Kezdőlap Belföld Nem tudni, ki...

Nem tudni, kiké Lázár Jánosék kastélya

Új, a nyilvánosság elől rejtőzködő tulajdonosai vannak annak a részvénytársaságnak, ami azt a fényűző vadászkastélyt birtokolja, amelyet Lázár János volt Miniszterelnökséget vezető miniszter és családja földjei vesznek körbe – értesült a 24.hu.

HIRDETÉS

A Magyar Narancs idén februárban mutatott légi felvételeket a szerényen csak Nagyréti Vendégháznak hívott impozáns épületegyüttesről, amelyet a Hódmezővásárhelyhez tartozó batidai tanyavilág szélén húztak fel, és ami körül szinte az összes föld Lázár János családjának birtokában van.

Lázár ezután érdekes felvetéssel állt elő. Az akkori tárcavezető egy februári sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy megpróbál részvényeket szerezni az épületet felhúzó cégben. Azt mondta:

vagy az erdőt adom el, vagy ennek a vendéglátóipari vállalkozásnak a részvényeiből próbálok, lehetőségeimhez mérten, valamennyit megvásárolni. Mérlegelni fogom mindkét irányt.

A fideszes politikus végül az utóbbi mellett döntött, és nem okozott különösebb meglepetést, amikor sikerrel járt: júniusi vagyonbevallásából kiderült, hogy hivatalosan is köze van a vadászkastélyhoz. Áprilisban a volt miniszter 8 százalékos tulajdonrészt szerzett a tulajdonos Grosswiese Zrt.-ben.

A 24.hu szerint a luxusingatlan ismeretlen személyekhez került, miután a társaság főtulajdonosa, Kulik Jenő ügyvéd a közelmúltban megvált részvényeinek többségétől.

Igazmondó politikusokra épít a vagyonnyilatkozati rendszer

Mindaddig értelmetlen a politikusok vagyoni helyzetét nyilatkozataik alapján megítélni, amíg feledékenységre hivatkozva kimenthetik magukat bármilyen helyzetből.

A cégbíróságon fellelhető iratok alapján a jogász – aki több szálon kötődik Lázárhoz – tulajdonrésze 50 százalék alá csökkent, így a cégnyilvánosságról szóló törvény értelmében törölték a cégadatok közül mint részvényest.

Ugyanakkor e jogszabály alapján azt sem lehet tudni, hogy kik vásárolták meg a társaság részvényeit, ugyanis az új birtokosok tulajdonrésze nem haladja meg egyenként az 50 százalékot, így pedig a kilétük titokban maradhat.

A lap megkérdezte Kulikot és Lázárt is a rejtély feloldása érdekében. Kulik Jenő nem volt hajlandó elárulni, hogy kinek adta el a részvényeit, arról is hallgatott, hogy pontosan mekkora tulajdonrészt tartott meg. Annyit viszont elmondott, hogy az adásvétel után tíz és húsz között van a részvényesek száma.

Arra a kérdésre, hogy Lázár János vásárolt-e további részvényeket, az ügyvéd azt válaszolta: szerinte nem, Lázár családtagjairól pedig kérdezzék meg a volt minisztert.

Lázár a lapnak azt mondta, nem vásárolt és nem szerzett további részvényeket a Nagyréti Vendégházat működtető Grosswiese Zrt.-ben. A nemrég dohányzásellenes miniszterelnöki biztosnak kinevezett politikus a családtagjaira vonatkozó kérdésre nem válaszolt érdemben.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,083lájkolóTetszik
1,581követőKövetés
13,746feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Felejtsük el az elmúlt harminc évet – Magyar Hang-ajánló

Cserhalmi György-, Vágó Gábor-, és Lengyel Róbert-interjú, Hős utcai riport, panaszok a gyárból – kapható a friss szám!

Kiemelt cikkek