Papíron is Mészáros-kézre kerültek Pecina maradék megyei lapjai 

Még az ősszel összeolvad a Mészáros Lőrinc által tulajdonosként jegyzett Mediaworks és az osztrák Heinrich Pecina tulajdonában lévő Inform Média Kft.– tudta meg a Zoom.hu. A tranzakció előkészítése annak rendje s módja szerint meg is kezdődött.

Hirdetés

Pecina, az erősen strómanszerű szerepet játszó osztrák vállalkozó egy évvel ezelőtt vásárolta fel a a három megyei lap, az Észak-Magyarország, a Kelet-Magyarország és a Hajdú-Bihari Napló nyomtatott, illetve online kiadásait (Haon.hu, Boon.hu és Szon.hu) kiadó Russmediát. Ezek a lapok kerülnek most hivatalosan is a Mediaworkshöz. Mivel tavaly júliusban a Mediaworks megszerezte a Nógrádi Hírcentrumot is, és korábban Andy Vajna tulajdonába került a Délmagyarország, valamint a Kisalföld együtt, amely lapokat a Lapcom Zrt. adja ki annak az Élő Gábornak a stratégiai igazgatása alatt, aki a Médiaworkstől érkezett, elmondható, hogy lényegében a kormányzati propagandagépezet politikai irányítása alá került az összes magyar megyei nyomtatott lap. Az, hogy Mediaworks korábbi tulajdonosa, a Népszabadság bezárásával országos ismertséget szerzett Pecina tényleg csupán stróman szerepet játszott, jól bizonyítja az a malőrnek aligha nevezhető sajtótörténeti csemege, hogy a választás előtti napon a még Pecina tulajdonában lévő három kelet-magyarországi megyei lap ugyanazzal az Orbán-interjúval indult címlapon, mint a többi Mészáros-tulajdonban lévő megyei lap. Vagyis már a látszatra se igyekeztek adni a Médiaworksnél.

Az üggyel kapcsolatban a 444.hu megjegyzi: „Néhány éve értelmes kérdésként merült volna fel a médiapiacon, hogy vajon nem csorbul-e a Mediaworks vidéki napilap-monopóliumával a sokszínű tájékoztatást, ami egy működő médiapiac elengedhetetlen (és alkotmányba foglalt) feltétele, de a Gazdasági Versenyhivatal és a Médiahatóság érdemben réges rég nem foglalkozik ilyen kérdésekkel, kivéve, ha az nem kormánypárti médiumokat érint.”

Hirdetés

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.