HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Kis falvak ke...

Kis falvak kerülhetnek padlóra, inkasszóval fenyegetik őket

HIRDETÉS

Nem tudtak róla az önkormányzatok, hogy be kell jelenteni az újonnan vett falubuszok rendszámát az Államkincstárnak – erről beszélt a Hír TV Reggeli járat című műsorában Komlóska polgármestere. A mulasztások miatt az érintett kistelepülésektől jelenleg átlagosan hárommillió forintot követelnek.

HIRDETÉS

Három évvel ezelőtt tudta Komlóska lecserélni a régi falugondnoki autót. Ezt számos különböző alkalommal használják Pásztor István gondnok szerint: többek közt, ha valaki eltöri a kezét, és be kell vele menni a sürgősségire. Az idős embereket orvoshoz, templomba vagy bevásárolni, míg a kicsiket úszásoktatásra viszik.

Az új kisbusz tizennégy millió forintba került, amihez tízmilliós európai uniós támogatást tudtak szerezni. A rendszámot be kellett volna jelenteni az Államkincstárnál, erről viszont nem tudtak, így büntetést kaptak. Nemcsak ők: összesen kétszázhat önkormányzatra rótt ki bírságot az állam még 2017-ben.

„Hétfőn kaptunk egy telefonhívást az Államkincstártól, hogy ha nem fizetjük ki ezt a bírságot kamatos kamattal, akkor a Magyar Államkincstár inkasszálja a bankszámlánkat. (…) A mi állami normatívánk az havi 1 millió 350 ezer forint. Tehát ez azt jelenti, hogy több havi normatívát kell inkasszálni, több hónapon keresztül, hogy visszakapja az állam ezt a támogatást. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok önkormányzat ezáltal működésképtelenné tud válni” – fejtette ki a Hír TV-nek Komlóska polgármestere, Köteles László.

Az eljárás miatt több önkormányzat is pert indított az állammal szemben, a bíróság pedig nekik adott igazat. Mások viszont továbbra is kapják a fizetési felszólítást a bírságról. Mindezt úgy, hogy Köteles elmondása szerint a választások előtt azt ígérték nekik, hogy nem kell kifizetni a büntetést.

HIRDETÉS

Vágyak

Nem küldték be a rendszámot ezért visszakéri a falubuszokra adott több milliós támogatást az államkincstár. Eközben formálódik a Modern Falvak Program, a kormány már jövőre százmilliárdokat ígér. A vágyakról és a tényekről Komlóska polgármestere, Köteles László beszélt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ráadásul eközben módosított a jogszabályon: idén január 1-jétől kikerültek a falugondnoki szolgáltatások nyilvántartásából a gépjárművekre vonatkozó adatok.

Köteles úgy gondolja, a falugondnoki szolgáltatásokat támogatni kellene. Komlóskán ez a szolgálat ötmillió forintba kerül évente, tehát a normatíva még a bérköltséget sem fedezi. „A tíz éve nem változó normatívát meg kellett volna duplázni” – jelentette ki a polgármester. A vidékfejlesztés kapcsán úgy fogalmazott, hogy nem félretenni kellett volna Ángyán Józsefet, hanem a programját alkalmazni. „Propaganda van, pénzelvonások vannak, és közben az emberek nem értik, hogy a tévében ezt mondják, közben pedig inkasszálják a bankszámlánkat” – tette hozzá.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,614lájkolóTetszik
2,788követőKövetés
18,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Mintha eltompulna az ország – Magyar Hang-ajánló

Frei Tamás-, Veres Pál-, Eörsi László- és Bodzsár Márk-interjú. Ki Mészáros Lőrinc csendes társa? Milyen egy 26 éves polgármester? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Ezek a dühkitörések nem a semmiből jönnek”

A Berlinaléról Ezüst Medvével hazatérő német Kontroll nélkül színésznőjével beszélgettünk.

A Fidesz lefagyott