Kezdőlap Belföld Másfél év ala...

Másfél év alatt kellene végezni a Lánchíd felújításával

Mint Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki kormányinfón elmondta, a főváros kérésének megfelelően a kormány 7 milliárd forinttal támogatja a Lánchíd és a Budai Vár lábánál lévő alagút felújítását. De a kabinet kifejezett kérése, hogy a munkálatok ne tartsanak másfél évnél tovább.

HIRDETÉS

Gulyás Gergely szerint mindez műszakilag megvalósítható, de jelentős szervezést igényel. Hozzátette: a rekonstrukció végére megújulhat a Lánchíd pesti oldalán lévő Széchenyi tér is, ahol a felszíni parkoló és a körforgalom várhatóan megszűnik, de rendezik a Magyar Tudományos Akadémia előtti teret is.

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy már így is komoly csúszásban van a Lánchíd és a két hozzá tartozó csomópont felújítása. Eredetileg 2017 őszén kezdődtek volna el a munkálatok, és akkor még úgy kalkuláltak, 2019 végén már használatba vehetik a városlakók a hidat.

A közbeszerzési eljárás csúszása miatt most márciusban jelentették be, hogy idén ősszel már megkezdődhet a Lánchíd felújítása. Akkor arról volt szó, hogy a három évesre tervezett rekonstrukció első részeként a híd és a pesti oldalon közlekedő 2-es villamos alagútjának és felszíni környezetének helyzetét rendeznék, a második ütemben pedig a Clark Ádám teret és a Váralagutat újítanák fel.

Idén júniusban – vélhetően a számos szakmai támadásnak köszönhetően – a fővárosi közgyűlés megszavazta, hogy a két ütem helyett egyszerre újítsák fel a a Széchenyi teret, a Lánchidat és az alagutat. A korszerűsítés felgyorsítása miatt kért a főváros gyorssegélyt a kormánytól, mivel a húszmilliárdot meghaladó összköltségből a fővárosnak csak 16,36 milliárd állt a rendelkezésére.

De arról már nem szólnak a hírek, hogy így sem készül el olyan gyorsan a híd, mivel a főváros június 13-i rendkívüli közgyűlésének előterjesztésében az áll, hogy sikeres közbeszerzés esetén szeptemberben csak a kivitelezési szerződések megkötése kezdődhet meg. De nagy valószínűséggel mindez nem fog megtörténni, mert a 2018. III. negyedévére tervezett közbeszerzéseket még ki sem írták.

Ezek alapján legjobb esetben is 2019 második felében kezdődhet meg a rekonstrukció, és csak remélni lehet, hogy másfél év alatt meg is újul a Lánchíd.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,714lájkolóTetszik
1,844követőKövetés
14,590feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Már nincs demokrácia” – Magyar Hang-ajánló

Szél Bernadett-, Ungár Péter- és Szent-Iványi István-interjú, Karácsony Gergely-esszé, fehérvári vendégmunkások, belgrádi és bocskaikerti riport – és még sok más az 50. Magyar Hangban!

Kiemelt cikkek

Zavar támadt az ellenzéki összefogásban Pécsett

Mellár Tamás nem támogatja az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltjét. Az általa vezetett egyesület többsége viszont nem ért egyet vele.