HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Több száz bör...

Több száz börtönőrt képeztek ki feleslegesen

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hatalmas kudarc a kormány börtönépítési programja: a nagy börtönépítési láz miatt beiskolázott összesen 667 – főként felügyelőnek jelentkező – munkavállaló 41 százaléka már leszerelt, közülük mindössze 393-an dolgoznak ma is a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) kötelékében – derült ki a Magyar Hang közérdekűadat-igénylésére érkezett válaszokból.

Lapunk június 8-ai számában, a hajdú-bihari Komádiban készült riportunkban részletesen írtunk arról, hogy a BVOP-nál maradóknak sincs sok öröme a munkában: vagy az áthelyezést vállalták valamelyik, a lakóhelyüktől távol eső „bévé-intézetbe”, vagy a reggel-este két és fél órás ingázást Debrecenbe. Beszéltünk azonban olyan BVOP-dolgozóval is, aki nem titkolta: a családja érdekében folyamatosan keres másik állást.

A börtön az egyetlen reményük, de hiába várnak rá

Totális kudarc a kormány 2016-ban meghirdetett 46 milliárdos börtönprogramja. Komádiban cirokkal ültették be az építési területet. A teljes riport.

A leszerelők jelentős aránya azért is lehet fájó a BVOP-nak, mert a 667 beiskolázott közé a legalkalmasabbak kerültek; 6700 jelentkező közül választották ki őket. A 220 ezres fizetéssel, kafetériával és stabil munkahellyel kecsegtetett munkavállalók és a BVOP mellett azonban az adófizetők is rosszul jártak. Mint megtudtuk, személyenként 184 ezer forintba került egy dolgozó kitanítása, vagyis a leszerelteknek csak a képzésére 50 millió forintot költött az állam.

HIRDETÉS

A jelentős lemorzsolódás nem meglepetés: egyetlen börtön építésén sem dolgoznak a nyolc – Békésre, Csengerbe, Hevesre, Kemecsére, Komádiba, Komlóra, Kunmadarasra és Ózdra tervezett – intézményből, ahol a dolgozók alkalmazásba álltak volna (Bátonyterenye a sikeres pályázata dacára a lakossági tiltakozás miatt még korábban visszalépett). Pedig két éve még azt tervezték, az első intézetekbe már idén, a többibe pedig jövőre beköltözhetnek az elítéltek. Ennek érdekében a bürokratikus akadályokat egyetlen rendelettel söpörték félre: a programot nemzetgazdaságilag kiemeltté nyilvánították. Ennek dacára is eredménytelen lett mind a két tervezésre és építésre kiírt közbeszerzési eljárás. A pénzügyi keretet ugyanis jócskán alultervezték. Az ezer férőhelyes kunmadarasit 7,9 milliárd forintból, a többi ötszáz férőhelyes börtönt pedig 3,9 milliárdból kellett volna kihozni, de ezeknél jóval drágább ajánlatok érkeztek. A BVOP-tól azt is kérdeztük, hogy a sikertelen eljárások után áttervezték-e a kivitelezésre fordítható költségeket. A válaszból az derült ki, hogy nem. Azt írták ugyanis, hogy – három évre elosztva – továbbra is az a 103 milliárd forint áll a rendelkezésükre, amit már két éve jóváhagytak. A jelek szerint azonban egyelőre nem tudják, mikor írhatják ki ismét a közbeszerzést, de már megvalósítási céldátumot sem közöltek. A programot viszont nem fújták le, mivel – hívták fel a figyelmet – az ezt érintő jogszabályok egyelőre érvényben vannak.

A teljes cikket keresse a Magyar Hang pénteken megjelent 10. számában, amely kapható az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a lapban? Itt megnézheti

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,565lájkolóTetszik
3,455követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Mostoha

Valótlanul állítottuk, hogy családunkban minden rendben van. A valóság ezzel szemben az, hogy semmi sem volt rendben.