HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Iskolaigazgat...

Iskolaigazgató is csak fideszes lehet mostantól

HIRDETÉS

Egyre több jel mutat arra, hogy az intézményvezetői pályáztatásokat a Fidesz a saját embereinek a helyzetbe hozására használja.

HIRDETÉS

Hiába felel meg minden szakmai követelménynek egy jelölt, hiába bírja a szülők, a tantestület, avagy a nevelőtestület bizalmát, a pályázatokon szakmailag alulmaradt, ám a politikai hatalom bizalmát élvező jelöltek lesznek a kinevezettek. Az elmúlt időszakban erre a tendenciára három példát is szolgáltatott az élet.

Pásztón – ahol most vasárnap önkormányzati képviselői és polgármesteri választást  tartanak, mert a választások után a fideszes többségű testület önfeloszlatással megbuktatta Dömsödi Gábor polgármestert – például július végén azért nem szavazták meg az egyetlen alkalmas jelöltet az egyesített óvoda vezetésére, mert a jelöltet „Dömsödi emberének” tartják. Emiatt most olyan helyzet alakult ki, hogy az intézmény vezető nélkül marad, mivel a vezetőhelyettes nyugdíjba vonul. A pásztói ügy pikantériája, hogy a politikai okokból elgáncsolt jelölt, elmondása szerint „mindig is Fidesz-szavazó volt, viszont sohasem politizált, és jól együtt tudott dolgozni Dömsödivel is”. Vagyis ma már nem elég Fideszes szavazónak lenni Pásztón, annak is kell látszani.

Debrecenben az Ady Endre Gimnáziumban szabadultak el az indulatok. Ott hiába támogatta az eddigi igazgató pályázatát szinte az összes tanár, szülő és diák a minisztérium elutasította a jelöltet, helyette egy olyan fideszes önkormányzati képviselőt nevezett ki, aki történelemtanár, de soha nem tanított középiskolában.

Mindenki őt szerette volna, mégsem újrázhat a debreceni igazgató

Bár a tantestület, a szülők és a diákok egyöntetű véleménye szerint a debreceni Ady Endre Gimnáziumot 2002 óta irányító Rózsavölgyi Gábor lenne a legalkalmasabb az intézmény további vezetésére, az oktatási tárca mégis megvonta a bizalmat a direktortól.

HIRDETÉS

Az elutasított pályázó 32 éve tanít, tizenhat éve igazgató a gimnáziumban. A minisztérium azzal az indokolással tagadta meg július közepén a volt igazgatói kinevezését, hogy azt „Prof. dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár úr nem támogatja”.

Vácon is egy fideszes jelölt érdekében vették semmibe a tisztességes verseny írott és íratlan szabályait. A váci Madách Imre Gimnázium igazgatójának az lehet „politikai bűne”, hogy nem küldött diákokat biodíszletnek 2015-ben a március 15-i állami ünnepségre, sőt az általa irányított gimnázium tanárai még levelet is írtak, amelyben rögzítették, hogy „nem támogatják és nem szervezik meg a diákok politikai színezetű rendezvényeken való részvételét”. A váci gimnázium igazgatóját is támogatta a tantestület, a szülők és a diákok is, ám elbukott a mostani pályázaton.

Helyette egy fideszes önkormányzati képviselő lett az igazgató, aki mellett egyetlen érvként talán az szól, hogy a Madáchban érettségizett, ám soha nem tanított ott, sőt 2010 óta sehol nem tanít. A tanári katedrát tehát nyolc éve elhagyta, azóta a váci közterületfelügyelet vezetője volt, illetve a Városfejlesztő Kft. társasházkezelő részlegét vezette, valamint több ház közös képviselője volt. Négy éve pedig fideszes képviselő az önkormányzatban. Ez utóbbi politikai „tapasztalat” repíthette az igazgatói székbe.

Akik a nyolcvanas éveket felnőttként élték meg, talán még emlékeznek rá, hogy ezt a fajta kontraszelekciót már pártállami diktatúra utolsó évtizedében sem engedték meg maguknak az elvtársak. Óriási botrány lett volna belőle, ha ezek a botrányos esetek akkor történtek volna meg. Ma, az érintettek fásultan veszik tudomásul, hogy a teljesítmény, a tudás, a tapasztalat, a közmegbecsülés semmit nem számít, ha egy fideszes klienssel kell versenyezni, és nem egy milliárdos közbeszerzés elnyeréséért, hanem akárcsak egy komoly felelősséggel járó iskolaigazgatói, vagy óvodavezetői  megbízásért is.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

 
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,477lájkolóTetszik
2,297követőKövetés
16,223feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Cseh László sokadik virágzása 200 vegyesen

Az eddigi legsikeresebb délelőttjén van túl a magyar úszóválogatott, hiszen majdnem minden medencébe ugró sportolónk továbbjutott.

Civiliáda