Elindult Hadházy akciója: egymillió aláírást akar összegyűjteni

Hadházy Ákos Hadházy Ákos

Csütörtökön délután 2 órakor a Blaha Lujza téren indult az az akció, amit Hadházy Ákos, egykori fideszes politikus, majd LMP-s, jelenleg független országgyűlési képviselő kezdeményezett júliusban: segítőivel egymillió aláírást akar összegyűjteni ahhoz, hogy kikényszerítse Magyarország Európai Ügyészséghez való csatlakozását.

Hirdetés

A politikus akkor úgy fogalmazott: „A kormánytól független ügyészség, a kormánypropagandától független sajtó és a független bíróságok elengedhetetlenek a korrupció ellenes harchoz, hazánk Európai Unióban tartásához. Mint ahogyan ahhoz is, hogy a szervezett lopások miatt felfüggesztett támogatások miatt a válság előbb ideérjen, mint más országokba.”

„A tét rendkívül nagy”

A trafikmutyi leleplezésével ismertté vált képviselő az akció indulásának apropóján a Fühünek nyilatkozva csütörtökön elmondta:

„A tét rendkívül nagy, a siker évtizedekre meghatározhatja a haza sorsát! Ezek nem nagy szavak, hiszen ha nem csatlakozunk, elapadhat az uniós pénz, ha pedig nem jön a pénz, a kormánynak nem lesz érdeke az EU-ban maradás. Rendkívül nagy káoszt tud rövid távon is okozni, ha felfüggesztik a kifizetéseket, ahogy azt ma is érzékeljük.” Hozzátette, akciójuk politikai nyomásgyakorlás, amelyet a sztrájkok és a tüntetések mellett eddig nem alkalmazott az ellenzék, legfeljebb „kommunikált”.

Hadházy Ákos: Az LMP hagyott el – Magyar Hang

A volt LMP-s politikus továbbra is bízik az ellenzéki együttműködésben, bár ezt egykori pártjában sem sikerült megvalósítani. Interjú.

Hadházy a Zoom.hu-nak azt nyilatkozta, 1200 aktivista jelentkezett aláírásgyűjtőnek, és bár ő minden ellenzéki pártot megkeresett – a parlamenten kívüliek közül a Momentumot és a Kétfarkúakat is –, segítséget kérve az akcióhoz, végül egyikkel sem tudtak megállapodni, nem érzett részükről érdemi támogatást az ügyhöz.

Arra a kérdésre, hogy miért nem népszavazási kezdeményezést vagy európai kezdeményezést indítottak, a képviselő a kezdeményezés honlapján adja meg a választ:

„Népszavazást egy korábbi Kúria döntés miatt nem lehet kiírni, mivel a döntés szerint a szóban forgó terület az Alaptörvény módosítását igényli. Az európai civil kezdeményezés pedig éppen emiatt nem lenne kötelező érvényű, illetőleg a szükséges számú aláírás összegyűjtése után még egy szokásosan hosszú eljárási procedúra kezdődne az EU-ban, amíg esetleg odáig jut az ügy, hogy a Bizottság is dönthessen róla. Annyi időnk pedig nincs.”

A petíció honlapjáról bárki letölthet majd aláírásgyűjtő ívet, és saját környezetében gyűjthet támogató szignókat, majd a betelt ívet csak vissza kell juttatnia Hadházyékhoz.

20-30 százalékos túlárazások

Az elmúlt nyolc év alatt 12 000 milliárd forint támogatást kapott az EU-tól Magyarország. Arra a kérdésre, van-e információja arról, hogy ebből mennyit tesznek zsebre a kormánytagok és csókosaik, Hadházy a következő választ adta a Fühünek:

„Nehéz megmondani, hogy a 12 000 milliárdnak mekkora részét lopták el. Az említett összeg jórészt állami beruházásokra megy, ezek közül sokat megvizsgáltam, de olyat nem találtam, ahol nem lett volna 20-30 százalékos túlárazás; tehát a harmada vándorolt magánzsebekbe. Viszont olyat is láttam, ahol a teljes összeget ellopták, ilyen volt például a »roma államreform« program, ahol egymilliárd forintot kifizettek valakinek, de semmilyen teljesítés nem állt mögötte.

A második világháborúban megsemmisített Ausztria felemelkedését szolgáló amerikai Marshall-segély mai árakon számolva csak 6000 milliárd volt. Ebből egy egész ország eljutott a jólétbe.  Mi ennek a duplájából csak egy szűk réteg – elsősorban a miniszterelnök környezetének, továbbá a Fidesz környezetének – gazdagodását tapasztaljuk!

Az aláírásgyűjtésnek azért is van fontos szerepe, mert az uniós pénzekből még 7-8000 milliárdot nem költöttek el, s ha félni kell az uniós ügyészségtől, akkor ezek a pénzek még megmenthetők a korrupt kormányzattól.”

Hadházy Ákos

Megkezdtük, megcsináljuk!

Az igazságügyi miniszter Trócsányi László felvetésére, ami szerint az ország szuverenitását sérti, ha az ország csatlakozik az Európai Ügyészséghez, Hadházy azt válaszolta:

„Ez nagyon gyenge érv, hisz az unió 28 állama közül 22 már csatlakozott az Európai Ügyészséghez. Legutóbb Hollandia és Málta, pedig korábban ők is ellenezték a belépést. Kimaradtak a britek, illetve az a néhány állam, amely már belépésekor jelezte, hogy jogi együttműködésben nem vesznek részt. Mi azért sem veszítjük el a szuverenitást, hiszen az ügyeinkben magyar ügyészek nyomoznának – igaz, a nyomozást európai ügyészek felügyelnék –, és magyar bíróság hozná meg a döntést. Ha a kormány nem bízik a magyar bíróságban, mondjon le, mert akkor pont ő nem ismeri el a szuverenitást.”

A független képviselő szerint „Orbán Viktornak van félnivalója. Elég, ha csak a Tiborcz ügyet nézzük, ha azt valóban független ügyész vizsgálná, akkor elég gyorsan eljutna a miniszterelnökhöz. Először Lázár János bűnössége merülne fel, aztán persze kérdés, hogy Lázár magát védené, vagy a kormányfőt. Orbánnak tehát minden oka megvan a félelemre.”

Tévések Hadházy kertjében

Ugyancsak csütörtökön Hadházy Ákos bejegyzést tett közzé a Facebookon:

Hirdetés

„Ma – az Európai Ügyészséghez csatlakozást kikényszerítő aláírásgyűjtés napján – kormánypárti tévések jöttek be a kertünkbe, és onnan filmezték a házamat és a családomat. Így a mai nap a dezinformációs diktatúra tökéletes bemutatására is alkalmas: a »Tényekben« nyilván egy újabb rágalmazó »hír« fog megjelenni a családomról a kormány számára kínos téma helyett. Mégis nagyon boldog vagyok, mert a feleségem ezzel a szöveggel osztotta meg a zaklatókról készített videót:

Hadházy Ákos

Ma – az Európai Ügyészséghez csatlakozást kikényszerítő aláírásgyűjtés napján – kormánypárti tévések jöttek be a kertünkbe, és onnan filmezték a házamat és a családomat. Így a mai nap a dezinformációs…

„Eddig azt gondoltam, a férjem politikusi tevékenysége szélmalomharc, és örültem volna neki, ha visszatér az eredeti hivatásához és állatokat gyógyít ismét. Ma viszont úgy látom, amelyik politikust ennyire támadják, hogy a kertjén belülre beküldik a tévéstábot, ami nyilvánvalóan birtokháborítás, ezzel együtt nyilvánvalóan feljelentjük őket, és nyilvánvalóan megnyerjük a pert (nyilvánvalóan évek múlva), hát itt kezdtem el úgy gondolni, hogy bizonyára van értelme Ákos munkájának, máskülönben maximum kinevetnék, de békén hagynák. Büszke vagyok a férjemre, és kitartok mellette! Én pedig köszönöm neki!”

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.