„Az Orbán-kormány szolgáltatja ki a magyar emberek biztonságát”

Orbán Viktor miniszterelnök (k) az olaszországi Milánóban tett látogatásán 2018. augusztus 28-án. Mellette balról Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, jobbról Csiszár Jenő, Magyarország milánói főkonzulja Orbán Viktor miniszterelnök (k) az olaszországi Milánóban tett látogatásán 2018. augusztus 28-án. Mellette balról Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, jobbról Csiszár Jenő, Magyarország milánói főkonzulja (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Az már biztos, hogy összeül a nemzetbiztonsági bizottság. Ahogyan az is, hogy az ellenzéki képviselők válaszokat várnak a – Rogán Antal nevével fémjelzett – letelepedésikötvény-programot érintő újabb kérdésekre. A Direkt36, a 444 és az orosz Novaja Gazeta oknyomozó cikke szerint ugyanis Putyin gépezetének emberei, vagyis Kreml-közeli emberek és bűnözők is kaphattak magyar papírokat a kötvényprogramban.

Hirdetés

A bizottság hétfőn délelőtt fog ülésezni zárt ajtók mögött, alig néhány órával az Országgyűlés őszi ülésszakának hivatalos nyitánya előtt. Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke a Magyar Hangnak elmondta, egyeztetett Halász János fideszes alelnökkel, és azt az ígéretet kapta, hogy a kormánypárti képviselők ott lesznek, és a bizottság az azóta már a parlament honlapjára is felkerült napirend alapján fog tárgyalni.

Ebben egyébként nem szerepel konkrétan a tényfeltáró cikk, az írással vélhetően az „aktuális nemzetbiztonsági kérdések” elnevezésű pontban foglalkoznának. Az viszont még kétséges – emlékezve legalábbis a testület fideszes többségének eddigi hozzáállására –, hogy a kérdést érdemben tudják-e tárgyalni. Hiszen előfordult már, hogy a kormánypárti politikusok egyszerűen levetettek a napirendről egyes pontokat; mivel ők vannak többen a bizottságban, ezt könnyedén meg is tehetik.

Joghézagon át menekül a kötvényes „jobbkeze” – Magyar Hang

Még egy hónapja sincs érvényben az új büntetőeljárásról szóló törvény, egy joghézag máris láthatóvá vált.

Márpedig az ellenzéki képviselőknek vannak kérdéseik. A cikk ugyanis beszámol például arról, hogy az orosz külföldi hírszerzés főnökének több közeli családtagja, így a fia is részt vehetett a kötvényprogramban. A bevándorlási hivatal annyit el is ismert, hogy az érintett az ügyfelük volt, bár azt nem árulták el, ez pontosan mit is jelent. Nem sokkal később pedig a Rogán Antal alá tartozó Kormányzati Tájékoztatási Központ általánosságban annyit írt a cikkel kapcsolatban, hogy a kötvényprogramban résztvevők mindegyikét átvizsgálták, és esetükben semmilyen nemzetbiztonsági kockázat nem áll fenn.

– Mi a kockázat, ha az nem, hogy egy hírszerző családja érintett? – tette fel a kérdést Mirkóczki Ádám. Ezért erre ő mindenképpen választ szeretne kapni.

Az LMP egyenesen kötvénybotrányról beszél. Demeter Márta lapunknak azt mondta, hogy ő már a honvédelmi és rendészeti bizottság e heti ülésén is szerette volna napirendre vetetni a kérdést, ám nemcsak hogy ezt nem engedték neki, Kósa Lajos bizottsági elnök még arra sem adott lehetőséget, hogy egyáltalán megindokolja kérését.

Mindenesetre a nemzetbiztonsági bizottságban is tovább akarják ütni az ügyet. Válaszokat akarnak kapni arra, hogyan mehettek át az átvilágításon olyanok, akik kapcsolatot tartanak bűnözői körökkel, vagy ők maguk bűnözők.

Világ a tényeken túl – Magyar Hang

„Dehogy lopott, magyar ember, érti, magyar, és nem balliberális, eddig minden nekik jutott.”

– Nemhogy megvédi Magyarországot az Orbán-kormány, hanem saját maga szolgáltatja ki a magyar emberek biztonságát csak azért, hogy megtömje kormánypárti körök és Rogán Antal zsebét – fogalmazott a Magyar Hangnak Szél Bernadett LMP-s képviselő.

Az MSZP-s Molnár Zsolt – aki korábban hosszú éveken keresztül vezette a bizottságot – ugyancsak nagyon fontos nemzetbiztonsági kérdésről beszélt a cikk kapcsán. A Magyar Hangnak azt mondta, egyértelmű válaszokat várnak az ellenőrzések ügyében a szolgálatoktól.

Hirdetés

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 18. számában jelent meg, 2018. szeptember 14-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál! És hogy miről olvashat még a Magyar Hang 18. számában? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.