HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Vizy E. Szilv...

Vizy E. Szilveszter üzent Palkovics Lászlónak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter interjújára reagálva Vizi E. Szilveszter orvos, farmakológus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke Válasz címmel jelentetett meg egy írást a csütörtöki Magyar Hírlapban, ugyanott, ahol előzőleg Palkovics is nyilatkozott.

A jobboldali Vizi, aki többször is részt vett a kötcsei polgári pikniken, azt írja:

HIRDETÉS
HIRDETÉS

„Én nem értesültem sem az MTA által szervezett tüntetésekről, sem onnan elhangzó fenyegető nyilatkozatokról, de emlékszem arra, hogy mi történt 2005-2006-ban, mint hogy én voltam akkor az MTA elnöke.”

Vizi E. Szilveszter szerint a korabeli sajtó az Akadémiát akkor ostromlott várhoz hasonlította, melynek védelmében akkoriban is többen felszólaltak a nyilvánosságban.

HIRDETÉS

Palkovics tétele, amire az Akadémia korábbi elnöke reagált, ez volt a mostani támadásokat illetően: „az MTA reakciója azonban jelentősen eltér a 2005-ben tapasztalttól.”

Vizi válaszában Freund Tamás világhírű agykutató 2006-os Magyar Nemzetben megjelent cikkéből idéz a miniszternek:

„A kreatív tevékenység, a valódi, eredeti alkotás azonban sem a művészetben, sem a tudományban nem megrendelhető és kilóra nem mérhető. Egyet lehet csak tenni érdekében: optimális körülményeket biztosítani számára, és akkor már a puszta létével megszolgálta a befektetést. Ugyanakkor joggal reménykedhetünk abban, hogy ezekből az agyakból előbb-utóbb valami kipattan, amire világszerte büszkék lehetünk, és ami a kulturális-gazdasági felemelkedésünkhöz is hozzájárul. Ez nem luxus vagy arisztokrata hobbi, hanem egyetlen módja, hogy rajta tartsuk Magyarországot a világ tudományos, kulturális térképén. Ezek a gondolatok aktuálisak ma is” – zárta írását Vizi E. Szilveszter.

HIRDETÉS

A szociológusok támadása csak ürügy

A listázott szociológusokat kérdeztük a kutatói szabadság fontosságáról és a Magyar Tudományos Akadémia jövőjéről.

Freund Tamás agykutató június végén lépett ki a kormányhoz közel álló tudósokat tömörítő Professzorok Batthyány Köréből az MTA „államosítása” miatt. Hasonló döntést hozott Szathmáry Eörs világhírű evolúcióbiológus is. Az Indexnek nyilatkozva azzal indokolta döntését, hogy most nem lehet sunnyogni, ez nem az a pont, amikor az embernek arra kell gondolni, hogy vele mi lesz. Most az a kérdés, mi lesz a magyar szellemi kultúrával, a gyerekeinkkel, a tanítványainkkal, a magyar tudománnyal. Arra is felhívta a figyelmet, ha az innovációs folyamatok alá darálják be az Akadémia alapkutatási hálózatát, az Magyarországnak katasztrófa lesz, sokkal nagyobb lesz a kára, mint a haszna.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,908lájkolóTetszik
3,625követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Bagossy cáfolja Vidnyánszkyt

A Nemzeti Színház igazgatója azt sugallta, mintha a közelmúltban az intézmény átalakításáról kettesben titkos háttértárgyalásokat folytattak volna.