„Békés radikalizmusa soha nem válhat kormányprogrammá, a Fidesz számára sem”

„Békés radikalizmusa soha nem válhat kormányprogrammá, a Fidesz számára sem”

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fideszes holdudvaron belüli vita felszínre hozza az ellentmondásokat, ez pedig gyengíti a közösség belső kohézióját – erről írt Facebook-oldalán hosszú elemzést az Athenaeum kiadó igazgatója, Szabó Tibor Benjámin. Miután viszont a résztvevő felek sem akarják, hogy a vita szétvesse a közösséget, ezért nagyon jól jön nekik velük szembeni közös tiltakozás a könyvpiaci szereplő szerint. Ilyen fellépés volt az ATV-n György Péteré, aki Békés Mártonnal vitázott, Szabó szerint pontosan úgy, ahogy a másik fél várta tőle. A műsorvezetővel együtt az esztéta is csupán „egy gesztusra reagált”: arra, hogy Békés biztosan nem tartja elég jó írónak Esterházy Pétert, és ki akarja őt vetni a kánonból. Az Athenaeum vezetője rámutatott, hogy erről szó sincs, a Terror Háza kutatási igazgatójának szavaiból teljesen más következik.

Békés valóban nem arról beszélt, hogy Esterházy rossz író. A Klubrádiónak adott interjújában ezzel szemben a saját politikai oldalához szólt, azt tanácsolva, hogy ne másokhoz próbáljanak igazodni. Szabó ezt úgy fogalmazta meg: „ő azt a szisztémát akarja átírni, amely, az ő értelmezésében manipulációkkal, akármivel emblémává emelte Pétert, és kvázi minőségi elvárássá tette az életművét.” Az Athenaeum-igazgató szerint Békés életművéből is az következik, hogy ő valamiféle hatalom nélküli rendre vágyik, „és, értelemszerűen, ez az utópisztikus radikalizmus soha nem válhat kormányprogrammá, a Fidesz számára sem.” Szabó felidézte, hogy Békés már egy 2013-as panelbeszélgetésen azzal a javaslattal élt, hogy az összes plázás könyvesboltot fel kellene gyújtani. Bár Békés nyilván nem konkrét felhívást tett közzé, de ez is mutatta gondolatai radikalizmusát.

A legyek világában csak légyszerű dolgok vannak (Kis, kulturális törökgáborizmus)

az ilyenek privátban szoktak menni inkább, de ez most kicsit hosszabb, meg talán másokat is érdekelhet, úgyhogy valószínűleg kiteszem jegyzetként. Megbeszélhetnénk egy pálinka mellett is, persze, de egyrészt aligha találnák közös időpontot fél éven belül, másrészt nekem is jobb, ha belenyomom a klaviba, amit gondolok. Az írott szöveg erősebben kényszerít (rákényszerít; a pontosságra, mondjuk).

Békés egyébként, bár Szakács Árpád sorozata kapcsán többször megengedően nyilatkozott, máskor mégis megvédte a betámadott Ókovács Szilvesztert. Az Operaház-vezető felesége, Máthé Zsuzsa tett közzé nyílt levelet, azt a Jeszenszky Zsoltot kritizálva, aki szintén a Magyar Időkben rontott a férjének. „Szilveszter újraalapította a magyar Operát. A többi nem fontos. Bajtársiasság és önmérséklet. Már győztünk: nem kell folyton a fegyverért nyúlni, pláne nem egymás ellen” – üzente ez alatti hozzászólásában a kutatási igazgató.

Békés Márton: Mi vagyunk a forradalom

A Terror Háza kutatási igazgatója kultúrharcról, Esterházy Péterről, Kertész Imréről és az elitizmus végéről.

Szabó szerint Békéssel szemben Orbán János Dénes nem radikális filozófus, hanem író és kultúravezető, „aki megtanulta, hogy háttérmegállapodásokkal, megfelelő együttműködésekkel nagyon sok pénzt lehet gründolni is, keresni, aki megtanulta, hogy a művészcsoportok és szervezetek irányíthatóak.” Orbán János Dénes nem új társadalmi rendet akar, hanem azt, hogy a saját emberei kerüljenek a régi rendszer pozícióiba – fogalmazott az Athenaeum-vezető, aki szerint mindez nem kibékíthető Békés kvázi-idealizmusával. Az Előretolt Helyőrség vezetője viszont nem érti meg szerinte, hogy a kánonképzés nem irányítható, így próbálkozása kudarcra van ítélve.

Adott továbbá L. Simon László, aki „valószínűleg tisztában van a kultúra irányíthatatlanságával, de azzal is, hogy az intézményrendszert viszont lehet irányítani és jól működtetni.” Szabó szerint L. Simon finomabb megközelítése értelmezhetetlen lehet Békés radikalizmusában. Ráadásul a volt kulturális államtitkár arról beszélt, hogy művek versenyezzenek művekkel, ez pedig Szabó szerint nem fér bele a békési keretrendszerbe.

„Senki sem attól lesz jó író, hogy balliberális vagy konzervatív"

Ha a Fidesz erővel formálná a kulturális életet, az többe kerülhet, mint amennyit hoz – irodalmárokat kérdeztünk a kultúrharc új fejezetéről.

Szabó arra jutott, hogy így semmi értelme beszállni a vitájukba, felülni a provokációiknak. Hiába, a héten L. Simon Lászlónak újra sikerült elérnie, hogy kritikusai így tegyenek. A tusnádfürdői vitán pedig még szembe is szállt Orbán János Dénessel, aki szerint fel kellett volna függeszteni a Színház.hu támogatását, mert diszkriminálta az Előretolt Helyőrség íróit. L. Simon erre Békés gondolataira rímelve kifejtette: nem a liberális fórumokat kell mértékadónak tartani, és nem az a megoldás, hogy a pártközpont betiltat lapokat. „A pártközpontból kellene odaszólni? Én nem tudom, miben szocializálódtatok itt Erdélyben, de ne menjünk el ebbe az irányba” – vágott oda. Ennek ellenére ő Parti Nagy Lajosba szállt bele, aki szerinte nem olyan nagy költő, és komoly problémái vannak a magyar nyelvvel. Akit viszont Orbán János Dénes nevezett a Heti Válasznak adott interjúban az egyik legnagyobb élő magyar költőnek. Itt viszont előkerülhetett L. Simon sértettsége is, hiszen néhány éve már konfliktusba keveredett Parti Naggyal. Alkalmi szerzőként az akkori Hír24 ugyanis teret adott L. Simonnak is, amit a Poszt Itt rovat másik tagja, Parti Nagy nem tartott helyénvalónak, így elköszönt az oldaltól. A volt államtitkár válasza erre annyi volt: „tolerancia, tolerancia, tolerancia…”

Szabó Tibor Benjámin a vitát elindító Szakács Árpádot nem említette, csak írása végén kiegészítésként. Mint indokolta: „Elolvastam a sorozatát. Ő egy katalizátor, kiváltotta a reakciót, de maga nem vesz részt benne. Nem tud. Itt a kulturális élet szereplőiről beszéltem, ennek a bugrisnak a fejéből meg csak a sarki éjsötét szivárog. Lelke rajta.”

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.