Kormánypárti választási sikerek Budapesten

Kormánypárti választási sikerek Budapesten

A kormánypárt jelöltje, dr. Sára Botond lett Józsefváros polgármestere Fotó: Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mai napon összesen három helyszínen tartottak időközi önkormányzati választásokat Magyarországon. Noha mindhárom helyszínen a vártnál alacsonyabb volt a leadott voksok száma, valamennyi választás eredményesnek bizonyult.

A Győr-Moson-Sopron megyei Árpáson új polgármestert választottak a helyiek – a 2014-ben megválasztott polgármester, Szabó András (független) március végén egészségi okokra hivatkozva lemondott –, és a független jelöltek közül végül 67,59 százalékos részvételi arány mellett Szabóné Kovács Alice Mária nyerte a választást a szavazatok 66,67 százalékával, így ő vezeti majd a települést.

A másik két voksolásra a fővárosban került sor, és mindkettő fölényes kormánypárti győzelmet hozott. A Budapest V. kerületben időközi egyéni választókerületi képviselőt választottak. A szavazásra jogosultak 20,25 százaléka járult az urnákhoz, és az adatok teljes feldolgozását követően kiderült, hogy a szavazatok 67,24 százalékával Dr. Balla Valéria Emese (Fidesz–KDNP) szerezte meg az egyéni mandátumot a kerületben, ahol a két független induló közül Nagy Béla 28,27, míg Schmuck Andor 4,5 százalékot szerzett.

[caption id="attachment_2849" align="alignnone" width="800"]

Az ellenzék jelöltje, Győri Péter veszített Józsefvárosban[/caption]

A legnagyobb érdeklődéssel várt voksolásra a főváros VIII. kerületében, Józsefvárosban került sor, ahol azért tartottak időközi polgármester választást, mert a kerületet korábban vezető Kocsis Máté (Fidesz–KDNP) egyéni országgyűlési képviselői helyet szerzett az április országgyűlési választáson, és mivel az önkormányzati és a parlamenti mandátum összeférhetetlen, ezért a Fidesz–KDNP jelenlegi frakcióvezetője lemondott a polgármesteri székéről. Nos, annak ellenére fölényes kormánypárti győzelem született a Józsefvárosban – a korábbi alpolgármester, dr. Sára Botond a szavazatok 62,85 százalékának megszerzésével nyert –, hogy az ellenzéki ismételten összefogott, és beállt Győri Péter független jelölt mögé, aki egyébként a voksok 36,39 százalékát kapta, míg a Munkáspárt jelöltje, Fehérvári Zsolt Iván 0,76 százalékos eredménnyel végzett. A kerületben egyébként a voksolásra jogosult 57 469 főből mindössze 13 246-an járultak az urnákhoz, azaz a jogosultak 23,05 százaléka. Az új polgármester csak egy rövid ideig, a 2019-es őszi önkormányzati választásig tölti be a tisztséget.