Betelt a pohár a néppárti képviselő szerint

Betelt a pohár, Orbán Viktor valójában szét akarja szakítani Európát – erről írt a Politico európai kiadásában Anna Maria Corazza Bildt néppárti képviselő, Carl Bildt egykori svéd miniszterelnök neje. A nemek közti egyenlőség bizottságának alelnöke Most Orbán túl messzire ment címmel közölte írását, rámutatva, hogy a magyar kormányfőt már többször figyelmeztették: ne lépjen túl egy határt. Szerinte ennek ellenére a magyar kormányfő újra és újra megtette ezt, júniusban a Helmut Kohl kancellárra emlékező konfrencián már arról beszélve, hogy a magyar illiberális demokrácia fog új életet lehelni az Európai Néppártba. Bildt úgy látja, hogy miközben a német politikus Európa újraegyesítésén munkálkodott, addig Orbán szétszakítaná a kontinenst.

Hirdetés

A néppárti képviselő úgy véli, belső vitáikat nyilvánosságra kell hozni, egyértelművé téve, hogy hol állnak. Nem szabad szerinte megengedni, hogy a jogállamiság kérdése politikával itatódjon át. A Néppártra leselkedő legnagyobb veszély pedig, hogy nekirontanak az értékeiknek, és nem az, hogy az azok védelmében meghozott döntések visszaütnek. Ezalatt utalva arra az aggodalomra, hogy ha a Néppárt túl sokat keménykedik a Fidesszel, akkor az itthon jelentős támogatottsággal bíró párt még veszélyesebb útra léphet. Schöpflin György európai parlamenti képviselő egyenesen azt lengette be a Népszavának adott interjújában, hogy létrehoznak egy eurókritikus csoportot, a Ligák Ligáját.

Egy pofon, és ami mögötte van

A miniszterelnök számos ponton vitatható, de fontos beszédben összegezte kormánya Európa-politikáját.

A politikus élesen elítéli a menekültellenes hangulatkeltést is, megemlékezve arról, hogy Magyarországon már börtönbüntetéssel fenyegetik azokat, akik illegális bevándorlóknak nyújtanak segítséget. Szerinte mindez ellentétes az unió alapokmányával is. Ezzel szemben a Néppárt elfogadja az európai szolidaritás alapelveit, és közösen megoldandó problémaként tekint a migrációra. A júniusi alkotmánymódosítással viszont szerinte a Fidesz beverte a szöget a közös európai megoldás koporsójába. Bildt továbbá azt is problémásnak látja, hogy a magyar kormányfő Putyin nyílt támogatja, és ellenzi az Oroszország elleni európai szankciókat. Az EPP viszont Ukrajna szuverenitása mellett elkötelezett szerinte, ez pedig szembemegy az orosz érdekek kiszolgálásával.

A 24.hu szemléjének megjelenését követően a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan reagált a cikkre. Az MTI-nek küldött közlemény szerint az a mondat, amire Bildt cikkét alapozza, el sem hangzott a Kohl-konferencián. „Egyebek között arról beszélt a miniszterelnök, hogy erős Európához erős nemzetállamokra van szükség. Hangsúlyozta: Magyarország több területen is fel tudja ajánlani segítségét a közös európai politikához, így jó példát tud mutatni a gazdasági reformok terén, és segítséget tud nyújtani a migránsok hazaszállításához” – üzente a sajtófőnök, aki szerint Orbán egyértelművé tette: a Fidesz kitart a pártcsalád mellett. Még akkor is, ha úgy látja, hogy az EPP vezetői követtek el hibákat „a mi rovásunkra”.

Hirdetés

Orbán Viktor teljes beszédét itt olvashatja.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.