Kezdőlap Belföld Brüsszel eljá...

Brüsszel eljárást indít Magyarország ellen a „Stop Soros” miatt

Kötelezettségszegési eljárást indít csütörtökön Magyarország ellen az Európai Bizottság a menekülteket segítő szervezetek ellen megalkotott „Stop Soros” törvény és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt – írja a Népszava szerdai számában.

HIRDETÉS

Az EU ellenőrző és végrehajtó testületének értékelése szerint a jogszabálycsomag több EU-előírásba ütközik, aggodalmaikra elsőként felszólító levélben kértek választ a magyar kormánytól. Az Európai Bizottság már a jogszabály elfogadását követően  hangsúlyozta, a magyar parlamentben szavazásra bocsátott törvény és alkotmánymódosítás aggodalomra ad okot.

Nem fordíthatunk hátat azoknak az értékeknek és elveknek, amelyekre Európa épült – hangsúlyozta akkor Christian Wigand bizottsági szóvivő.

Brüsszel a döntéssel megvárta a Velencei Bizottság állásfoglalását. Az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve végül júniusban megállapította, hogy a Stop Soros ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményének 11. cikkével, ami a gyülekezési szabadságról szól.

„Lehetnek problémák a jogszabállyal”

A bizottság szerint a szólásszabadság korlátozását jelenti, hogy a menekültek tájékoztatását és segítését is szabadságvesztéssel büntetné a „Stop Soros”-ként ismert törvénymódosítás. A Stop Sorosban megfogalmazott szankciók a bizottság szerint túlságosan szigorúak, ami szintén szembemegy a nemzetközi normákkal. Megemlítik, a törvénycsomag elfogadása előtt elmaradtak a konzultációk is az érintett szervezetekkel, nem volt társadalmi egyeztetés a civilekkel. Állásfoglalásuk szerint a Stop Sorost hatályon kívül kell helyezni.

A Népszava információi szerint a fentiek mellett az Európai Bizottság csütörtökön bírósági szakaszba lépteti a magyarországi menekültügyi szabályozás miatt még 2015-ben indított kötelezettségszegési eljárást is. Frans Timmermans bizottsági alelnök a múlt hónapban egy európai parlamenti meghallgatáson jelentette be, hogy a jogszabállyal „lehetnek problémák”, előrejelezve az esetleges kötelezettségszegési eljárást.

Mivel a brüsszeli testület az aggodalmaira mostanáig nem kapott kielégítő választ Budapestről, az eljárás következő szakaszának megfelelően a magyar kormányt az EU Bírósága elé citálja.

Mint azt megírtuk, a „Stop Soros” törvénycsomag alapján büntető törvénykönyvi (Btk.) tényállás lesz az illegális bevándorlás elősegítése, támogatása. Az új Btk.-paragrafus szerint a jogellenes bevándorlás elősegítését, támogatását az követi el, aki szervező tevékenységet folytat azért, hogy Magyarországon menedékjogi eljárás kezdeményezését tegye lehetővé olyasvalakinek, aki nincs üldözésnek kitéve ott, ahonnan – vagy amely országon keresztül – érkezik.

„Egyre több területen veszítek”

Mindeközben a New York Times protrét közölt Soros Györgyről. A 87 éves üzletember ebben arról beszél, hiába költ több százmillió dollárt a posztkommunista országok fejlesztésére, azzal szembesül, hogy elveit nem látják szívesen.

Csalódottan vette tudomásul az ellene folytatott kampányt, ameyért azonban nem az embereket, csak a kormányt hibáztatja – mesélte a milliárdos.

Soros szerint Oroszország Vlagyimir Putyin alatt autokráciává változott, és ezen az úton halad most Lengyelország és Magyarország is. Elmondta, bár a liberális demokrácia, a nyílt társadalom veszélybe került ezekben az országokban, számos támadás éri, ő nem hátrál meg. – Kiállok az elveimért, akár nyerek, akár veszítek – fogalmazott. – Sajnos jelenleg egyre több területen veszítek.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

24,160lájkolóTetszik
1,347követőKövetés
12,838feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Utolsó esély hadművelet – Magyar Hang-ajánló

Idei hetedik számunk jelenik meg február 15-én, pénteken. Keressék a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Kiemelt cikkek