HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Visszautaltat...

Visszautaltatja az önkormányzatokkal a választás előtt kiosztott pénzeket a kormány

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az áprilisi választásokat megelőzően még bőkezűen szórta a kormány a brüsszeli forrásokat, most azonban a Népszava értesülései szerint visszakéri a fejlesztésekre szánt pénzek egy részét.

Legalábbis ez derül ki abból a levélből, amit nemrég kapott kézhez több település polgármestere. A Magyar Államkincstár illetékes pénztára arról értesítette a városvezetőket, hogy ha település részére megítélt európai uniós forrásból nyújtott támogatási előleg összege meghaladja az ötvenmillió forintot, a számlájukon kezelt, még fel nem használt összeget szeptember 30-ig át kell utalniuk a kincstár számlájára.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hajdúdorog ellenzéki vezetője szerint a rekvirálással próbálja meg az állam „kozmetikázni” a hiányos költségvetést. Mint a városvezető elmondta, az idei évre tervezett 2200 milliárd forint felét már a választások előtt folyósították. Mindezt a költségvetés terhére tették, ugyanis nem volt meg a kellő fedezet, hisz Brüsszel az elmúlt időszakban feltárt korrupciós botrányok hatására csak a megítélt források egy kisebb részét utalta át. Mint a Népszava írja, az így kiosztott pénz 1646 milliárd forintos hiányt eredményezett a központi költségvetésben, az egész évre betervezett hiány több mint 120 százalékát produkálva. A Népszava úgy tudja, Hajdúdorognak a mostani intézkedés értelmében 200 millió forintot, míg Komlóskának 50 millió forintot kell visszautalnia.

Gödöllő városvezetője, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gémesi György pedig arról beszélt a lapnak, hogy ez a helyzet tovább szűkíti a települések önrendelkezéshez való jogát és baljós árnyakat vetít előre.

HIRDETÉS

A Népszava megkereste a Magyar Államkincstárat, azonban választ még nem kaptak kérdéseikre.

A Pénzügyminisztérium viszont ma közleményben magyarázta az intézkedés okát. Mint írják, nem veszik vissza a pénzeket, azokkal továbbra is a települések rendelkeznek, „csupán a számla vezetője változik”.

„Az önkormányzatok mozgásterét, a számukra megítélt források felhasználási jogosultságát egyáltalán nem csökkenti a kincstári számlára történő átvezetés. Tehát arról sincs szó, hogy a már kifizetett uniós forrásokat »visszavenné« a kormány az érintett településektől” – áll a minisztérium, közleményében. Magyarázatuk szerint az államháztartásról szóló törvény értelmében a helyi önkormányzatok által elnyert, 100 millió forintot meghaladó összegű uniós források kifizetése csak az adott település Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára történhet, ezért kell a korábban kereskedelmi banki számlára kiutalt, még fel nem használt uniós forrásokat szeptember 30-ig visszautalni a település Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára. Ha az adott projekt nem zárul le 2018. október 31-éig.

HIRDETÉS

Arról viszont nem tettek említést, hogy ennek ellenére korábban miért utalták a pénzeket a kereskedelmi bankszámlákra.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,944lájkolóTetszik
3,639követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek