HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Betelt a pohá...

Betelt a pohár a néppárti képviselő szerint

HIRDETÉS

Betelt a pohár, Orbán Viktor valójában szét akarja szakítani Európát – erről írt a Politico európai kiadásában Anna Maria Corazza Bildt néppárti képviselő, Carl Bildt egykori svéd miniszterelnök neje. A nemek közti egyenlőség bizottságának alelnöke Most Orbán túl messzire ment címmel közölte írását, rámutatva, hogy a magyar kormányfőt már többször figyelmeztették: ne lépjen túl egy határt. Szerinte ennek ellenére a magyar kormányfő újra és újra megtette ezt, júniusban a Helmut Kohl kancellárra emlékező konfrencián már arról beszélve, hogy a magyar illiberális demokrácia fog új életet lehelni az Európai Néppártba. Bildt úgy látja, hogy miközben a német politikus Európa újraegyesítésén munkálkodott, addig Orbán szétszakítaná a kontinenst.

HIRDETÉS

A néppárti képviselő úgy véli, belső vitáikat nyilvánosságra kell hozni, egyértelművé téve, hogy hol állnak. Nem szabad szerinte megengedni, hogy a jogállamiság kérdése politikával itatódjon át. A Néppártra leselkedő legnagyobb veszély pedig, hogy nekirontanak az értékeiknek, és nem az, hogy az azok védelmében meghozott döntések visszaütnek. Ezalatt utalva arra az aggodalomra, hogy ha a Néppárt túl sokat keménykedik a Fidesszel, akkor az itthon jelentős támogatottsággal bíró párt még veszélyesebb útra léphet. Schöpflin György európai parlamenti képviselő egyenesen azt lengette be a Népszavának adott interjújában, hogy létrehoznak egy eurókritikus csoportot, a Ligák Ligáját.

Egy pofon, és ami mögötte van

A miniszterelnök számos ponton vitatható, de fontos beszédben összegezte kormánya Európa-politikáját.

A politikus élesen elítéli a menekültellenes hangulatkeltést is, megemlékezve arról, hogy Magyarországon már börtönbüntetéssel fenyegetik azokat, akik illegális bevándorlóknak nyújtanak segítséget. Szerinte mindez ellentétes az unió alapokmányával is. Ezzel szemben a Néppárt elfogadja az európai szolidaritás alapelveit, és közösen megoldandó problémaként tekint a migrációra. A júniusi alkotmánymódosítással viszont szerinte a Fidesz beverte a szöget a közös európai megoldás koporsójába. Bildt továbbá azt is problémásnak látja, hogy a magyar kormányfő Putyin nyílt támogatja, és ellenzi az Oroszország elleni európai szankciókat. Az EPP viszont Ukrajna szuverenitása mellett elkötelezett szerinte, ez pedig szembemegy az orosz érdekek kiszolgálásával.

A 24.hu szemléjének megjelenését követően a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan reagált a cikkre. Az MTI-nek küldött közlemény szerint az a mondat, amire Bildt cikkét alapozza, el sem hangzott a Kohl-konferencián. „Egyebek között arról beszélt a miniszterelnök, hogy erős Európához erős nemzetállamokra van szükség. Hangsúlyozta: Magyarország több területen is fel tudja ajánlani segítségét a közös európai politikához, így jó példát tud mutatni a gazdasági reformok terén, és segítséget tud nyújtani a migránsok hazaszállításához” – üzente a sajtófőnök, aki szerint Orbán egyértelművé tette: a Fidesz kitart a pártcsalád mellett. Még akkor is, ha úgy látja, hogy az EPP vezetői követtek el hibákat „a mi rovásunkra”.

HIRDETÉS

Orbán Viktor teljes beszédét itt olvashatja.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,429lájkolóTetszik
2,288követőKövetés
16,205feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Az űrben a sikolyod nem hallja senki

Hiába célozza be Claire Denis a Solarist, a Csillagok határán csak zavarosságával tűnik ki.