat gondoltak kialakítani, erre most semmiképpen sem lesz lehetőségük.

Hétfő kora délután az Emmi közleményt küldött az MTI-nek. Ebben azt írták, hogy a hírekkel ellentétben nincs létszámstop az Országos Mentőszolgálatnál. „A kormány döntése érelmében a létszámstop kizárólag a kormányhivatali jogállású szerveknél, központi hivataloknál, valamint a fővárosi és megyei kormányhivataloknál van érvényben. Az intézkedés célja, hogy a bürokrácia ne növekedjen, hatékony és olcsó államot teremtsünk meg. Ezt szolgálta a kormány- és járási hivatalok kialakítása, a háttérintézmények körének felülvizsgálata is.”

A lépés előzményeiről a Népszava írt múlt hét szerdán. A lap szerint a kormány a közigazgatás több szintjén rendelt el létszámstopot: a miniszterelnök aláírásával megjelent kormányhatározat szerint június 20. után nem lehet új munkaviszonyt létesíteni egyetlen kormányhivatali jogállású szervnél, központi hivatalnál sem.

HIRDETÉS

A minisztereknek listát kell készíteniük a hozzájuk tartozó szervek dolgozóinak létszámáról és az üres álláshelyekről is. A június 19-én érvényes adatokat a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára, Bíró Marcell gyűjti össze. A létszámstopot határozatlan időre hirdették meg.

Nem találták még a lépés értelmét

A döntésre még kormányzati körökben sem adtak egyértelmű magyarázatot. Többen a kormányváltást követő helyezkedések korlátozását látják a rendeletben. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete pedig azért tartja értelmetlennek a lépést, mert a közigazgatásban már most 10 százalékos a létszámhiány.

A nyugdíjba vonulások, költözések miatti távozások ráadásul több hivatalban is azt eredményezhetik, hogy a munkatársak köre a kritikus határ alá csökken, s már az ügyfelek kiszolgálása is veszélybe kerül.

Az érdekképviselet vezetője arra következtet, ilyen körülmények között csak az lehet az oka a rendelkezésnek, hogy a kormány rendezni kívánja a közigazgatásban dolgozók jogállását és bérszintjét, ehhez előbb tisztán kívánja látni az érintettekkel kapcsolatban.

Nem csak az új munkahelyek számát korlátozta a kormány, meglévő állásokat is tömegével szüntetett meg. Múlt héten írtuk meg, hogy a kulturális közfoglalkoztatottak programjának megnyirbálása miatt több ezer embert kerül az utcára július 1-től.

A polgármesterek nyakába varrják

Az elbocsátott kulturális közmunkások több mint kétharmada kistelepüléseken él, minimális az esélyük, hogy a munkaerőpiacon állást találjanak. Nemcsak azért, mert a néhányszázfős falvakban alig akad hasonló munkakör, hanem mert az érintettek többsége 50 év körüli; egy részüknek pedig a fizikai vagy szellemi állapota miatt esélye sincs bekerülni a versenyszférába.

A munkahelyek megszüntetésének gondját a kormány a polgármesterekre hárítja, nekik kell tájékoztatni a közmunkásokat, hogy hétfőtől nem lesz munkájuk. A lapunk által megkeresett polgármesterek azt mondták, a program megvágását mindenhol megérzi majd a kulturális élet. Annál is inkább, mert azokon a településeken, ahol korábban is voltak kulturális alkalmazottak, igyekeztek mindenkit áttenni a programba, hiszen így az ő bérüket az állam állta.

Ennek köszönhetően számos településen a legtöbb kulturális intézményt szinte kizárólag közmunkások vittek, és sok helyen a rendezvények szervezését is rájuk bízta az önkormányzat, kiesésük így hatalmas érvágás.

A középfokú és diplomás végzettségűek számára munkát biztosító programot 2013 őszén indították el az azóta megszüntetett Nemzeti Művelődési Intézet felügyeletével. Az általunk megkérdezett polgármesterek szerint a megfogalmazott célokat – miszerint mutassák be a helyi értékeket és járuljanak hozzá a közösségi élet újraszervezéséhez – jól szolgálta, így értetlenül állnak a megszüntetése előtt. Ráadásul az össze közmunkaprogram közül innen vette fel a legtöbb embert a munkaerőpiac.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,413lájkolóTetszik
2,285követőKövetés
16,202feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Márton Anna: a hetedik te magad légy…

A sportág élő legendája állt a magyar érem útjába a budapesti vívó-világbajnokság hatodik napján.

Drájvit