HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Az egyik Orbá...

Az egyik Orbán-vő cégéhez került a Mészáros-vagyon egy része

HIRDETÉS

Egy tőzsdei bejelentés alapján Tiborcz István többségi tulajdonában álló BDPST Zrt. 20,59 százalékos részesedést szerzett az Appeninn Nyrt-ben.

HIRDETÉS

A részvénycsomag értékét piaci elemzők 6 milliárd forintra becsülik, a vételárat „a felek üzleti titokként kezelik”. Az eladó a Mészáros Lőrinc cégcsoportjának kezelésében álló Konzum PE Magántőke Alap, az alap befektetési jegyei Mészáros és felesége tulajdonában vannak – adta hírül a G7 üzleti hírportál.

Ez az első alkalom, ahol az Orbán- és a Mészáros család között közvetlen üzletben vagyontárgyak és pénz cserél gazdát. Mészáros a Konzum Nyrt. és a Konzum II Ingatlanbefektetési alapon keresztül továbbra érdekelt marad az ingatlanos cégben, a két vállalkozás összesen 33,2 százalék tulajdoni hányaddal rendelkezik az Appeninnben. Az Appeninn Holding irányítása a Konzum-csoportnál marad. A társaság operatív vezetése két új taggal bővül: Tomcsányi Gábor vezérigazgató, míg Somfalvi Péter vezérigazgató-helyettes lesz.

A BDPST-ről sokáig nem lehetett tudni, Tiborcz a fő tulajdonosa, „hivatalosan” nem volt a nevén, annak ellenére, hogy a cég 2015-ös bejegyzésekor Tiborcz saját bankszámlájáról fizették be a bejegyzési illetéket. Csak 2017 novemberében – miután a Heti Válasz betekintést kért a cég részvénykönyvébe – ismerte el Tiborcz egy Origónak adott interjúban, hogy ő a valódi tulajdonos. Ekkor derült ki, hogy már az alapítás után két héttel Tiborczhoz került a BDPST nevű cég nagy része.

A G7 szerint nem egyértelmű, hogy a BDPST miből finanszírozta az Appeninn-részvénycsomag vásárlását. A cég a közzétett számok alapján igen jövedelmező, de ekkora vagyon a tavaly év végi beszámoló idején nem volt a cégben. Ráadásul, ami viszont igen, elvileg az sem azonnal mozdítható, hiszen az ötmilliárdos eszközállomány egy jelentős részét tartósan (tehát elvileg egy évnél hosszabb időre) kölcsönadták. A papíron rendelkezésükre álló 824 millió forintnyi készpénz és bankbetét egy ilyen tranzakcióhoz nem elég. Elvileg persze – különösen ilyen kapcsolatrendszerrel – hitelhez könnyedén juthatott a cég. Ekkora összeget azonban viszonylag ritkán adnak a bankok fedezet nélkül, márpedig a hitelnyilvántartási rendszerben sincs nyoma annak, hogy a BDPST-t bárkitől kölcsönt kapott volna a közelmúltban. Persze az anomáliát megmagyarázza, ha az üzletet jelentősen a tőzsdei árfolyam alatt kötötték.

HIRDETÉS

A BDPST először a turai kastély megvásárlásával keltett feltűnést, amikor üzleti kapcsolatba került Adnan Polat török üzletemberrel. A korábbi Postabank-székház éppen hogy csak megfordult a BDPST tulajdonában, hamar továbbadták Gaith Pharaon azóta elhunyt szaúdi üzletembernek. (Pharaon volt az a súlyos bűncselekmények miatt az FBI által körözött bűnöző, aki átcsúszva a hazai ellenőrzéseken a miniszterelnök vejével üzletelhetett, sőt a kormányfő házának szomszédságában villát is vásárolhatott magának.) A bodajki kastélyt, miután megszerezték, Paár Attilának adták el. A BDPST szerezhette meg a Visegrád melletti lepencei strand fölötti hoteltorzót birtokló Hotel VSGRD Kft-t és pesti Mahart-házat (ezt a kettőt Szivek Norbert távozó MNV-vezérigazgatóval közös ügyletekben), de került a portfólióba badacsonyi villa, orbánhegyi villa és egy Andrássy úti palota is.

Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója azt írja az Appeninn közleményében: a cél az, hogy a társaság rövid időn belül a régió legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező ingatlan-befektetőjévé váljon.

„A következő időszakban a legfontosabb célunk az lesz, hogy a lehető legteljesebben kiaknázzuk a két társaság közötti szinergiákban rejlő üzleti potenciált” – mondta Tiborcz István a közlemény szerint. Azt is írják, hogy a jövőben közös befektetéseket terveznek a régiós ingatlanpiacon.

Az Index Tóth Judit vezérigazgatót idézi, aki elmondta: a BDPST Group prémiumkategóriás ingatlanokra fókuszál, elsősorban leromlott állapotú, műemléki épületek helyreállítására. Az Appeninn pedig egyébként is éppen jól jövedelmező ingatlanokat keres, az elmúlt hónapokban például megszerezték a Club Aliga többségi tulajdonát, de például a Spar és az Aldi is már Mészároséktól bérel üzlethelyiségeket.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,093lájkolóTetszik
2,840követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

EU-csúcs: sok pénzről lesz szó Brüsszelben

A magyar kormánynak magyarázatot kell adnia Kovács Zoltán botrányára is.

Az erőszak nemtelen