HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Az első Orbán...

Az első Orbán-kormány: egy út, amelyről letértünk

HIRDETÉS

A mi kormányunk a szabadság és a rend, a családok, a gazdasági növekedés, az összetartozás és az Európai Unióhoz tartozó államokkal való együttműködés kormánya lesz – ezt ígérte húsz éve Orbán Viktor, mielőtt letette volna hivatali esküjét az Országgyűlésben. Az első Orbán-kormány három miniszterét a Magyar Hang többek között arról kérdezte, miben változott a magyar miniszterelnök.

HIRDETÉS

Különös ülést tartott 1998. július 6-án a magyar országgyűlés. Ezen a napon nemcsak Orbán Viktor miniszterelnök tette le hivatali esküjét, hanem ünnepséget tartottak abból az alkalomból, hogy az első magyar népképviseleti országgyűlés képviselőháza 150 esztendővel ezelőtt tartotta alakuló ülését. Miután Áder János, az Országgyűlés elnöke a magyar polgári demokrácia születésnapjának nevezte július 4-ét, Kossuth Hírlapjának sorait idézte a jeles napról: „Országot kormányozni ily körülmények között nem gyermekjáték. Zavarni könnyű, csomót oldani nehéz. Teremteni pedig és nem csalatkozni csak Isten képes. Mi nem kérkedünk istenség tulajdonával, de sok csomót oldánk, minek nehéz művére nemes önérzettel tekintünk vissza.”

Nem jutott könnyű időszak az első Orbán-kormánynak sem. Létrejötte után szinte azonnal kitört az orosz gazdasági válság, egy évvel később pedig kezdetét vette a NATO-légiháború Kis-Jugoszlávia ellen. De a később kibontakozó koalíciós válság sem könnyítette meg a kormány működését, ahogy az sem, hogy a hazai belpolitikai élet hihetetlenül megosztottá vált. Mégis, napjainkra az ellenzéki pártok már-már nosztalgiával emlékezhetnek vissza az első polgári kormány éveire, és nem csak azért, mert mostanra ők maguk darabjaikra szakadtak, törpévé zsugorodtak vagy egész egyszerűen eltűntek.

Hogy emlékszik az első Orbán-kormány időszakára Gógl Árpád, Hámori József és Chikán Attila? Szerintük miben változott azóta Orbán Viktor? Ezekre a kérdésekre is választ kap a Magyar Hang 8. számában, amely elektronikus formában kapható még a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a lapban? Itt megnézheti

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,429lájkolóTetszik
2,288követőKövetés
16,205feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek