HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Van 500 ponto...

Van 500 pontos képzés az ELTE-n

HIRDETÉS

Az már most, majd egy nappal a nyilvánosságra hozott felsőoktatási pontszámok ismeretében kijelenthető, hogy idén 75 230-an nyertek felvételt felsőoktatási képzésre, közülük csaknem 58 500-an állami ösztöndíjas formában tanulhatnak tovább. Szintén ismert már az az adat, miszerint a tavalyinál 1800-al többen jelentkeztek és 2500-al többen kerültek be a felsőoktatásba, például a tavalyinál ezerrel több, 9744 új hallgató kezdheti meg tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) szeptemberben, és a képzések közül a mérnökinformatikus áll az első helyen. Az Infórádiónak nyilatkozó Horváth Zita, a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a mérnökinformatikus szak után a szintén stratégiai ágazatnak tekinthető általános orvosképzés következik a sorban, de az élen álló 15 szak között vannak olyan hiányszakmák, mint a gyógypedagógus vagy a tanítóképzés. Hozzátette, a megmérettetésen sikerrel részt vevők zöme az alapképzésben, nappali szakos képzésben kezdheti meg tanulmányait.

HIRDETÉS

Érdekesség, hogy a legmagasabb ponthatár 500 pont volt az idei felsőoktatási felvételin. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem német és nemzetiségi német nyelv és kultúra tanár – latin nyelv és kultúra tanár szakára a maximálisan elérhető 500 pontot kellett megszerezni. Ide csak egy felvételiző jelentkezett, aki be is került. Ugyanakkor a Károli Gáspár Református Egyetem jogászképzéséhez 474, a nemzetközi tanulmányok szakhoz több egyetemen 472-478, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem levelező kommunikáció szakjához pedig 480 pont kellett. Azon szakok közül, amelyekre legalább 20 főt felvettek, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mechatronikai mérnöki képzésére kellett a legtöbb pontot szerezni, 451-et.

Bódis József oktatási államtitkár imponáló számnak nevezte, hogy a 100 ezernél több felvételiző közül több mint 75 ezren jártak sikerrel. Reményét fejezte ki, hogy a hazai felsőoktatási rendszer és annak minden intézménye szolgálni tudja a fiatalok által megálmodott célokat, illetve az elérésüket, utalva arra, akik most nem nyertek felvételt, jelentkezhetnek a pótfelvételire, illetve sok más lehetőségük is van arra, hogy bejussanak az egyetemi világba.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,093lájkolóTetszik
2,840követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kormányinfó 150. – Gulyás Gergely: Boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen

Az Uniós csúcs, a Magyarországgal szembeni uniós eljárás, a tervezett új ferihegyi gyorsforgalmi út, és a kultúrafinanszírozás egyaránt téma volt a tájékoztatón.

Az erőszak nemtelen