HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Kereszt kerül...

Kereszt került a Parlamentre – az államalapítás ünnepe képekben

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magyarország nemzeti lobogójának felvonásával kezdődött idén is az augusztus 20-ai állami ünnep. A Kossuth téri ceremónián Áder János mellett, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Korom Ferenc, a Honvéd Vezérkar főnöke, a kormány képviselői, továbbá állami és katonai szervezetek, a diplomáciai testület képviselői, valamint érdeklődők vettek vett. A ceremónia érdekessége, hogy az eddig is ott lobogó magyar és a székely zászló mellett a főhomlokzat két nagy ablakából olyan piros zászló lógott, amelyen a kereszt szerepelt. A nemzeti lobogó felvonása után a honvédtisztjelöltek tették le esküjüket.

Áder János ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarországnak ragaszkodnia kell ahhoz a nyugati kultúrához, amelyhez Szent István királyunk a sorsunkat kötötte. Márai Sándor szavaira emlékeztetett: „Magyarország csak a minőség igényével élhet és maradhat fenn az új Európában; nincs módunk középszerűnek lenni”. Az államfő a honvédekhez szólva azt mondta: hazánk békéje és biztonsága csak Európa békéjében és biztonságában teremthető meg. Hazánk Szent Istvántól „magyar szívet és európai lelkiismeretet kapott”, első királyunk tudta, hogy a béke megtartásának feltétele a nyugati civilizáció megőrzésében rejlik. Benne összetartozott a hazafiság és az európaiság, „magyar öntudata sosem kelt harcra európai szellemével” – fogalmazott az államfő, emlékeztetve: az államalapító az istenhite mellett az ahhoz tartozó nyugati keresztény műveltséget is vallotta, ahogy az európai népek egymásra utaltságát, a kölcsönös tisztelet erejét is.

És bár az ország sosem feledi a bűnöket – amelyek közül a köztársasági elnök Radnóti Miklós, Salkaházi Sára és Szerb Antal meggyilkolását, vagy a dunabogdányi svábok kitelepítését, az ÁVO tevékenységét és az ’56-os megtorlást emelte ki –, Magyarország újra és újra igent mondott a félelem nélküli életre, az emberi méltóságra, a szabad vallásgyakorlásra, a munkához való jogra, az igazságosságra – hangsúlyozta. „Ez a Magyarország a 20. század végén ismét igent mondott egykori önmagára”, igent a Szent István-i hazára és Európára – fűzte hozzá.

Áder János beszédét követően vízi és légi parádét tartottak a Parlamentnél a Dunán és a folyó felett. A központi programok között idén is volt parlamenti nyílt nap, Magyar Ízek Utcája, emellett a budai Várban programokkal, koncertekkel várták az ünneplőket. A köztársasági elnök a Sándor-palotában átadta a Magyar Szent István Rend kitüntetést. Idén Demény Pál népességkutató, demográfus vehette át, aki – a köztársasági elnök szavai szerint – egész életében arra keresett választ, hogy az ember legszemélyesebb döntése, a családalapítás, gyermekvállalás miként hat a nagyobb közösségre: egy népcsoportra, egy nemzetre, egy földrészre, egy történelmi korszakra.

HIRDETÉS

Délután a szokásokhoz híven megrendezték a Szent Jobb-körmenetet. Az ünnepi programokat pedig az esti tűzijáték zárta a fővárosban.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtisztjelöltjei esküt tesznek az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth téren (MTI Fotó: Illyés Tibor)

A magyar légierõ Mi-17 típusú helikopterei a Duna felett a vízi és légi parádén (MTI Fotó: Lakatos Péter)

Demény Pál György (Paul Demeny) demográfus, közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia külsõ tagja, a University of Hawaii volt professzora, a New York-i Népesedési Tanács (Population Council) volt tudományos fõmunkatársa, a Population and Development Review alapítója és volt fõszerkesztõje (k) fogadja a gratulációt, miután átvette a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet Áder János köztársasági elnöktõl (j) a Sándor-palotában (MTI Fotó: Mohai Balázs)

A Szent Korona, mögötte látogatók a Parlamentben (MTI Fotó: Kovács Tamás)

HIRDETÉS

Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (j2) megáldja a Szent Jobb erekléyt a nemzeti ünnepen tartott szentmisén a Szent István-bazilika elõtt (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Katonai díszõrök vonulnak a Szent Jobb ereklyével az államalapítás ünnepén, Szent István napján tartott Szent Jobb-körmeneten a Szent István-bazilika elõtt (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Tûzijáték a Duna felett Budapesten (MTI Fotó: Kovács Tamás)

(MTI)

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,601lájkolóTetszik
3,461követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Az orvosi kamara azt várja Kásleréktől, hogy vállalják döntéseik következményeit

A teljes orvostársadalom nevében visszautasítják a miniszter nyilatkozatát, melyben az orvosokra hárította az ágyak felszabadításáról hozott utasításának következményeit.