HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Már a bölcsis...

Már a bölcsiseket is tiltólistára tették

HIRDETÉS

Természetesen nem szó szerint kell érteni. „Mindössze” annyi történt, hogy a kormány szeptember elsejével kitiltotta a köznevelési törvény módosításával a kistelepülések összevont óvodáiból a bölcsődés korú gyermekeket, hogy ily módon „ösztönözze” a falvak elöljáróit: új épületben, külön szakembergárdával oldják meg a bölcsődések gondozását.

HIRDETÉS

Csakhogy a Népszava hétfői számában megjelent cikk szerint az óvodákkal összevont bölcsődék felszámolására nem csak pénz, szakemberi gárda sincsen.

Eddig csak a tízezer főnél nagyobb városokban volt kötelező bölcsődét működtetni, most azonban minden olyan településen mini, családi és munkahelyi bölcsődéket kell kialakítani, ahol legalább negyven 3 év alatti gyermek él, vagy ahol legalább 5 gyermek szülei igénylik az ellátást. A kis falvakban ez nem csak anyagilag megoldhatatlan: már az óvónőket is lasszóval kell fogni – írja a Népszava.

„Ez a rendszer már összeomlott” – Ki fog az óvodákban dolgozni?

A fizetés továbbra is alacsony, ráadásul egyre többet kell dolgozni az óvodákban.

A változtatás azokat a gyerekeket érinti, akik elmúltak kétévesek, de még nem töltötték be harmadik évüket, így nem vehetik fel őket a normál óvodába.

HIRDETÉS

A lap megszólaltatta a komlóskai összevont óvoda-bölcsőde vezetőjét, Nagy Marinát, aki elmondta: azok az anyukák, akik a gyed letelte után visszamennének dolgozni, nehéz helyzetbe kerülnek: vagy elviszik gyereküket egy városi bölcsődébe, mert a környező falvakban nincsenek ilyen intézmények, vagy otthon maradnak velük még egy évig.

Mindszentgodisán viszont úgy döntöttek: a helyi óvodában engedély nélkül elindítják a bölcsődés csoportot. A falu egy 8 gyereket ellátó mini bölcsődét tervezett, az önkormányzat 40 millió forintos pályázata viszont nem nyert, pedig öt család igényelte az ellátást. Mivel engedélyt nem kaptak, normatívára sincsen lehetőség, így a falu a közösből gazdálkodja ki a „gyermekmegőrző” költségeit. A Baranya megyei Nagykozár pályázata sem nyert, az ottani gyerekeket ősztől Pécsre kell a szülőnek vinniük.

Az országban egy friss felmérés szerint 176 egységes óvoda-bölcsőde működik, jellemzően azokban a falvakban, ahol olyan kevés a gyerek, hogy nem töltik meg az óvodai keretszámot. Az intézménytípusról 2009-ben a Bajnai-kormány alatt döntöttek, hogy enyhítsék a kétéves gyermekeik mellől a munkába visszatérő anyák gondjait. A tízezer fősnél kisebb településeken lehetett megszervezni ezt az ellátási formát, ahol a bölcsődei ellátás nem kötelező – írta a Népszava.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,183lájkolóTetszik
2,688követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

EU-csúcs: egyelőre csúszik a balkáni bővítés

A brüsszeli EU-csúcs első napján döntöttek a tagállamok arról, hogy jóváhagyják a módosított brexit-szerződést. Vita volt a költségvetésről és elítélték Törökországot. A magyar álláspont nem ismert.