Kezdőlap Belföld A Helsinki Bi...

A Helsinki Bizottság állítja, nem képviselte a nemi erőszakkal gyanúsított afgánt

Nem igaz az Origo és a Fidesz állítása, hogy a Magyar Helsinki Bizottság segítsége miatt maradhatott hazánkban a nemi erőszak elkövetésével gyanúsított fiatal afgán férfi. Jogvédő egyesületünk nem képviselte a nevezett személyt egyetlen eljárásban sem – adta hírül közleményben a Magyar Helsinki Bizottság.

HIRDETÉS

A közlemény szerint az afgán férfi az ő „segítségük” nélkül tartózkodik Magyarországon. Az elmúlt évek folyamán a hozzájuk forduló ezernyi személy közül akár őt is képviselhették volna a menedékjogi eljárásában, de ilyen nem történt. „Egyébként sem vagyunk jósok, hogy kitaláljuk, a jövőben ki milyen bűncselekményt fog elkövetni” – írják.

„Annyi támadás után azonban kénytelenek vagyunk rámutatni, hogy az Origót az például nem zavarta, amikor a CÖF egyik prominense a szülei által halálra éheztetett gyermek ügyében látott el védelmet. Félreértés ne essék: a büntetőjogi védelem természetesen mindenkinek jár – ahogyan a jogi képviselet járna egy fiatalkorú menedékkérőnek is –, és azzal sincs semmi gond, hogy ifj. Lomnici Zoltán ilyen emberek védője volt, az ügyvédi hivatásnak ez is része. A védői közreműködés hozzájárul ahhoz, hogy a gyilkosokkal szemben lefolytatott büntetőeljárás tisztességességéhez se férjen kétség. De nem látni arról cikket az Origo címlapján, hogy „A CÖF prominense gyerekgyilkosokat menteget”. Ez persze éppúgy hazugság lenne, mint az, hogy a Helsinki Bizottságnak bármilyen köze volna a szexuális erőszakhoz” – áll a közleményben.

Megerőszakolt ország – Magyar Hang

Évente átlagosan 400-500 szexuális bűncselekményt jelentenek be Magyarországon. De a többi valahogy nem kap akkora figyelmet, mint Ahmad esete.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a kormánypropaganda arról is beszélhetne, hogy „2010 és 2017 között Magyarországon 3652 szexuális erőszakot regisztráltak, ezek jó része családon belüli erőszak volt. Talán azért a hallgatás, mert a Fidesz-kormány a nőket érő erőszak és a családon belüli erőszak felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezményt sem akarja ratifikálni 2011 óta. Úgy tűnik, a kormánypárt és propagandistái számára a szexuális erőszak csak akkor igazán baj, ha a gyanú szerint nem magyar állampolgár az elkövető”.

„Együtt érzünk az áldozatokkal, és örülünk annak, ha a magyar hatóságok a törvény teljes szigorával lépnek fel a szexuális erőszak és zaklatás minden formájával szemben, legyen az elkövető vagy az áldozat bármilyen állampolgárságú, származású vagy vallású.”

Strasbourgoz fordultak a „bevándorlási különadó” miatt

A Helsinki Bizottság szerdán beszámolt arról is, hogy panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához a menedékkérők segítőit börtönnel fenyegető új büntetőszabályok miatt. A „bevándorlási különadót” csak Strasbourgban támadhatja a civil jogvédő szervezet, mivel a kormányerő már évekkel ezelőtt elvette az Alkotmánybíróság jogát az adószabályok vizsgálatára.

A jogvédő szervezet azt írta, mostani beadványaiban alkotmányos és emberi jogi érvekkel bizonyítja: az új szabályok a civilek megfélemlítését szolgálják és alkotmányosan nem igazolhatók, sértik az emberi jogokat.

A jogvédő egyesület mindkét bíróság előtt megtámadta azokat a büntetőszabályokat, amelyek börtönnel fenyegetik a menedékkérők segítőit. Nem csupán a Helsinki Bizottság munkatársai vannak veszélyben, hanem minden jó szándékú polgár, aki embernek tekinti a menekülőt és segít neki. A büntetőjogi korlátozás szükségtelen és aránytalan. Ráadásul az új rendelkezések homályosan vannak megfogalmazva – talán nem véletlenül, hiszen így tág tere nyílik az önkényes hatósági alkalmazásnak – írták.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,158lájkolóTetszik
1,595követőKövetés
13,838feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Karanténba zárva – Magyar Hang-ajánló

Orbán Viktor és a Néppárt, Éger István-, Szalma Botond- és Zoboki Gábor-interjú, mitrovicai riport, 44 év után új polgármestert választ Ibrány. Keresse a friss számot!

Kiemelt cikkek