HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Talán soha ne...

Talán soha nem tudjuk meg, miért halt meg két ember a pécsi repülőgép-balesetben

HIRDETÉS

Egy részben magyar fejlesztésű kétszemélyes kisrepülőgép zuhant le május végén Pécstől nem messze. A balesetben két személy életét vesztette. Egyelőre senki sem tud vagy nem mond biztosat arról, mi történhetett.

HIRDETÉS

Bár a szerencsétlenség után három vizsgálat is indult, információt onnan nem kaptunk – majd csak a vizsgálatok végén, hónapok múlva. Ráadásul politikailag is érzékeny az ügy, mert a cégben is vannak a Fideszhez közel álló emberek, mert a kormány támogatta a Magnus pécsi beruházását, s mert a pécsi vezetésnek is fontos a tervezett pécsi repülőgépgyár ügye. Nem is nyilatkoztak a tragédia után, csak Páva Zsolt polgármester írt a Facebookra egy rövid részvétnyilvánítást.

A gyár azonban valószínűleg felépül, a tragédiától függetlenül is. Az építkezés folyik, a Magnus sem mondott mást, és Pécsett eleve sem a lezuhant kísérleti, elektromos eFusion-t, hanem a kiforrott technológiával rendelkező Fusion 212-t gyártják majd.

A rendőrség légi közlekedés veszélyeztetése miatt indított nyomozást. A magyar légügyi hatóság is vizsgálódik, és az eFusion-be motort fejlesztő és szállító Siemens is indított belső vizsgálatot. Azonban amíg ők nem nyilatkoznak érdemben, csak azt írhatjuk le hivatalosan, hogy az eFusion egyelőre ismeretlen okból és körülmények miatt zuhant le egy, Szalánta közelében lévő kukoricamezőre május végén.

A repülőgép a felismerhetetlenségig összeolvadt, és benne égett a két pilóta is. A kisrepülőgép váza alapvetően műanyag, karbon-kompozit ötvözet, az elektromos motor lithiumos akkumulátorról nyeri a tápanyagellátást. Az eFusionban egy 61 és egy 42 éves férfi utazott – úgy tudni tesztpilóták/mérnökök voltak, egyikük a Magnus, másikuk a Siemens munkatársa volt.

HIRDETÉS

Habár a lezuhant kisrepülő még csak kísérleti gép volt, rendelkezett lajstromjellel, vagyis ugyanazokat a követelményeket teljesítenie kellett, mint bármely más ultrakönnyű repülőgépnek.

Márpedig a Magyar Hang nem megerősített értesülései szerint akár az is feltételezhető, hogy nem egyszerű műszaki meghibásodásról volt szó. És azzal szemben is van ellenérv, hogy a gépet vezető pilóta lett volna rosszul.

A repülőt ugyanis lehozhatták volna a kötelezően beépített ejtőernyő kioldásával – a pilóta rosszulléte esetén ezt a szintén pilóta képzettségű utas is megtehette volna. „Sima” műszaki hiba esetén pedig akár még vitorlázással is lejöhettek volna. A gép ugyanis értesüléseink szerint 300 méteres magasságban volt, amikor valami nem várt történhetett.

A lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint ezért nem kizárt, hogy valami mindkét férfival történt a gépen. Nem elképzelhetetlen szerintük, hogy az akkumulátorból szabadulhatott fel olyan gáz, amely bejutott a pilótafülkébe, és elkábította a bent tartózkodókat. Ezt a verziót akár még erősítheti is az, hogy állítólag egy meredeken, orral előrebukó zuhanó repülőt láttak szemtanúk, mintha rábukott volna a pilóta a kormányra. Egy másik, szintén nem hivatalos információnk, hogy a végzetes felszállás már a második kör volt, amely előtt akkumulátort cseréltek a gépben.

Ami biztos azonban, az az, hogy már a vizsgálat nagyon korai szakaszában kizárták, hogy a becsapódás előtt kigyulladt volna a repülő.

Kétmilliárdos kormányzati támogatással

A kecskeméti kötődésű Magnus Aircraft Zrt. tavaly jelentette be, hogy Pécsett építi fel új repülőgép-összeszerelő üzemét. A tervezett 5 milliárdos beruházást a kormány 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segíti.

A Magnus tulajdonosai és dolgozói egy része ott volt már több (összesen három) másik hasonló cégnél is – de ezek nem elődcégei a Magnusnak. Ezekkel kapcsolatban felmerültek támogatás-elszámolással kapcsolatos problémák, valamint tragédiák is történtek.

Két halálos kimenetelű repülőgép-baleset is volt 2007 környékén. Összesen négyen haltak meg, az viszont nem derült ki, műszaki vagy konstrukciós hiba okozta-e a szerencsétlenségeket.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,850lájkolóTetszik
2,404követőKövetés
16,749feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Elhallgatások és hazugságok – Magyar Hang-ajánló

Thuróczy Szabolcs-interjú. Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter. Vannak anyák, akik maguk is árulják a drogot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek