444.hu: Egy kézbe kerülhetnek a kormányközeli médiabirodalmak

Fotó: Freeimages.com

Szeptembertől nagy változásokra lehet számítani a kormánypárt médiabirodalmában – a 444.hu Fidesz belügyeit ismerő forrásai szerint hamarosan megszűnnek a párhuzamos tulajdonlások, a különböző kormányközeli emberek érdekeltségei beépülnek egy holdingba, és Liszkay Gábor, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója keze alatt kerülnek központi felügyelet alá, ezt a célt szolgálhatja a 444.hu szerint a nemrég alapított Media Fundamentum Nonprofit Zrt.

Hirdetés

Az elmúlt három évben Matolcsy Ádám, Andy Vajna, Habony Árpád, Schmidt Mária és Heinrich Pecina is vásárolhatott médiacégeket, úgy, hogy a valódi irányítás a pártvezetéstől jött, de Orbán most mégis felszámolná a több lábon álló rendszert, amit a 444.hu szerint azért hoztak létre, hogy ne fordulhasson elő az, ami a Simicska Lajossal való összeveszés után: amikor a tulajdonossal kialakult konfliktus miatt odalett a több mint két évtized alatt, sok milliárdból fölépített fideszes sajtó jórésze.

Lécci-lécci, csak a Fidesz!

A csend, rend, fegyelem idilli állapota csak addig kellemes, amíg az ember nem ütközik a Párttal (NER-rel). És itt jövünk, pardon, jönnénk mi, újságírók.

A hírportál úgy tudja, a Media Fundamentum alá kerül be a jelenlegi legnagyobb fideszes médiavállalat, az összes megyei napilap mellett a Nemzeti Sportot és számos bulvármagazint is kiadó Mediaworks, a Hír TV, és a hírek szerint hamarosan újjáinduló Magyar Nemzet kiadói joga. Beolvadhat a már most is Mészáros-tulajdonba tartozó Echo TV, a Karc FM rádió, és az egyetlen országos frekvencián sugárzó, ma még Vajna-közeliként működő Retro Rádió.

Ami a Magyar Nemzet újraindítását illeti, korábban írtunk már arról, hogy a Magyar Hang működését ez nem érinti.

A 444.hu egyébként úgy tudja, a Magyar Nemzet újraindítása – amelynek a híre rendületlenül tartja magát – nem szüntetné meg automatikusan a párhuzamosságokat, vagyis nem biztos, hogy az újraindított Nemzet átvenné a Magyar Idők helyét. És párhuzamosan működhet majd több kormányközeli tévécsatorna is – bár az már korábban kiderült, hogy az Echo TV működésével nem feltétlenül elégedettek kormányzati körökben.

A 444.hu cikke szerint a totális központosítás legfontosabb oka az, hogy a politikai vezetés elégedetlen a külön-külön kézbe utalt médiumok menedzselésével. Egy „tűzközeli ember” a portálnak úgy fogalmazott: Orbánnak elege van abból, amikor egyes strómanok és kijelölt tulajdonosok sajátjuknak tekintik, és önkényesen hordják szét a rájuk bízott vagyont. A kormányközeli cégvilág íratlan szabályai szerint ugyanis

Hirdetés

„el lehet tenni pénzt, de úgy és annyit, amennyit fent leegyeztettél; ha stikában ezen felül is sápot szedsz, véged. A rablógazdaságnak is megvan a maga betyárbecsülete.”

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.