HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az egyik Orbán-vő cégéhez került a Mészáros-vagyon egy része

Szerző: | 2018. augusztus 23., 18:00 | Belföld, Gazdaság

Egy tőzsdei bejelentés alapján Tiborcz István többségi tulajdonában álló BDPST Zrt. 20,59 százalékos részesedést szerzett az Appeninn Nyrt-ben.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Egy tőzsdei bejelentés alapján Tiborcz István többségi tulajdonában álló BDPST Zrt. 20,59 százalékos részesedést szerzett az Appeninn Nyrt-ben.

A részvénycsomag értékét piaci elemzők 6 milliárd forintra becsülik, a vételárat „a felek üzleti titokként kezelik”. Az eladó a Mészáros Lőrinc cégcsoportjának kezelésében álló Konzum PE Magántőke Alap, az alap befektetési jegyei Mészáros és felesége tulajdonában vannak – adta hírül a G7 üzleti hírportál.

Ez az első alkalom, ahol az Orbán- és a Mészáros család között közvetlen üzletben vagyontárgyak és pénz cserél gazdát. Mészáros a Konzum Nyrt. és a Konzum II Ingatlanbefektetési alapon keresztül továbbra érdekelt marad az ingatlanos cégben, a két vállalkozás összesen 33,2 százalék tulajdoni hányaddal rendelkezik az Appeninnben. Az Appeninn Holding irányítása a Konzum-csoportnál marad. A társaság operatív vezetése két új taggal bővül: Tomcsányi Gábor vezérigazgató, míg Somfalvi Péter vezérigazgató-helyettes lesz.

A BDPST-ről sokáig nem lehetett tudni, Tiborcz a fő tulajdonosa, „hivatalosan” nem volt a nevén, annak ellenére, hogy a cég 2015-ös bejegyzésekor Tiborcz saját bankszámlájáról fizették be a bejegyzési illetéket. Csak 2017 novemberében – miután a Heti Válasz betekintést kért a cég részvénykönyvébe – ismerte el Tiborcz egy Origónak adott interjúban, hogy ő a valódi tulajdonos. Ekkor derült ki, hogy már az alapítás után két héttel Tiborczhoz került a BDPST nevű cég nagy része.

A G7 szerint nem egyértelmű, hogy a BDPST miből finanszírozta az Appeninn-részvénycsomag vásárlását. A cég a közzétett számok alapján igen jövedelmező, de ekkora vagyon a tavaly év végi beszámoló idején nem volt a cégben. Ráadásul, ami viszont igen, elvileg az sem azonnal mozdítható, hiszen az ötmilliárdos eszközállomány egy jelentős részét tartósan (tehát elvileg egy évnél hosszabb időre) kölcsönadták. A papíron rendelkezésükre álló 824 millió forintnyi készpénz és bankbetét egy ilyen tranzakcióhoz nem elég. Elvileg persze – különösen ilyen kapcsolatrendszerrel – hitelhez könnyedén juthatott a cég. Ekkora összeget azonban viszonylag ritkán adnak a bankok fedezet nélkül, márpedig a hitelnyilvántartási rendszerben sincs nyoma annak, hogy a BDPST-t bárkitől kölcsönt kapott volna a közelmúltban. Persze az anomáliát megmagyarázza, ha az üzletet jelentősen a tőzsdei árfolyam alatt kötötték.

A BDPST először a turai kastély megvásárlásával keltett feltűnést, amikor üzleti kapcsolatba került Adnan Polat török üzletemberrel. A korábbi Postabank-székház éppen hogy csak megfordult a BDPST tulajdonában, hamar továbbadták Gaith Pharaon azóta elhunyt szaúdi üzletembernek. (Pharaon volt az a súlyos bűncselekmények miatt az FBI által körözött bűnöző, aki átcsúszva a hazai ellenőrzéseken a miniszterelnök vejével üzletelhetett, sőt a kormányfő házának szomszédságában villát is vásárolhatott magának.) A bodajki kastélyt, miután megszerezték, Paár Attilának adták el. A BDPST szerezhette meg a Visegrád melletti lepencei strand fölötti hoteltorzót birtokló Hotel VSGRD Kft-t és pesti Mahart-házat (ezt a kettőt Szivek Norbert távozó MNV-vezérigazgatóval közös ügyletekben), de került a portfólióba badacsonyi villa, orbánhegyi villa és egy Andrássy úti palota is.

Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója azt írja az Appeninn közleményében: a cél az, hogy a társaság rövid időn belül a régió legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező ingatlan-befektetőjévé váljon.

„A következő időszakban a legfontosabb célunk az lesz, hogy a lehető legteljesebben kiaknázzuk a két társaság közötti szinergiákban rejlő üzleti potenciált” – mondta Tiborcz István a közlemény szerint. Azt is írják, hogy a jövőben közös befektetéseket terveznek a régiós ingatlanpiacon.

Az Index Tóth Judit vezérigazgatót idézi, aki elmondta: a BDPST Group prémiumkategóriás ingatlanokra fókuszál, elsősorban leromlott állapotú, műemléki épületek helyreállítására. Az Appeninn pedig egyébként is éppen jól jövedelmező ingatlanokat keres, az elmúlt hónapokban például megszerezték a Club Aliga többségi tulajdonát, de például a Spar és az Aldi is már Mészároséktól bérel üzlethelyiségeket.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

Címkék: Appeninn Nyrt., BDPST Zrt., ingatlan, Mészáros Lőrinc, részvénycsere, Tiborcz István


HIRDETÉS
Új idők új focija

Új idők új focija

Élvezhető, családbarát produkció, látványszínház született, amelynek az Üllői úton és néhány más helyen legalább nem a díszpáholy a célközönsége. De vajon szenvedéllyel szerethető-e ez a fajta futball?

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest