Több száz börtönőrt képeztek ki feleslegesen

Forrás: bv.gov.hu

Hatalmas kudarc a kormány börtönépítési programja: a nagy börtönépítési láz miatt beiskolázott összesen 667 – főként felügyelőnek jelentkező – munkavállaló 41 százaléka már leszerelt, közülük mindössze 393-an dolgoznak ma is a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) kötelékében – derült ki a Magyar Hang közérdekűadat-igénylésére érkezett válaszokból.

Hirdetés

Lapunk június 8-ai számában, a hajdú-bihari Komádiban készült riportunkban részletesen írtunk arról, hogy a BVOP-nál maradóknak sincs sok öröme a munkában: vagy az áthelyezést vállalták valamelyik, a lakóhelyüktől távol eső „bévé-intézetbe”, vagy a reggel-este két és fél órás ingázást Debrecenbe. Beszéltünk azonban olyan BVOP-dolgozóval is, aki nem titkolta: a családja érdekében folyamatosan keres másik állást.

A börtön az egyetlen reményük, de hiába várnak rá

Totális kudarc a kormány 2016-ban meghirdetett 46 milliárdos börtönprogramja. Komádiban cirokkal ültették be az építési területet. A teljes riport.

A leszerelők jelentős aránya azért is lehet fájó a BVOP-nak, mert a 667 beiskolázott közé a legalkalmasabbak kerültek; 6700 jelentkező közül választották ki őket. A 220 ezres fizetéssel, kafetériával és stabil munkahellyel kecsegtetett munkavállalók és a BVOP mellett azonban az adófizetők is rosszul jártak. Mint megtudtuk, személyenként 184 ezer forintba került egy dolgozó kitanítása, vagyis a leszerelteknek csak a képzésére 50 millió forintot költött az állam.

A jelentős lemorzsolódás nem meglepetés: egyetlen börtön építésén sem dolgoznak a nyolc – Békésre, Csengerbe, Hevesre, Kemecsére, Komádiba, Komlóra, Kunmadarasra és Ózdra tervezett – intézményből, ahol a dolgozók alkalmazásba álltak volna (Bátonyterenye a sikeres pályázata dacára a lakossági tiltakozás miatt még korábban visszalépett). Pedig két éve még azt tervezték, az első intézetekbe már idén, a többibe pedig jövőre beköltözhetnek az elítéltek. Ennek érdekében a bürokratikus akadályokat egyetlen rendelettel söpörték félre: a programot nemzetgazdaságilag kiemeltté nyilvánították. Ennek dacára is eredménytelen lett mind a két tervezésre és építésre kiírt közbeszerzési eljárás. A pénzügyi keretet ugyanis jócskán alultervezték. Az ezer férőhelyes kunmadarasit 7,9 milliárd forintból, a többi ötszáz férőhelyes börtönt pedig 3,9 milliárdból kellett volna kihozni, de ezeknél jóval drágább ajánlatok érkeztek. A BVOP-tól azt is kérdeztük, hogy a sikertelen eljárások után áttervezték-e a kivitelezésre fordítható költségeket. A válaszból az derült ki, hogy nem. Azt írták ugyanis, hogy – három évre elosztva – továbbra is az a 103 milliárd forint áll a rendelkezésükre, amit már két éve jóváhagytak. A jelek szerint azonban egyelőre nem tudják, mikor írhatják ki ismét a közbeszerzést, de már megvalósítási céldátumot sem közöltek. A programot viszont nem fújták le, mivel – hívták fel a figyelmet – az ezt érintő jogszabályok egyelőre érvényben vannak.

Hirdetés

A teljes cikket keresse a Magyar Hang pénteken megjelent 10. számában, amely kapható az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a lapban? Itt megnézheti

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.