HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Másfél év ala...

Másfél év alatt kellene végezni a Lánchíd felújításával

HIRDETÉS

Mint Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki kormányinfón elmondta, a főváros kérésének megfelelően a kormány 7 milliárd forinttal támogatja a Lánchíd és a Budai Vár lábánál lévő alagút felújítását. De a kabinet kifejezett kérése, hogy a munkálatok ne tartsanak másfél évnél tovább.

HIRDETÉS

Gulyás Gergely szerint mindez műszakilag megvalósítható, de jelentős szervezést igényel. Hozzátette: a rekonstrukció végére megújulhat a Lánchíd pesti oldalán lévő Széchenyi tér is, ahol a felszíni parkoló és a körforgalom várhatóan megszűnik, de rendezik a Magyar Tudományos Akadémia előtti teret is.

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy már így is komoly csúszásban van a Lánchíd és a két hozzá tartozó csomópont felújítása. Eredetileg 2017 őszén kezdődtek volna el a munkálatok, és akkor még úgy kalkuláltak, 2019 végén már használatba vehetik a városlakók a hidat.

A közbeszerzési eljárás csúszása miatt most márciusban jelentették be, hogy idén ősszel már megkezdődhet a Lánchíd felújítása. Akkor arról volt szó, hogy a három évesre tervezett rekonstrukció első részeként a híd és a pesti oldalon közlekedő 2-es villamos alagútjának és felszíni környezetének helyzetét rendeznék, a második ütemben pedig a Clark Ádám teret és a Váralagutat újítanák fel.

Idén júniusban – vélhetően a számos szakmai támadásnak köszönhetően – a fővárosi közgyűlés megszavazta, hogy a két ütem helyett egyszerre újítsák fel a a Széchenyi teret, a Lánchidat és az alagutat. A korszerűsítés felgyorsítása miatt kért a főváros gyorssegélyt a kormánytól, mivel a húszmilliárdot meghaladó összköltségből a fővárosnak csak 16,36 milliárd állt a rendelkezésére.

HIRDETÉS

De arról már nem szólnak a hírek, hogy így sem készül el olyan gyorsan a híd, mivel a főváros június 13-i rendkívüli közgyűlésének előterjesztésében az áll, hogy sikeres közbeszerzés esetén szeptemberben csak a kivitelezési szerződések megkötése kezdődhet meg. De nagy valószínűséggel mindez nem fog megtörténni, mert a 2018. III. negyedévére tervezett közbeszerzéseket még ki sem írták.

Ezek alapján legjobb esetben is 2019 második felében kezdődhet meg a rekonstrukció, és csak remélni lehet, hogy másfél év alatt meg is újul a Lánchíd.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,152lájkolóTetszik
2,687követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 60. – Üzenjük Karácsony Gergelynek: Ne!

Műsorvezető: Dévényi István. E heti vendégek: Tóth Richárd, a HVG újságírója és Katona Mariann, a Magyar Hang munkatársa.

A torontói gép