A vízcsapból is Sargentini neve fog itt folyni

A kormány új kampánya a Sargentini-jelentés kapcsán A kormány új kampánya a Sargentini-jelentés kapcsán

Széles körű kampányt indít a kormány, hogy mindenki megtudhassa az álláspontját: az Európai Parlament által kétharmados többséggel megszavazott Sragentini-jelentés politikai nyomásgyakorlás céljából készült és hazugságokon alapul.

Hirdetés

A kormány a kampány mellett az Európai Unió Bíróságához fordul, az Országgyűlés pedig a kabinet mögött álló kétharmados többség szavazatával határozatban fog tiltakozni „a bevándorláspárti erők Magyarország elleni politikai támadása miatt”. Várhatóan televízió-, rádió- és internetes hirdetésekben igyekeznek majd a kormány álláspontját népszerűsíteni – erről elsőkén a kormányszócsőnek számító Magyar Idők számolt be.

Az elárult ország – Magyar Hang

Az árulta el Magyarországot, aki egy hatalmi játszma folyományaként – önmagát az egész nemzettel azonosítva – ezt a bajt a fejünkre hozta. Vezércikk.

Az első kampányvideó már el is készült. „Magyarországot azért akarják elítélni, mert a magyar emberek úgy döntöttek, hogy a mi hazánk nem lesz bevándorlóország” – ezekkel a Sargentini-jelentés vitájában Strasbourgban Orbán Viktor által elmondott szavakkal indul a videó kampányszövege, amely mellőzi az egyéb, jogállamisággal kapcsolatos kifogásokat.

Sargentini, Soros és Verhofstadt a kormány kampányárban

Miközben a Sargentini-jelentésben megfogalmazott kritikák túlnyomó többsége a jogállamisággal áll kapcsolatban, illetve a szociális jogok kérdéskörét érinti, aközben a kampány, úgy tűnik, a migrációval kapcsolatos kormányzati álláspontra szorítkozik.
A kampányszövegben például azt állítják, az Európai Parlament bevándorláspárti többsége egyszerűen „el akar hallgattatni minket, mert kerítéssel védjük hazánkat és Európát.” Ennél a résznél pedig Judith Sargentini, Soros György és Guy Verhofstadt arcképe jelenik meg.

Míg Orbán Viktor Strasbourgban kijelentő módban fogalmazta meg, hogy Magyarország nem enged a zsarolásnak, ez most felszólításként hangzik el:„Ne engedjünk a zsarolásnak, védjük meg Magyarországot!”

A Momentum máris ellenkampányba kezdett – adja hírül a 444.hu. Szórólapokon igyekeznek tájékoztatást adni arról, hogy a Sargentini-jelentés valójában a magyar emberek védelméről szól. A szórólapokon röviden elmagyarázzák, mi is az a 12 pont, amiben a Sargentini-jelentés készítői jogsértőnek találták a magyar kormányt.

Kínos helyzetbe hozta a Néppártot a Sargentini-jelentés – Magyar Hang

A szavazás tétje nemcsak Orbán Viktor megítélése, hanem az EPP jövője is volt.

Említik többek között a választási rendszer a Fidesz érdekei szerinti átalakítását, az alkotmány folyamatos módosítgatását, az igazságszolgáltatás függetlenségének felszámolását, a korrupciót, a tömeges megfigyelés lehetőségét, a sajtószabadság korlátozását, az egyetemi autonómia, a vallásszabadság, az egyesülési szabadság korlátozását, és azt, hogy a kormány család- és menekültpolitikája milyen hátrányos megkülönböztetést eredményez, és hogy mennyire nem lép fel a kormány a kisebbségekkel szembeni gyűlöletkeltés ellen.

Kurz és Weber is bevándorláspárti?

A kormányzati kampányban a bevándorláspárti uniós politikusok között nem említik Sebastian Kurz osztrák kancellárt és Manfred Weber néppárti frakcióvezetőt, pedig mindketten a jelentés elfogadása mellett álltak, sőt, Weber és Kurz párttársai meg is szavazták a jelentést.

Sebastian Kurz a szerdai EU-csúcs előtt interjút is adott a bécsi Der Standardnak, ahol elmondta, hogy azért támogatta az eljárást, mert nem lehet „mazsolázni”, a jogállamiság és az alapvető jogok esetében nincs alkunak helye, és meg kell vizsgálni, jogosak-e a vádak.

Hozzátette azt is, hogy a Sargentini-jelentés megszavazása az Európai Parlamentben nem egy ítélet, nem egy bizonyíték, hanem egy párbeszéd kezdete Orbán Viktorral. Arra, hogy az eljárás mit jelent abból a szempontból, hogy a Fidesz a keresztény-konzervatív pártcsaládnak, az Európai Néppártnak a tagja, Kurz a Standardnak úgy reagált: az eljárásnak nincs kihatása a Fidesz tagságára. Ez a párbeszéd folyamatának a kezdete lesz. Ez fordulatot jelent, a Sargentini-szavazás előtt egyetértett azzal, hogy ha elindul az eljárás, fel kell függeszteni a Fidesz tagságát a Néppártban.

Sok meglepő voks van a Sargentini-jelentés szavazólapján – Magyar Hang

A bevándorláskritikus közép-európai államok képviselői se álltak ki egységesen az Orbán-kormány mellett.

Hirdetés

Weber szerint Magyarországon jelenleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot, és ezen uniós alapértékek tekintetében nem szabad kompromisszumot kötni, ezért is volt szükség a magyar helyzetről szóló különjelentés megszavazására az Európai Parlamentben – ezt a Le Soirnak adott pénteki interjújában mondta el újra. Hozzátette: azért szavazott igennel a Sargentini-jelentésre, mert Orbán Viktor kormánya nem tett lépéseket a kompromisszum felé annak ellenére sem, hogy korábban még az alkotmányt is hajlandó volt módosítani az Európai Bizottság kifogásai miatt, ezért most más szintre kell emelni a párbeszédet.

Az uniós alapértékek tekintetében nem lehet kompromisszumot kötni – szögezte le Weber, ezért is szavazta meg a jelentést a néppárti képviselők többsége. A frakcióvezető a CEU ügyét és a civil szervezeteket érintő új törvényeket említette elsősorban, de hangsúlyozta, hogy Magyarországon fennáll a veszélye a jogállamiság rendszerszintű sérülésének.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.