Gémesiék felbontják a szövetséget az LMP-vel

Gémesiék felbontják a szövetséget az LMP-vel

Csárdi Antal, az LMP parlamenti képviselője felszólal a 2019. évi büdzséhez beérkezett módosító javaslatokról tartott vitán az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. július 16-án. Mellette Hohn Krisztina (k), az LMP-frakció tagja, Hajdu László (j), a DK és Demeter Márta (elöl), az LMP képviselője (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szövetséget bont a botrányt botrányra halmozó LMP-vel Gémesi Györgyék pártja, az Új Kezdet. A szervezet így önállóan indul a jövő évi önkormányzati, illetve európai parlamenti választáson. A pénteki bejelentés szerint ennek ellenére listáról a parlamentbe került párttagjuk, Hohn Krisztina marad az LMP frakciójában.

A döntés azt követően született, hogy az LMP etikai bizottsága a héten már Szél Bernadettet is eltiltotta három évre bármiféle jövőbeli párttisztség betöltésétől. A helyzet abszurditását fokozza, hogy a politikus ettől még maradhat továbbra is társelnök. Gémesi György arról beszélt, az utolsó csepp a pohárban Szél Bernadett eltiltása volt. „Elhatárolódunk ezektől a döntésektől” – mondta.

Gémesi György: Az ellenzék nem dolgozott eleget

Gödöllő polgármesterével az uniós támogatások hasznosulásáról, az önkormányzatok kizsigereléséről és az elkeseredett ellenzéki hangulatról is beszélgettünk.

Beszámoltunk mi is róla, hogy Szél mellett Ungár Pétert és Schmuck Erzsébetet is két évre eltiltották a párttisztségekért való indulástól. Kizárták továbbá Kassai Dánielt, aki az országgyűlési választáson visszalépett Kunhalmi Ágnes javára, így pedig hozzájárult az ellenzéki győzelemhez. Kassait többen azzal is vádolják, hogy ő szivárogtatta ki a Sallai Róbert Benedek agresszív fellépését dokumentáló hangfelvételt. Utóbbi azzal a felkiáltással esett neki Hadházy Ákosnak, hogy ne merjen mosolyogni, de hiába, most ennek ellenére visszavették a pártba, bár eltiltást ő is kapott. „Megnéztük a videót, jól láthatóan nem történt közöttük fizikai kontaktus. Hadházy Ákos hintázott a széken” – mondta Csárdi Antal csütörtök este a Hír Tv műsorában. Mindemellett azért ő sem tartja megengedhetőnek, hogy Sallai fenyegetőleg induljon el egy párttársa felé.

Hadházy szintén azután lépett ki a pártból, hogy több éves büntetést róttak ki rá, és még súlyosbítani is akartak.

Hadházy Ákos: Az LMP hagyott el

A volt LMP-s politikus továbbra is bízik az ellenzéki együttműködésben, bár ezt egykori pártjában sem sikerült megvalósítani. Interjú.

Kassai a csütörtök esti Egyenes Beszéd vendége volt az ATV-n, ahol a műsorvezető felolvasta neki Schmuck Erzsébet egy LMP-s belső körben terjesztett levelét. A Szél Bernadettet egyébként távozásra buzdító politikus elismerte, hogy találkozott már Schmucknak ezzel az üzenetével. A Schmidt Máriával hírbe hozott volt kampányfőnök levelében elismerte, hogy a Terror Háza Múzeum főigazgatója befolyásolni próbálta az LMP politikáját. „Azért hívott fel Mária (én nem hívtam), hogy felhívja a figyelmemet arra, mint kampányfőnöknek, hogyha megtesszük, amit Ákos szeretne, akkor a választóink elfordulnak tőlünk és könnyen kieshetünk a Parlamentből” – szögezte le Schmuck. A Figyelő tulajdonosa Hadházy azon szándékára célzott, hogy nagy számban lépjenek vissza LMP-sek a koordinált együttműködés megvalósítása céljából. Ez azért is érdekes, mert Szél Bernadett korábban többször elmondta: Schmuck Erzsébet a kampány alatt nem egyeztetett Schmidttel a koordinációról. Ezt többször leszögezte például a Hír TV Egyenesen című műsorában is.

Kassai egyébként pénteken a 24.hu-nak adott interjút, ebben pedig cáfolta, hogy ő szivárogtatta volna ki a Sallai–Hadházy-felvételt.

Szerettük volna megkérdezni az LMP több politikusát Schmuck leveléről és az LMP körüli helyzetről, de nem jártunk sikerrel. Ungár Péter kérdéseinkre az LMP sajtóosztályhoz irányított bennünket, Szél Bernadett helyett pedig munkatársa vette fel a telefont, és ő ugyanígy e-mail elküldésére buzdított bennünket. A sajtóosztálytól egyelőre nem érkezett válasz.

A Hír Tv vendége volt egyébként csütörtök este Csárdi Antal, ő pedig úgy vélte, hogy Szél nem fog távozni a pártból. Szóba került az is, hogy ha nincs koordináció, Csárdi sem lenne ott a Parlamentben. „Lehet, hogy belőlem nem lett volna országgyűlési képviselő, de elképzelhető az, hogy a magasabb támogatottság okán mégis többen lettünk volna” – érkezett Csárdi válasza. A politikus a maga részéről hibásnak tartja az etikai bizottságnak a héten hozott döntését, és úgy véli, nagy a felháborodás a párton belül a történtek miatt.

A Hvg.hu pedig közben arról ír, hogy másodszor is megfúrták az LMP-ben Demeter Márta lehetséges párttagságát. A lap szerint az egyik erős kritikus Komlósi Csaba országos elnökségi tag, aki szerint „precedensértékű” ügyről van szó, és nem szabad felvenni maguk közé egy „mandátumtolvajt”. Ezzel arra utalt, hogy Demeter korábban az MSZP-ben politizált, ám amikor elhagyta a pártot, megtartotta a mandátumát – és azzal éppen az LMP frakciójába ült be.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.