Kezdőlap Belföld A '90-es évek...

A ’90-es évek kultúrpolitikája rosszabb volt Aczélénál? A kormány nem kommentál

Egyetért-e a kormány Szakács Árpáddal – ezt az írásbeli kérdést tette fel Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének Ungár Péter. Igaz, az LMP-s politikus nem a mostanában nagy vitákat kiváltó Magyar Idők-cikksorozatra, hanem egy a Bayer Show-ban tett kijelentésre hivatkozott. A Mediaworks megyei napilapokat átfogó csoportjának főszerkesztője még július 15-én beszélt arról az Echo TV-ben, hogy az aczéli kultúrpolitikát is pozitívabban értékelhetjük, mint a kilencvenes évekbelit. Szakács Árpád szerint a kommunista kultúrpápa megengedő volt sok mindenben, „nem volt az a totális SZDSZ-es elnyomás”, mint a kilencvenes években. Szakács a cikksorozatában is arról ír, hogy liberális kultúrdiktatúra uralkodik, amihez olyan konzervatív intézményvezetők asszisztálnak szerinte, mint Prőhle Gergely vagy éppen Gulyás Gábor. A korábban megtámadott, a Balassi Intézetet vezető Hammerstein Juditot már el is távolították, Orbán Viktor pedig tusnádfürdői beszédében izgalmasnak nevezte a kultúrpolitikai „vitát”. Így tehát nem mondhatjuk, hogy pusztán egy újságíró magányos harcáról lenne szó.

HIRDETÉS

„Tud-e azonosulni azzal, hogy a kilencvenes évek kultúrpolitikája sötétebb és irányítottabb volt, mint a Kádár-korszak kultúrpolitikája?” – ezt a kérdést tette fel Ungár Péter július 31-én. Az augusztus 14-én érkezett, lapunk által megismert válasz ugyanakkor láthatóan nem a konstruktív párbeszéd jegyében fogant. A Kövér László házelnök által szignózott dokumentum szerint Rétvári Bence államtitkár kérte az írásbeli kérdés visszautasítását. Az abban foglaltak megválaszolása kormányzati feladatkört nem érint – vélte Rétvári. „A kormány egyetlen tagjának sem feladata újságírói kijelentések véleményezése” – állította az államtitkár.

Rétvári Bence egyébként mestere a válaszadás megkerülésének: júniusban például MSZP-sek kérdezték arról, tervezik-e meghosszabbítani az apák szülés utáni szabadságának idejét. Rétvári válaszában ismertette a Munka törvénykönyve mostani állapotát, arról viszont már nem szólt, terveznek-e hosszabbítást.

Kiderültek viszont érdekes dolgok is azért Ungár egy másik kérdésére válaszul. A most vidéki médiahálózat építésébe kezdő, egy szombathelyi portálba is befektető politikus-üzletember arra volt kíváncsi, miért és mennyivel támogatja a Miniszterelnökség a Breuer Press Production Kft.-t. Gulyás Gergely válaszában az ugyan nem szerepel, hogy miért, az viszont igen, hogy 2016-ban 20 millió forintot adtak a Heti szakasz című kulturális magazinműsor támogatására, kérelemre hozott egyedi döntés alapján. A szerződés idén március 23-án lezárult, megtörtént az elszámolás is, így a Miniszterelnökségnek jelenleg nincs élő szerződése a céggel – olvasható a válaszban. A Heti szakasz a Heti TV zsidó kulturális élettel foglalkozó műsora.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,083lájkolóTetszik
1,581követőKövetés
13,746feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Felejtsük el az elmúlt harminc évet – Magyar Hang-ajánló

Cserhalmi György-, Vágó Gábor-, és Lengyel Róbert-interjú, Hős utcai riport, panaszok a gyárból – kapható a friss szám!

Kiemelt cikkek