Nem tudni, kiké Lázár Jánosék kastélya

Nem tudni, kiké Lázár Jánosék kastélya

Lázár János. Fotó: Lázár János Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új, a nyilvánosság elől rejtőzködő tulajdonosai vannak annak a részvénytársaságnak, ami azt a fényűző vadászkastélyt birtokolja, amelyet Lázár János volt Miniszterelnökséget vezető miniszter és családja földjei vesznek körbe – értesült a 24.hu.

A Magyar Narancs idén februárban mutatott légi felvételeket a szerényen csak Nagyréti Vendégháznak hívott impozáns épületegyüttesről, amelyet a Hódmezővásárhelyhez tartozó batidai tanyavilág szélén húztak fel, és ami körül szinte az összes föld Lázár János családjának birtokában van.

Lázár ezután érdekes felvetéssel állt elő. Az akkori tárcavezető egy februári sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy megpróbál részvényeket szerezni az épületet felhúzó cégben. Azt mondta: vagy az erdőt adom el, vagy ennek a vendéglátóipari vállalkozásnak a részvényeiből próbálok, lehetőségeimhez mérten, valamennyit megvásárolni. Mérlegelni fogom mindkét irányt.

A fideszes politikus végül az utóbbi mellett döntött, és nem okozott különösebb meglepetést, amikor sikerrel járt: júniusi vagyonbevallásából kiderült, hogy hivatalosan is köze van a vadászkastélyhoz. Áprilisban a volt miniszter 8 százalékos tulajdonrészt szerzett a tulajdonos Grosswiese Zrt.-ben.

A 24.hu szerint a luxusingatlan ismeretlen személyekhez került, miután a társaság főtulajdonosa, Kulik Jenő ügyvéd a közelmúltban megvált részvényeinek többségétől.

Igazmondó politikusokra épít a vagyonnyilatkozati rendszer

Mindaddig értelmetlen a politikusok vagyoni helyzetét nyilatkozataik alapján megítélni, amíg feledékenységre hivatkozva kimenthetik magukat bármilyen helyzetből.

A cégbíróságon fellelhető iratok alapján a jogász – aki több szálon kötődik Lázárhoz – tulajdonrésze 50 százalék alá csökkent, így a cégnyilvánosságról szóló törvény értelmében törölték a cégadatok közül mint részvényest.

Ugyanakkor e jogszabály alapján azt sem lehet tudni, hogy kik vásárolták meg a társaság részvényeit, ugyanis az új birtokosok tulajdonrésze nem haladja meg egyenként az 50 százalékot, így pedig a kilétük titokban maradhat.

A lap megkérdezte Kulikot és Lázárt is a rejtély feloldása érdekében. Kulik Jenő nem volt hajlandó elárulni, hogy kinek adta el a részvényeit, arról is hallgatott, hogy pontosan mekkora tulajdonrészt tartott meg. Annyit viszont elmondott, hogy az adásvétel után tíz és húsz között van a részvényesek száma.

Arra a kérdésre, hogy Lázár János vásárolt-e további részvényeket, az ügyvéd azt válaszolta: szerinte nem, Lázár családtagjairól pedig kérdezzék meg a volt minisztert.

Lázár a lapnak azt mondta, nem vásárolt és nem szerzett további részvényeket a Nagyréti Vendégházat működtető Grosswiese Zrt.-ben. A nemrég dohányzásellenes miniszterelnöki biztosnak kinevezett politikus a családtagjaira vonatkozó kérdésre nem válaszolt érdemben.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.