HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Tilos a vadpl...

Tilos a vadplakátolás, béremelést kapnak a képviselők, vesztett az MTA

HIRDETÉS

Szigorúbb szabályok a kampánytámogatás visszafizetésére, a választási plakátokon közzé kell tenni a megrendelő szervezet nevét, a helyi választási iroda vezetője pedig fegyelmit kaphat, ha urnazárás után fél órával a szavazókörökben nem fejezték be a voksolást – elfogadták a választási törvények módosítását. Emellett a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslatot is megszavazták, benne a képviselői fizetések emelésével és az MTA forrásainak elvonásával.

HIRDETÉS

A parlament 134 igen és 34 nem szavazattal elfogadta a Gulyás Gergely, Bajkai István, Zsigmond Barna Pál, Kocsis Máté és Németh Szilárd fideszes képviselők által benyújtott, a választási szabályokat érintő törvényjavaslatot – írta az MTI. A Hír TV beszámolója szerint a javaslatcsomagra a Jobbik nem nyomott gombot, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd nemmel voksolt.

A szavazókörök és választókerületek nyilvántartásának adattartalmára vonatkozó melléklet kivételével szeptember 1-jén hatályba lépő törvény számos változást hoz majd, amelyek közül ezek lehetnek a legfontosabbak:

  • A jövőben nemcsak a párt vezető tisztségviselőinek, hanem a párt listás és egyéni képviselőjelöltjeinek is felelősséget kell vállalniuk a kampánytámogatás visszafizetéséért. (Így talán nehezebb lesz majd kamupártot alapítani.) Az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvény módosításával előírják azt is, hogy az a párt, amely az előző országgyűlési választásokon folyósított állami kampánytámogatással nem számolt el, nem tarthat igényt újabb kampánytámogatásra, illetve az a párt sem, amelynek olyan tisztségviselője van, aki korábban nem teljesített.
  • A jogszabály szerint a szavazást megelőző harmadik napon a szavazatszámláló bizottságot legalább négy taggal kell kiegészíteni, ha a szavazóköri névjegyzéken szereplő választópolgárok száma az 1500 főt meghaladja, valamint a szavazóköri névjegyzékben szereplő minden további ezredik választópolgár után legalább további két fővel.
  • Az új szabályok szerint az átjelentkezési kérelemnek a szavazást megelőző második nap helyett legkésőbb a voksolást megelőző negyedik napon kell megérkeznie a helyi választási irodához.
  • Ha az átjelentkező szavazóknak kijelölt szavazókörben nem zárják le a szavazást legkésőbb a szavazás befejezésének időpontját követő harminc percen belül, a Nemzeti Választási Iroda elnöke erről tájékoztatja a kormányhivatalt, amely fegyelmi eljárást kezdeményez a polgármesternél a választási iroda vezetőjeként mulasztó vagy kötelezettséget szegő jegyző ellen.
  • Időközi választáson átjelentkezésre csak abban az esetben lesz lehetőség, ha a választópolgár lakóhelye és tartózkodási helye ugyanazon választókerületben van.
  • Kampányidőszakban továbbra is engedély és bejelentés nélkül készíthetnek a jelöltek plakátot, de azon minden esetben fel kell tüntetni a kiadó nevét, székhelyét és a kiadásért felelős személy nevét.
  • Plakát elhelyezéséhez pedig előzetes, írásbeli hozzájárulás kell a magántulajdonban álló dolog tulajdonosától vagy bérlőjétől, vagy az állami, önkormányzati tulajdonban lévő dolgon a vagyonkezelői jog gyakorlójától.
  • Lehetővé válik, hogy a választópolgárok adatait nem, életkor vagy lakcím szerinti csoportosításban kérje ki a jelölt, illetve a jelölő szervezet.
  • Pontosították a válaszborítékok érvényességének szabályait, így a választópolgár bármilyen borítékban elküldheti a levélszavazatot. Lehetővé válik, hogy a választó a borítékot postán adja fel, személyesen elvigye vagy meghatalmazás nélkül bárkivel elküldhesse a választási szerveknek. Ismert, a Fidesz azt állította, idén egy mandátumot bukott amiatt, hogy a Kúria a borítékok miatt érvénytelenített 4300 levélszavazatot. Ez azonban nem volt igaz, a megsemmisített szavazatok valójában nem döntöttek mandátumról.
  • Nem eredményezi a szavazási irat érvénytelenségét a többi között az, ha a válaszboríték kis mértékben sérült, de sem betenni, sem kivenni nem lehet belőle iratot.

A parlament elfogadta a jövő évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatot is, amely 42 jogszabályt módosít. A 134 igen szavazattal, 58 nem ellenében jóváhagyott törvény értelmében augusztustól évente emelkedik az országgyűlési képviselők tiszteletdíja, amelyet az előző évi átlagbér háromszorosában határoz meg az országgyűlési törvény. Emellett az elfogadott javaslat az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) költségvetési fejezetébe helyezi át a Magyar Tudományos Akadémia költségvetési támogatását.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,477lájkolóTetszik
2,297követőKövetés
16,223feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Cseh László sokadik virágzása 200 vegyesen

Az eddigi legsikeresebb délelőttjén van túl a magyar úszóválogatott, hiszen majdnem minden medencébe ugró sportolónk továbbjutott.

Civiliáda