HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Komoly gond l...

Komoly gond lehet a túlóradíj megspórolásából

HIRDETÉS

A rendőrségi dolgozók mellett a tűzoltókat, sőt a büntetésvégrehajtásban dolgozókat is érinti az a jogszabályváltozás, aminek következtében 2019. január 1-től nem fizetik ki a túlórákat, ehelyett szabadnapot adnak.

HIRDETÉS

A Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) jelezte a Belügyminisztérium felé, hogy az így kialakuló jövedelemcsökkenés órási érvágást jelentene az állomány számára, arról nem beszélve, hogy a jelenleg is fennálló súlyos létszámhiány miatt a lakosság biztonságának, a tűz- és kárelhárítás hatékonyságának rovására menne. A szakszervezet szerint a jelenleg még meglévő állományt is csak az alapbér növelésével lehetne megtartani.

Vasárnap egy másik tűzoltó-érdekképviselet, az Egységes Tűzoltó Szakszervezet arról adott ki közleményt, hogy bár a túlóra pénzeli elismerése fontos, valójában egy szinttel lejjebb kéne orvosolni a lánglovagok javadalmazását, és az alapmunkaidőben keletkezett többletmunkát kéne kifizetni nekik – írta a merce.hu.

„A tűzoltók többsége nem szeretne túlórázni, hiszen a vonulós tűzoltók kötelező alap munkaideje havi 204 óra, szemben más munkavállalók 168 órás munkaidejével” – mutat rá a közlemény. Szerintük az így keletkező túlórákat kellene pénzben kifizetni, vagy szolgálati időben elismerve, munkaviszonyba beszámítani. „Jelenleg egy tűzoltó, aki 10 évnél kevesebb szolgálati viszonnyal rendelkezik, nagyságrendileg 160 ezer forint nettó bért keres, ami jóval a magyarországi átlagkereset alatt van. Európai szintű bérekkel, megfelelő juttatásokkal és kedvező cafeteriával újra vonzóvá kellene tenni a tűzoltó pályát”. Az alapbér növelése mellett az érdekképviselet fontosnak tartaná a korkedvezményes nyugdíj bevezetésének mérlegelését. „A tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelményeknek nem lehet megfelelni 65 éves korig” – hangsúlyozták.

Harangozó Tamás, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja a napi.hu-nak korábban azt nyilatkozta, hogy az amúgy is létszámhiánnyal küzdő rendvédelem területén néhány hónap után nem lesz, aki dolgozzon, mert mindenki a „kényszerszabadságát” fogja tölteni. Szerinte a büntetés-végrehajtásban a legsúlyosabb a helyzet, a rendelkezés hatására az összeomlik. Harangozó Tamás elmondta azt is, hogy tavaly mintegy nyolcmillió túlóra volt, a költségvetésben erre több mint 11 milliárd forint volt, a 2019-es büdzsé azonban csak 1,7 milliárd forintot tartalmaz erre a célra.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,392lájkolóTetszik
2,006követőKövetés
15,269feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Vadászidény – Magyar Hang-ajánló

EP-választási körkérdés, Szalai Kriszta-interjú, törökszentmiklósi riport, igazolták a kettős élelmiszer-minőséget, a Strache-ügy hatása – itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek