Egy tucat pedagógus mondott fel egy budafoki gimnáziumban

A Budai Nagy Antal Gimnázium A Budai Nagy Antal Gimnázium (Fotó: Google Maps)

A budafoki Budai Nagy Antal Gimnáziumban van olyan osztály, amelyik az osztályfőnökét veszítette el, elment több német- és angoltanár, matematika-, testnevelés- és informatikatanár, ráadásul a felmondást választó tanárok között van két mesterpedagógus is – tudta meg az Eduline.hu. A most távozó pedagógusok közül többen már nyáron bejelentették, hogy máshol folytatják a munkát, de sokan a tanév megkezdését követően nyújtották be felmondásukat. A portál információi szerint legtöbben a kerület más iskoláiban helyezkedtek el, de a Kempelen Farkas Gimnáziumba, a Szent Imre Gimnáziumba és a Piarista Gimnáziumba is mentek munkatársak. Úgy tudni, a direktor betartatja a két hónapos felmondási időt a távozó pedagógusokkal, így többen még mindig tanítanak a gimnáziumban.

Hirdetés

Az Eduline.hu-nak nyilatkozó szülők elsősorban az igazgatót teszik felelőssé a kialakult helyzet miatt, szerintük ugyanis a tanárok eddig is nehezen tudtak vele együtt dolgozni. Manolovitsné Erdőközi Orsolya 2015-ben annak ellenére kapta meg az igazgatói széket, hogy kinevezését szinte a teljes nevelőtestület és a szülői választmány is elutasította. Mint később kiderült, Manolovitsné Erdőközi Orsolya az akkori köznevelésért felelős államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit egyetemi évfolyamtársa volt. 

Manolovitsné Erdőközi Orsolyát 2015-ös megválasztásakor plágiummal vádolták, mivel pályázata kísértetiesen hasonlított egy tiszaalpári általános iskola direktorának 2013-as pályázatára. Akkor a budafoki intézmény tanárai, diákjai és a szülők együtt tiltakoztak Manolovitsné megválasztása ellen. Idén márciusban pedig fel is jelentették az iskolavezetőt, mert a szülők többszöri kérése ellenére sem hozta nyilvánosságra a Budai Nagy Antal Gimnázium alapítványa, aminek az igazgatónő az elnöke, a 2016-os pénzügyi beszámolót. Ráadásul az iskola évek óta működő alapítványát kizárták az 1 %-os felajánlásokra jogosult szervezetek közül, ami komoly anyagi hátrányt okozott az alapítványnak. Erre reagálva idén áprilisban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt   XI.-XXII. kerületi jelöltje, Hotz Antal 400 ezer forint értékben akart műszaki cikkeket felajánlani az iskola diákjainak. Az igazgatónő azonban nem engedélyezte, hogy a diákoknak, hogy az adományokat bevigyék az épületbe, ráadásul rendőrt is akart hívni rájuk. A Független Diák Parlament egyik képviselője, Lukácsi Benedek több ízben próbálta meggyőzni az igazgatót, hogy az adományokat nem az iskola, hanem a diákönkormányzat kapta. Egy belső szabályzatra hivatkozva azonban Manolovitsné Erdőközi Orsolya nem engedélyezte a műszaki cikkek iskolán belüli elhelyezését.

Az új igazgató kinevezése óta kilenc tanár távozott az iskolából 2017 szeptemberig,  akkor osztályokat kellett összevonni. A mostani pedagógusok felmondásával viszont még nehezebb helyzetbe kerülhetnek a diákok. Az Eduline szerint több szülő fontolgatja, hogy elviszi gyermekét az iskolából.

Hirdetés

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.