Visszautaltatja az önkormányzatokkal a választás előtt kiosztott pénzeket a kormány

Építkezés Fotó: Unsplash/Etienne Girardet

Az áprilisi választásokat megelőzően még bőkezűen szórta a kormány a brüsszeli forrásokat, most azonban a Népszava értesülései szerint visszakéri a fejlesztésekre szánt pénzek egy részét.

Hirdetés

Legalábbis ez derül ki abból a levélből, amit nemrég kapott kézhez több település polgármestere. A Magyar Államkincstár illetékes pénztára arról értesítette a városvezetőket, hogy ha település részére megítélt európai uniós forrásból nyújtott támogatási előleg összege meghaladja az ötvenmillió forintot, a számlájukon kezelt, még fel nem használt összeget szeptember 30-ig át kell utalniuk a kincstár számlájára.

Hajdúdorog ellenzéki vezetője szerint a rekvirálással próbálja meg az állam „kozmetikázni” a hiányos költségvetést. Mint a városvezető elmondta, az idei évre tervezett 2200 milliárd forint felét már a választások előtt folyósították. Mindezt a költségvetés terhére tették, ugyanis nem volt meg a kellő fedezet, hisz Brüsszel az elmúlt időszakban feltárt korrupciós botrányok hatására csak a megítélt források egy kisebb részét utalta át. Mint a Népszava írja, az így kiosztott pénz 1646 milliárd forintos hiányt eredményezett a központi költségvetésben, az egész évre betervezett hiány több mint 120 százalékát produkálva. A Népszava úgy tudja, Hajdúdorognak a mostani intézkedés értelmében 200 millió forintot, míg Komlóskának 50 millió forintot kell visszautalnia.

Gödöllő városvezetője, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gémesi György pedig arról beszélt a lapnak, hogy ez a helyzet tovább szűkíti a települések önrendelkezéshez való jogát és baljós árnyakat vetít előre.

A Népszava megkereste a Magyar Államkincstárat, azonban választ még nem kaptak kérdéseikre.

A Pénzügyminisztérium viszont ma közleményben magyarázta az intézkedés okát. Mint írják, nem veszik vissza a pénzeket, azokkal továbbra is a települések rendelkeznek, „csupán a számla vezetője változik”.

„Az önkormányzatok mozgásterét, a számukra megítélt források felhasználási jogosultságát egyáltalán nem csökkenti a kincstári számlára történő átvezetés. Tehát arról sincs szó, hogy a már kifizetett uniós forrásokat »visszavenné« a kormány az érintett településektől” – áll a minisztérium, közleményében. Magyarázatuk szerint az államháztartásról szóló törvény értelmében a helyi önkormányzatok által elnyert, 100 millió forintot meghaladó összegű uniós források kifizetése csak az adott település Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára történhet, ezért kell a korábban kereskedelmi banki számlára kiutalt, még fel nem használt uniós forrásokat szeptember 30-ig visszautalni a település Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára. Ha az adott projekt nem zárul le 2018. október 31-éig.

Hirdetés

Arról viszont nem tettek említést, hogy ennek ellenére korábban miért utalták a pénzeket a kereskedelmi bankszámlákra.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.