Kezdőlap Belföld Újbudai lakás...

Újbudai lakások törvényen kívül

Súlyos következménnyel jár az egyik legnagyobb fővárosi lakásszövetkezet életében az elnök halála után előállt törvényen kívüli állapot. Megelégelve az átláthatatlan működést és a jogtalanságok gyanúját, egy 130 lakásos Vőfély utcai ház lakói úgy döntöttek, kiválnak az Őrmező Egyesült Lakásszövetkezetből. Az eset önmagán túlmutat: a problémák a lakásszövetkezet valamennyi, azaz 1700 lakásának mintegy háromezer tulajdonosát érintik. És noha a lakók egy részének tudomása sincs a bajokról, információink szerint más házak is fontolgatják a kiválást, és – mint kiderült – ettől a lakásszövetkezetnél is tartanak.

HIRDETÉS

A problémák 2015 karácsonyán kezdődtek: az addigi elnök halála után vezető nélkül maradt a szövetkezet. Utódjául olyan személyt bíztak meg az elnöki teendők ellátásával, akiről időközben kiderült, hogy a bíróság eltiltotta a cégvezetéstől. Kényszerű távozása után ugyan többen is kinézték maguknak a vezetői széket – többek között egyik informátorunk sem titkolta akkori ambícióit –, a tisztséget a mai napig nem töltötték be. Ez az „ex lex” állapot hozta helyzetbe a szövetkezetet ma ténylegesen irányító – cégképviseleti joggal rendelkező – igazgatósági tagokat, és ez vezetett aztán az aggályos megoldásokhoz. Például a szövetkezet szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) módosításával kiüresítették az elnöki tisztséget: innen fontos, például ellenőrzési jogosítványokat vettek el, a tényleges vezetői feladatok ellátására pedig létrehoztak egy úgynevezett irodavezetői státuszt, amibe Stubits Jánosné ült. Fontos megjegyezni: eközben azonban az szmsz egyes rendelkezései önmagukkal és az úgynevezett alapszabállyal is ellentmondásba kerültek. Noha a törvénytelen helyzet rendezését már a bíróság is előírta, a birtokunkban lévő irat szerint a szövetkezet vonakodik ennek eleget tenni.

Az ellenzékiek az átláthatatlanságra is panaszkodnak. Azt állítják, nem adnak ki nekik iratokat. Az igazgatóság azonban arról is tett, hogy a kíváncsiskodóknak elvegyék a kedvét: száz, illetve kétszáz forintot kérnek oldalanként a papírok kiadásáért. Máskor viszont nem fogják ennyire a pénzt: még májusban is fizették a szövetkezet ügyvédjének 155 ezer forintos havidíját, akinek elvileg február elején felmondtak. Az igazgatósági határozatokból az is kitűnik, hogy a cégképviseleti joggal rendelkező „négyesfogat” tagjai megtalálták számításaikat az elnök nélküli helyzetben: az általuk dominált igazgatóságban ugyanis 2016 óta egymás között osztják le a különböző szerződéses megbízásokat. Akad, aki gazdasági szakértői, más műszaki feladatok ellátására kapott megbízást.

A nagy szakértelem azonban kevésnek bizonyult, amikor a Vőfély utcai ház kiválása miatti mérlegbeszámolót állítottak össze. Nemcsak az a baj, hogy kétféle készült, hanem hogy a részközgyűléseken egy nyereséges változatot, míg a későbbi, úgynevezett küldöttgyűlésen már egy 16 millió forint veszteséget mutató beszámolót szavaztak meg. Tény: az ellenzékiek által jogi útra terelt panaszok, törvényességi felügyeleti eljárások többsége visszapattant a hatóságoktól. A lakásszövetkezetnél ebbe kapaszkodnak, mondván, hiába „jelentették fel” eddig őket mindenhol, nem marasztalták el a szövetkezetet. A Vőfély utcai ház kiválását pedig – ottjártunkkor – egy erős vállrándítással intézték el.

Persze hivatalosan is bejelentkeztünk a lakásszövetkezetnél, de Stubits Jánosné irodavezető egy órával a találkozó előtt lemondta a „randevút”. Mivel a „gesztusa” erősen lerázásnak hatott, személyesen kerestük fel az irodájában. Ám ekkor sem tett semmit azért, hogy a felvetéseket tisztázza. Miután ugyanis elfogytak a kifogásai, idegesen telefonálni kezdett. Mint kiderült, a körzet fideszes önkormányzati képviselőjét, Junghausz Rajmundot riadóztatta, aki – 2006 és 2008 között a szövetkezet felügyelő bizottságának tagja volt, és lakása is van a Vőfély utcában – néhány perc után be is toppant az irodába. Különben a szövetkezeti tagokkal folytatott beszélgetéseink alkalmával többek állították, hogy a lakásszövetkezet ügyeit a háttérből éppen Junghausz mozgatja. Mikor ezzel szembesítettük, úgy fogalmazott: ez egy rosszindulatú és buta híresztelés. Pontosan annyi beleszólási lehetősége van a szövetkezet működésébe, mint bármelyik szövetkezeti tagnak.

Egy lakásszövetkezeti ügyekben jártas jogász lapunknak arról beszélt, hogy az Őrmező lakásszövetkezet gondjainak egy része általánosnak mondható. A szövetkezeti tagok – tulajdonosok – elöregedtek, a fiatalok pedig kevés figyelmet fordítanak a házak ügyeire. Így olykor csak a szemfüles és kitartóan ellenőrző lakón múlik, kiderülnek-e a turpisságok, pedig az átláthatóságról és a tulajdonosi jogokról a lakásszövetkezeti törvény is rendelkezik. Probléma viszont, hogy ugyan e törvény alapján a cégbíróság a felettes szerv, fontos kérdésekben még sincs hatásköre: egyes ügyeket a polgári, másokat büntetőbíróságokra utal.

Mindenesetre az őrmezői szövetkezetből kiváló Vőfély utcaiak új lakásfenntartó cégének bejegyzése folyamatban van, és a lakók reményei szerint már júliusban elkezdi működését.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 7. számában jelent meg, 2018. június 29-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! 

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,141lájkolóTetszik
1,590követőKövetés
13,801feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Karanténba zárva – Magyar Hang-ajánló

Orbán Viktor és a Néppárt, Éger István-, Szalma Botond- és Zoboki Gábor-interjú, mitrovicai riport, 44 év után új polgármestert választ Ibrány. Keresse a friss számot!

Kiemelt cikkek

Mire költsön a kormány 20,1 milliárd eurót?

Javaslatokat tettek az Európai Bizottság emberei, kérdés, a magyar vezetők megfogadják-e ezeket.

Anti antiháború