HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Még 300 milli...

Még 300 millióval drágul a Budai Vigadó

HIRDETÉS

Eredetileg 3,4 milliárdra becsülték a felújítást, már 5 milliárdnál tart a beruházás. Az épület elvileg három nap múlva megnyitja kapuit.

HIRDETÉS

4,6 milliárd forint helyett csaknem 5 milliárdért újítják fel a Hagyományok Házának otthont adó Budai Vigadó épületét – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő szerdán megjelent hirdetményből.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Hagyományok Háza két éve, 2016 augusztusában írt ki nyílt közbeszerzést a Budai Vigadó műemlék épületének teljes körű rendbe tételére. A rekonstrukciót az intézmény eredetileg 3,4 milliárdra becsülte, a tender 2017 januárjában kihirdetett győztese, az Épkar Zrt. azonban végül jóval drágábban, 4,6 milliárdért vállalta a munkát. Ez az összeg emelkedik most több mint 300 millió forinttal.

A Hagyományok Háza honlapján olvasható tájékoztató szerint az intézmény a kormányhatározatok alapján összesen 7,6 milliárd forintból újíthatja fel az 1897 és 1899 között épült Budai Vigadót. Az épület áprilisi bejárásán Kelemen László főigazgató elmondta, szeptember 1-jén a Vigadó „teljes fegyverzetben” áll majd a nagyközönség rendelkezésére.

Az uniós értesítőből kiderül az áremelkedést „a beruházás teljesítéséhez, és a rendeltetésszerű és biztonságos használathoz szükséges további pótmunkák” indokolják. Az Épkar ennek megfelelően a „teljesítési határidő megtartására kiható akadályokat közölt”, amit a Hagyományok Háza tudomásul vett, ez azt jelenti, hogy feltehetően mégsem lesz „teljes a fegyverzet” szeptember 1-re.

HIRDETÉS

A felújítást végző Épkar Zrt. nem ismeretlen a hazai építészeti beruházások piacán. Vezetője, Szeivolt István néhány éve a Pesti Srácoknak köszönhetően került a hírekbe, mint a Kun-Mediátor-botrány főszereplője, Dobrai Sándorné, vagyis „Bróker Marcsi” közeli ismerőse. A kormányközeli hírportál igyekezett meggyőzni olvasóit, hogy a húszmilliárd forintos sikkasztási ügy valójában a Jobbik sara, így a 2010 előtt még a baloldal, azt követően pedig az akkor még Vona Gábor vezette párt „szekértolójaként ismert” Szeivolt István is nyakig merült a botrányba.

Izgalmas mellékszál, hogy a Pesti Srácok elbukta a cikk miatt indított személyiségi jogi pert, és a kiadónak egymillió forintos sérelemdíjat kellett fizetnie az épület-karbantartással foglalkozó társaság részére.

A Pesti Srácok bíróság által cáfolt felvetését később a Heti Válasz is alaposan szétszedte, leleplezve a „valódi” Szeivolt családot. Mint az azóta megszüntetett lap írta, Szeivolt Istvánból kettő van, idősebb és fiatalabb, utóbbi vezeti az Épkart (bár előbbi is tulajdonos a cégben), Jobbik-közeliséggel azonban még csak véletlenül sem vádolható egyikőjük sem. Ifjabb Szeivolt István és felesége meghívott vendégként vettek részt Orbán Ráhel esküvőjén, ami azonban még ennél is fontosabb, az Épkar társtulajdonosa a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó Magyar Építő Zrt.-nek, Szeivolt pedig tagja a nagyvállalat igazgatóságának.

Ennek megfelelően nem szűkölködnek a megnyert közbeszerzésekben: a cég a Budai Vigadó mellett a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 4 milliárd forintos logisztikai központjának építésében, a Császár-Komjádi uszoda 3,5 milliárdos felújításában, és a komáromi Csillag-erőd ötmilliárdos rekonstrukciójában is részt vállal(t).

A Hagyományok Háza a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény, amelyet a nemzeti kulturális örökség minisztere 2001-ben alapított. A Magyar Állami Népi Együttes, a Kárpát-medence népi tudását átfogó Lajtha László Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum, valamint a Népművészeti Módszertani Műhely a hagyományos paraszti kultúra anyagának gyűjtését, dokumentálását, megőrzését, korszerű feldolgozását és élő továbbadását, átörökítését végzi.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,152lájkolóTetszik
2,687követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 60. – Üzenjük Karácsony Gergelynek: Ne!

Műsorvezető: Dévényi István. E heti vendégek: Tóth Richárd, a HVG újságírója és Katona Mariann, a Magyar Hang munkatársa.

A torontói gép