Várható volt, nem fogadja el az EP-szavazás eredményét a kormány

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2018. augusztus 14-én (MTI Fotó: Kovács Attila)

A kormány szerint az Európai Parlament nem fogadta el kétharmaddal a Sargentini-jelentést. Ezért jogi lépéseket terveznek, ennek formájáról a hétfői kormányülésen születik döntés – jelentette ki a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a lisszaboni szerződés szerint a tartózkodó szavazatokat is figyelembe kellett volna venni, így pedig nem lett volna meg a kétharmados többség. A miniszter – ragaszkodva pártja narratívájához – azt mondta, hogy a jelentés valójában nem a jogállamiságról szól, hanem a bevándorlással kapcsolatos álláspontok határozták meg annak elfogadását.

Elfogadták a Sargentini-jelentést – Magyar Hang

Az Európai Parlament elfogadta a magyar jogállamiság helyzetéről szóló Sargentini-jelentést. Ezek szerint az Európai Néppárt sem kér az Orbán-kormányból.

Hirdetés

A kormányinfón Gulyás megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy a budapesti Corvinus Egyetem gazdát cserél, közhasznú felsőoktatási intézményként egy állami alapítvány veszi át 2019 júliusától.

Kiderült az is, hogy a kormány egy úgynevezett falusi útalap létrehozásáról döntött. Az intézkedéssel az alsóbbrendű utak minőségét javítaná a kormány. A miniszter azt mondta, az általános költségvetési tartalékból 150 milliárd forintot különítenének el a Magyar falu programra, ebből jut 50 milliárd az alsóbbrendű utakra. Az már korábban ismertté vált, hogy október elsejétől megemelik az autópálya-használat díjait egyes kategóriákban. A díjemelésből 35-36 milliárd forint bevétel remélnek, így összesen 80-90 milliárd áll majd rendelkezésre erre a több számjegyű utak egy részének kipofozására. Szavaiból kiderült, hogy a felújításokról a megyék dönthetnek, ott tudják ugyanis, mely utak vannak a legrosszabb állapotban.

Gulyás Gergely emellett azt is bejelentette, hogy újabb nemzeti konzultációt indít a kormány. Ezúttal a családok helyzetéről kérdezősködnek majd.

Hirdetés

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.