Brüsszelbe készül Balog Zoltán?

Brüsszelbe készül Balog Zoltán?

Orbán Viktor, Balog Zoltán és Novák Katalin Kötcsén, 2018. június 3-án (fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Értesülések szerint brüsszeli kiküldetésre kérhetik Balog Zoltánt. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának volt tárcavezetője egyébként tegnap mondott le a parlamenti mandátumáról.

Nem zárható ki, hogy Balog Zoltánt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának volt tárcavezetőjét brüsszeli küldetésre kérik, ahol a Fidesz ottani erőterének felépítésére kellene koncentrálnia – írta saját értesülései nyomán az atv.hu. A portál fideszes forrásai arról beszéltek, hogy ez esetben a politikai hálózatépítés, a Fidesz sokrétű szövetségesi körének az erősítése lenne kívánatos az Európai Néppártban.

Amikor erről volt szó, leginkább a miniszterelnökhöz és a Fideszhez kötődő politikai szerepet szántak neki, ami különbözik a brüsszeli magyar állandó képviselet intézményesített diplomáciai feladatától és hatáskörétől. Ám azt is hozzátették, hogy ezeket a híreket még a Sargentini-jelentés megszavazása előtt hallották. Ez utóbbi pedig komoly kihatással lehet a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságára is, mivel többen is úgy vélik, ez gyakorlatilag azt jelenti, a jövő évi európai parlamenti választások után a magyar politikai alakulat már nem az EPP-ben fogja folytatni a munkáját – többek között, mert állítólag egyre kevesebben kérnek ott belőlük.

Elfogadták a Sargentini-jelentést - Magyar Hang

Az Európai Parlament elfogadta a magyar jogállamiság helyzetéről szóló Sargentini-jelentést. Ezek szerint az Európai Néppárt sem kér az Orbán-kormányból.

Balog egyébként még szerdán a kormánypárti frakciók velencei tanácskozásán jelentette be, hogy visszaadja parlamenti mandátumát. Az MTI-nek úgy nyilatkozott: mandátumáról elsősorban azért mond le, mert egyháza, a Magyarországi Református Egyház és a gyülekezete visszahívja szolgálatba, és ez az egyház törvényei szerint összeegyeztethetetlen képviselői munkájával.

A volt miniszter azonban sietett leszögezni: mindez nem jelenti azt, hogy elhagyná a közéletet. Mind a Polgári Magyarországért Alapítvány élén, mind a miniszterelnök romaügyi biztosaként szeretne tovább dolgozni.

Balog Zoltán 2006 óta országgyűlési képviselő. Második ciklusa idején, 2012-ben lett az EMMI tárcavezetője. Idén tavasszal maga jelentette be, hogy ebben a ciklusban már nem vállal miniszterséget.