Cserét ajánlanak a politikusoknak a hajléktalanok

Mariann azt mondja, azért alszik délelőtt, mert éjszaka rátámadnak (fotó: Farkas Norbert)

Tibor szerint háromféle ember lakik az utcákon, közterületeken. Ő már csak tudja, van tapasztalata: mínusz 17 fokban is a Nagyvárad téren aludt. – Az egyik a túlélő típus. Ő vissza fog kerülni az utcáról, akármi történik is. Vannak aztán a hajléktalanok. Ők azok, akik rendesen viselkednek, és elfogadja őket ez az úgynevezett társadalom. És vannak a csövesek, akik ott csinálják össze magukat, ahol éppen vannak. Mondjuk az aluljáróban.

Hirdetés

Tibor a Népliget forgatagában állva mondja el mindezt. Rövid monológjában felskiccelt kasztrendszere is mutatja, hogy nem olyan egyszerű elrendezni a fedél nélküliek sorsát, ahogy azt Bajkai István gondolja.

Beer Miklós: Szükséges szembesülnünk a hajléktalanokkal

Beer Miklós is egyetért Székely János a lakhatás joga mellett kiálló nyílt levelével. A váci megyéspüspök beszélt a menekülthelyzetről is.

– Nem az a baj, hogy elköltenek ránk meg a szállókra több milliárd forintot – jegyzi meg a fideszes ötletre emelt hangon, széles mozdulatokkal reagálva Tibor. Szerinte máshogy kellene elkölteni ezt a pénzt. Úgy, hogy a szállón ne legyenek kényelmetlen vaságyak, piszok, drogosok, bogarak és tolvajok. Mintegy tucatnyi, életvitelszerűen közterületen tartózkodó hajléktalannal beszéltünk, és szinte mindegyikük felhozta panaszként, amit Tibor is említett. Ha nem is feltétlenül az összest, de a négy kitételből kettőt-hármat biztosan.

– Mindig ezt szokták mondani, és valóban előfordul, hogy egy szállón lopnak, vagy bogarak vannak, de ezt nem lehet ráhúzni az összesre – hangsúlyozza a Magyar Hangnak Morva Emília. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régiójának vezetője nem feltétlenül azt tartja fő kérdésnek, hogy van-e elég szállóhely azok számára, akik mondjuk a Blaha Lujza téren alszanak. Mert számszerűen valószínűleg van, de „ezek az emberek már olyan betegségekkel, mentális problémákkal és sokszor függőségekkel küzdenek”, hogy lehetetlen egyik napról a másikra szállóba parancsolni őket. Valószínűleg az alkotmánymódosítás sem oldja majd meg ezt a problémát.

– Csak abba gondoljunk bele, hogy mi magunk, biztos egzisztenciával élő, egészséges emberek, milyen nehezen szabadulunk meg a rossz szokásainktól. Mondjuk a napi kávétól vagy cigarettától. Ráadásul – fűzi hozzá szomorúan – a több ezerre becsült fedél nélkül élőhöz képest szinte elenyészően kevesen, mintegy néhány százan lehetnek azok, akik miatt feltehetően ez a javaslat és a módosítás megszületett. Morva szerint ők viszont most nagyon nagy bajban vannak.

Hirdetés

A teljes riportot keresse a Magyar Hang 7. számában, melyből többek között az is kiderül, hogy mi kell ahhoz, hogy a Blahán éjszakázóból ugyanott takarító legyen. És hogy mit talál még a lapban? Itt megnézheti. Keresse az újságárusoknál és a Digitalstandon!

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.