HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Fővárosi szór...

Fővárosi szórakozóhelyek a NER célkeresztjében

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Egy hét kellett, hogy a VIII. kerület honlapján tett bejelentés után az Auróra is megkapja a bezáratását elrendelő végzést. Józsefváros még július 16-án tette közzé, hogy lakat kerül az Auróra Kioszk és Kertre, valamin a Corvin Clubra. Nemcsak a szórakozóhelyek látogatói, de üzemeltetői is megdöbbenhettek: ők éppúgy a sajtóból értesültek róla, hogy be kell zárniuk a munkahelyüket.

Schönberger Ádám, az Auróra vezetője július 23-án számolt be lapunknak arról, hogy éppen csak kézhez kapta a döntésről szóló levelet. Kiderült: ezúttal egy elírásban találták meg az azonnali bezáratás indokát. Nem először próbálkozik egyébként Józsefváros, tavaly nem jártak sikerrel. Akkor településkép-védelmi problémákról lehetett hallani, hiába – a bíróság úgy ítélte meg, hogy a felhozottaknak nincs közük az Auróra kereskedelmi tevékenységéhez. Azóta Kocsis Máté helyett Sára Botond a polgármester, és úgy tűnik, ismét próbát tesznek bizonyos helyek ellehetetlenítésével. Az Auróra pedig kézenfekvő célpont, hisz a klub számos civil szervezetnek ad otthont, baloldali aktivisták kedvelt gyülekezőhelye.

A Corvin Club már más esetnek tűnik. Ők meg is tesznek mindent, hogy ezt hangsúlyozzák. Az üzemeltető közleményében azt kérte: „törekedjünk arra, hogy ne mossák össze a Corvin Club ideiglenes bezárását más kerületi helyek bezárásának hírével, mert a helyek tevékenységi köre és profilja nem megegyező”. Kérdésünkre Schönberger is úgy ítéli meg, hogy különböző indokokról lehet szó, a Corvinnál például akár arról is, hogy a telekre más vetett szemet. Az utóbbi időszak híre elvégre az is, hogy a Dürer Kert ingatlana a Market-tulajdonos Garancsi Istvánhoz került, így kérdéses a klub hosszú távú sorsa. Míg korábban a Nagycirkusz új helyét látták meg az egykori MSZMP-főiskolában, addig most a Liget-projekthez kötődő luxusszállodáról szólnak a hírek. Az épületegyüttest 2007-ben megszerző izraeli ingatlanfejlesztő társaság szintén hasonlót fontolgatott annak idején. Ehelyett született meg a Dürer Kert 2008-ban, ahol azóta számos sikeres külföldi zenekar fordult meg, a fiatalok kedvelt szórakozóhelye.

A tulajdonosváltás ugyanakkor tisztább helyzetnek tűnik az Auróra ügyéhez képest. Schönberger lapunknak elmondta, egy szerződésen található rossz dátumra hivatkoznak, „elég mondvacsinált ügyről van szó”. Ők úgy látják, hogy 2014 óta teljesen jogszerűen használják az ingatlant, és valószínűsítik, hogy a pert ezúttal is meg fogják nyerni. A vezető legalábbis bízik még a bíróságok függetlenségében, és az őszi eredményig nem is tervezik bezárni a szórakozóhelyet. (Szemben a Corvinnal, amely rögtön becsukta kapuit.) Lekötött rendezvényeik vannak szeptember–októberig, a hely tucatnyi embernek ad munkát. A koncertek, civil programok mellett a Láthatatlan tanoda gyerekeinek is itt tartanak napközi foglalkozásokat. Schönberger úgy véli, a hatóságok egyáltalán nem tartották be a fokozatosság elvét: bármiféle előzetes figyelmeztetés nélkül rögtön bezáratnának mindent. – Tavaly legalább még hivatkoztak valamiféle jogszabályra, most még ez sincs, csak az adminisztrációs hiba – jegyezte meg.

HIRDETÉS

Ezzel szemben a Corvin Clubnál egy június 20-ai rendőrségi razziára mutogatnak: két személyt drogkereskedelem, ötöt pedig drogbirtoklás vádjával állítottak elő. Az önkormányzat az esetükben sem hajlott a fokozatosságra: fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtandó, nem csupán ideiglenes bezárást rendelt el. Így lakat került a főváros egyetlen tetőmozijaként működő Budapest Rooftop Cinemára is. Az üzemeltető Corvin-Tető Kft. azonban ragaszkodik ahhoz, hogy nem valósult meg a közbiztonság fenyegetettsége, a 2015-ös fennállás óta pedig a „rendkívül szigorú feltételeket támasztó jogszabályokat” maradéktalanul betartják. A helyszínt június 20-án is egy külsős csapat, a Black Trap bérelte, a klubszemélyzet pedig nem volt érintve bűncselekménnyel.

Hiába, a kerület rendíthetetlennek tűnik. Kérdéseinkkel mindenesetre megkerestük a józsefvárosi jegyzőt, valamint a polgármesteri hivatal sajtóosztályát, de válaszokat egyelőre nem kaptunk.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 11. számában jelent meg, 2018. július 27-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 11. számban? Itt megnézheti

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,667lájkolóTetszik
3,466követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Új közéleti hetilap indult

„A magyar médiából mostanában csupa rossz hírek jöttek, melyik lap zárt be, mely műhelyből küldtek el embereket, ideje volt egy pozitív hírnek is. ”