Gémesi György: Az ellenzék nem dolgozott eleget

Fotó: Facebook/Gémesi György

Gémesi György azon kevés politikusok közé tartozik, akik a rendszerváltozás óta jelen vannak a politikai közéletben. Huszonnyolc esztendeje Gödöllő polgármestere. Az idei parlamenti választás előtt alapította meg az Új Kezdet Pártot, amely az LMP-vel együtt indult. Szerinte ma már nem lehet olyan élesen elválasztani a jobb- és baloldalt, az utóbbi felé is lehet nyitni. Gémesi Györggyel az uniós támogatások hasznosulásáról, az önkormányzatok kizsigereléséről és az elkeseredett ellenzéki hangulatról is beszélgettünk. Teljes interjú a Magyar Hang 9. számában!

Hirdetés

Részletek a beszélgetésből:

– Mi a véleménye az ellenzéki pártok választások utáni viselkedéséről?
– Mindenki nyalogatja a sebeit. Nem ezt kellene tenniük. Véleményem szerint az egyik oka az ellenzék eredménytelenségének az volt, hogy nem dolgoztak eleget. Nem volt, és ma sincs egységes baloldal. A kampányban még az utolsó pillanatban is egymással veszekedtek. Ez emésztette fel az erőt, nem a munka. Az Új Kezdet Párt a régi MDF-hez hasonló szellemiséget képviselő politikai erő, amely nyitott a baloldal irányába is, mert ma már nem az a helyzet a baloldalon, mint ami a 90-es évek elején volt. A mai modern politikában már nem lehet olyan élesen elválasztani a jobb- és a baloldalt. Korrupció mindkét oldalon van, a becsület nem jobb- vagy baloldali érték, és magyarnak lenni sem jobb- vagy baloldali érték.

– Elemezték már a jövő évi költségvetési törvény tervezetét?
– A szakembereink megnézték. Beterveztek 11 milliárd forintot a köztisztviselők bérfejlesztésére, de csak pályázat útján lehet ebből részesülni. És pontosan tudjuk, hogy kiknek fognak segíteni, és kiknek nem. A szándék jó volt, de így…

– A lakosság 1990 óta mindig önt választja meg polgármesternek. Pedig mondhatnák azt, hogy az egész város bűnhődik amiatt, hogy „ellenzéki” polgármester irányítja…
– Nem bűnhődik, mert lassan három évtizede éve vagyok polgármester, és ezalatt megteremtettük a feltételeit annak, hogy az erős helyi gazdaságból jelentős bevételei származnak a városnak.

– De más város rengeteg uniós forrást tudott bevonni…
– Annak csak örülni lehet, ha mások uniós forrásból jelentős beruházásokat hajtanak végre, de azt is tudni kell, hogy ezeknek jelentős fenntartási költségei is lesznek. Gödöllőnek sikerült megteremtenie a lokális helyi gazdaságot, jelentős részben önfenntartók vagyunk. Mindössze 800 millió forintot kapunk az államtól, miközben a működési költségünk csaknem 6 milliárd forint. Lehet, hogy nem tudunk mindent azonnal megoldani, de ahhoz megteremtjük a feltételeket, hogy az élet komfortos és biztonságos legyen az emberek számára. Természetesen jó volna még két-három milliárd forint az utakra, a vízelvezetésre. De haladunk a magunk erejéből. Nem biztos, hogy az a jó, ha a most kapott hatalmas pénzekből látványos beruházásokkal kápráztatják el az embereket, amiket aztán nem tudnak fenntartani, vagy pluszpénzt kell majd beszedni rá a polgároktól. Az uniós forrásoknak a felzárkóztatást, a gazdaság fejlesztését kellene elősegíteniük. Azt mondta Orbán Viktor négy évvel ezelőtt, hogy a 2014-től felhasználható uniós források 60 százaléka a gazdaság fejlődését fogja szolgálni. Nézzük meg, hogy négy év alatt mennyit fejlődött a gazdaság teljesítőképessége, a további uniós források, a külföldön dolgozó magyarok által hazautalt pénzek, valamint a multinacionális cégek befizetései nélkül!

A teljes interjút a Magyar Hang 9. számában olvashatja!

Hirdetés

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.