Spéder kiszállt az Index mögül, megjelent egy KDNP-s vállalkozó

Az Index logója

Hétfő kora este az Index.hu szerkesztőségében bejelentették, hogy tulajdonost vált a portál hirdetéseit szervező CEMP Sales House értékesítési ügynökség, és a több portált tömörítő Cemp-x Online Zrt. Mindkét cég idáig Spéder Zoltán üzletember tulajdonában volt – írta meg elsőként a Kreatív, majd a cég közleményt is kiadott a változásokról.

Hirdetés

A Spéder tulajdonában lévő két CEMP-cég előbb megszerezte az Index alapítványát, a Magyar Fejlődésért Alapítványt alapító NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t, majd Spéder eladta az egész csomagot Ziegler Gábor és Oltyán József magánszemélyeknek.

A tranzakció a közlemény szerint nem érinti a szerkesztőséget foglalkoztató Index.hu Zrt.-t, amely továbbra is a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) tulajdonában marad. „Az index szerkesztőségi függetlensége a kiadó alapítványi tulajdonlásnak köszönhetően garantált” – írta a közleményben az alapítvány kuratóriumát vezető Bodolai László.

Lécci-lécci, csak a Fidesz! – Magyar Hang

A csend, rend, fegyelem idilli állapota csak addig kellemes, amíg az ember nem ütközik a Párttal (NER-rel). És itt jövünk, pardon, jönnénk mi, újságírók.

Ezzel egyidőben változik az Index.hu kiadó igazgatóságának összetétele is. Távozik Simicska Lajos volt jogi képviselője, Nagy Ajtony Csaba, valamint Kereszty Gábor igazgatósági tag. A három fős igazgatóságot Bodolai vezeti, mellette tag maradt Szombathy Pál televíziós újságíró, és mellé kerül majd az Index (mindenkori) főszerkesztője.

A Cemp-x online alá tartozik többek közt a Dívány, a Femina, a Port., a TotalCar, és a Napi is, ide tartozik az Inda szolgáltatáscsoport, illetve a csoport sales house tevékenységét ellátó CEMP SH Kft. Ezek a lapok és az értékesítő cég is mennek az új tulajdonosokhoz.

Spéder Zoltán is közleményt adott ki: „Az Eladónak a továbbiakban a cemp-x Online Zrt és leányvállalatainak működésére nem marad fenn semmilyen befolyása és opciós vagy visszavételi joggal illetve a fentiekkel szemben pénzköveteléssel sem rendelkezik.”

Prés alatt – Magyar Hang

Akik hivatásuknak tekintik az újságírást nem tehetnek mást, mint folytatják a munkát, jó lelkiismerettel, napról napra.

Oltyán Józsefet is idézik a közleményben, „a befektetésük védelme érdekében kellett a Nanga Parbatot is megvásárolni, ugyanis az alapítvány „kockázatosnak tűnő” konstrukcióban szerezte azt meg az akkor Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Pro-Ráta Holdingtól.

„Az MFA a részvényekért az aktuális vételár részleteket kifizette, de így is több száz millió forinttal tartozott az időközben Nyerges Zsolt tulajdonába került társaságnak. Nem kívántuk magunkat olyan helyzetbe navigálni, hogy a vételár tartozás miatt az Index.hu részvényei bármilyen módon kikerüljenek az alapítvány tulajdonából, ezzel a CEMP SH Kft. esetleg elveszítse kizárólagos értékesítési képviseletét az Index felületeire. A hírportál a sales house legfontosabb partnere, felületeinek értékesítése az éves árbevétel nagyjából a felét adja. Ebben a konstrukcióban mi hosszú távon biztosítva látjuk, hogy az index felületeti kizárólagosan a CEMP SH Kft. értékesítheti, illetve az alapítvány kitettsége is megszűnt, hiszen visszafizette tartozását” – írták.

A KDNP-s szál

Mint a 444 írja, az egyik új tulajdonos, Ziegler Gábor a 2000-es évek eleje óta van az Index kötelékében, 2008 májusában lett a cég értékesítési igazgatója, a lap igazgatóságának tagja, később pedig az újság mellé kiépített CEMP Sales House értékesítési vezetőjének nevezték ki.

Oltyán Józsefről azt írják a közleményben, hogy jelenleg a vidéki hírportálokat üzemeltető, milliárdos forgalmú Regon Média Zrt. tulajdonos vezérigazgatója, de korábban dolgozott a  Winterthur Pénztárszolgáltató Zrt. vállalati tanácsadójaként és Ziegler Gáborhoz 20 éves barátság köti.

Azt már a 444 teszi hozzá, hogy Oltyáné a magyarepitok.hu építési hírportál is, ahol több vitatott kormánybarát építkezést is védelmébe vett. A közleményből kiderül, hogy a korábban az MSZOSZ-ban aktív Oltyán jelenleg a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja, bizottsági elnöke, nem mellesleg pedig egy igazi fideszes turbókommentelő.

Az Index csaknem egy órásra nyúló állománygyűlésén az hangzott el, hogy a beruházás forrása hitel – az azonban nem, hogy piaci vagy NER-es banké – írja a Kreatív.

Az Index 2017-ben egy opciós szerződésnek köszönhetően Simicska Lajos egyik cégéhez került, de azonnal tovább is adták az alapítványnak. Állításuk szerint azért, hogy így garantálják függetlenségét. Köztudott, hogy a Habony-Rogán körnek évek óta fájt a foga az Indexre.

A háttérben Orbánék szuperbankja?

A 444 azt is hozzáteszi, hogy az üzletet ismerők szerint nem életszerű, hogy hosszabb távon Ziegleréknél maradjon a cég. Ráadásul augusztusban két erős kormányzati kapcsolatokkal rendelkező pénzintézet marketingosztályáról is az az információ futott be hozzájuk: októbertől bankjuk vezetése engedélyezte hirdetési pénzek elköltését a médiavállalatnál. 2016, a Spéderrel való összeveszés óta feketelistán volt az index.

Hirdetés

Olyan bankokról van szó, amik 2019-ben várhatóan részei lesznek annak a kormányközeli „szuperbanknak”, ami több pénzintézetből – MKB, Gránit, Budapest Bank, Takarékbank – olvad majd össze, és aminek összeszervezésére Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója kapott megbízást Orbán Viktortól – írja a 444.

Talán az sem elhanyagolható körülmény, hogy az Index szerkesztőségében történt bejelentés előtt már a portál tulajdonosváltásán gúnyolódott Kerényi János fideszes országgyűlési képviselő.

Talán igen

Talán igen – Coub – GIFs with sound by Czinkóczi Sándor

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.