Bojár Gábor: A Kádár-rendszer nem ért véget

Bojár Gábor Bojár Gábor

Orbán Viktor gyenge pontja, hogy nem tűr meg erős embereket maga mellett – véli Bojár Gábor Széchenyi- és Gábor Dénes-díjas fizikus, üzletember. A Graphisoft szoftverfejlesztő cég, az Aquincumi Technológiai Intézet, valamint az idén 20 éves óbudai Graphisoft Park alapítója szerint amíg a diktatúrák előbb-utóbb elbuknak, a liberális demokrácia mindig képes volt kigyógyulni válságaiból.

Hirdetés

Részletek a Magyar Hang szeptember 14-i számában megjelent interjúból!

– Tavaly ősszel több interjúban is kiemelte az ellenzéki pártok együttműködésének jelentőségét. A választási eredményeknek és az azóta eltelt időszak eseményeinek ismeretében milyen esélye maradt még az ellenzéknek?
– Sajnos fogalmam sincs, nem vagyok politológus. Én üzletember vagyok, és egyszerű polgárként éreztem úgy, hogy támogatnom kell a hozzám közel álló értékrendet. Az alkotó energiákat felszabadító, okosan szabályozott szabadversenyes kapitalizmusban hiszek, de amit a jelenlegi hatalom képvisel, az messze van ettől. Bíztam benne, hogy az ellenzéki pártok együttműködésével legalább esély nyílik rá, hogy korlátozni lehet a Fidesz hatalmát. Orbán Viktor azonban zseniális hatalomtechnikával könnyedén ellehetetlenítette a nélküle is elég gyenge ellenzéket, mindez a torz választási rendszerrel és a jobboldali médiatúlsúllyal kiegészülve nem is eredményezhetett mást az újabb kétharmadon kívül.

– Egyik előadásában úgy fogalmazott, a jó vezetőnek nem csupán elviselnie, de elvárnia, támogatnia is kell a kritikát. Itthon lassan elfogynak a kormánykritikus médiumok…
– Orbán Viktor gyenge pontja, hogy nem tűr meg maga mellett erős embereket, akik ellent mernek neki mondani. Olyan emberekkel veszi körül magát, akik azt mondják, amit hallani szeretne. Ezért is következhetett be a korábbi legfőbb vazallusának bukása. Az ellentmondástól való ódzkodás pedig gyengeségről árulkodik. A sikeres diktátorok – itt most azokra gondolok, akik legalább egy ideig sikeresek voltak – kivétel nélkül erős emberekkel vették körül magukat. Napóleon zseniális tábornokokkal indult csatába, ezeket a hadvezéreket azonban ma nem látom Orbán Viktor mellett.

Pálinkás József: Ez a középszer diadala

„Ha gazdasági problémák adódnak, az a tömeg, amely csupán pillanatnyi érdekeire figyel, rendkívül gyorsan elfordul bárkitől.” A teljes interjú.

– Egy interjúban elmondta, az amerikai diákokat azzal az üzenettel igyekszik Magyarországra csábítani, hogy a versenyszférában mindenkinek meg kell tanulnia talpra állni a vereségekből. S amíg az Egyesült Államok a háborúi nagy részét megnyerte, mi, magyarok mindet elvesztettük, mégis túléltünk. Profitálhatunk sorozatos vereségeinkből?
– Mi valóban a túlélést tanultuk meg ezer év alatt. És ez adhat okot némi optimizmusra, hogy talán az Orbán-rendszert is túl fogjuk élni. De ezért mindannyiunknak tennünk kell.

Hirdetés

A teljes interjút keresse a a Magyar Hang szeptember 14-én megjelent 18. számában! És hogy miről olvashat még a lapban? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.