HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Az önkormányz...

Az önkormányzatoktól visszakért pénzzel kozmetikázza a hiányt a kormány

HIRDETÉS

Gondban van a kormány, mert az unióval folytatott viták miatt nem utalja Brüsszel az uniós támogatásokat, s ezért az év első nyolc hónapjában 1646 milliárd forintra emelkedett az államháztartás hiánya. Ez az összeg jelentősen meghaladja az egész évre tervezett 1361 milliárd forintot.

HIRDETÉS

Az elfutó hiányt valamiképpen kezelni kellene, információnk szerint ezért augusztusban az önkormányzatok levelet kaptak a Magyar Államkincstártól (MÁK), amelyben a kereskedelmi bankok betéti kamatánál 0,25 százalékkal magasabb kamatot ígért azoknak az önkormányzatoknak, amelyek legalább három évre lekötik a MÁK-nál tartott pénzüket.

Úgy tűnik, az ajánlat nem aratott nagy sikert, ezért dönthetett úgy a kormány szeptember 8-án, hogy az önkormányzatoknak és az állami vállalatoknak a választások előtt kifizetett uniós támogatások 50 millió forint fölötti fel nem használt részét szeptember 30-ig az államkincstárba kell utalni. Erről a Népszava számolt be pénteken. A Zoom.hu később már azt írta, az állami cégekre is vonatkozik az intézkedés. Becsléseik szerint százmilliárdos tétel is befolyhat így a kasszába.

Visszautaltatja az önkormányzatokkal a választás előtt kiosztott pénzeket a kormány – Magyar Hang

A Pénzügyminisztérium szerint csak technikai okai vannak, az Államkincstárnál kell tárolni a pénzt.

HIRDETÉS

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke lapunknak elmondta, a mostani intézkedés minden bizonnyal az államháztartási hiány kozmetikázását célozza. A polgármester arról is beszélt, hogy korábban már szó volt arról, hogy az önkormányzatok számláit 2018-tól a MÁK-nál kell vezetni, de ettől végül is visszalépett a kormány. Ha bevezetnék ezt a rendszert, az veszteséget jelentene a helyhatóságoknak, mert az egymással versengő kereskedelmi bankokkal szemben a nagy szervezetek tehetetlensége miatt az államkincstárnál magasabb a számlavezetési díj.

HIRDETÉS

Gémesi kiemelte, az új rendszer idei bevezetése talán azért maradt el, mert a MÁK nincs felkészülve az önkormányzatoknál általánosan jellemző komoly készpénzmozgás kezelésére.

Gémesi a hét végén a Népszavának beszélt arról is, hogy a települések körül egyre fogy a levegő, s noha a kampányidőszakban a kormánypárt körömszakadtáig tagadta, hogy az önkormányzati jogkörök megnyirbálására készül, ez a mostani rendelkezés éppen ennek ellenkezőjét bizonyítja.

Kis falvak kerülhetnek padlóra, inkasszóval fenyegetik őket – Magyar Hang

Falugondnoki busza miatt került bajba több kistelepülés, Komlóska hónapokig nem kapna állami normatívát.

Bár a kormány a döntést azzal indokolta, hogy a kincstári számláról csak az adott fejlesztési célhoz kötődő kifizetések teljesíthetőek, Köteles László, Komlóska polgármestere szerint ez eddig is így volt.

– Ha elnyertünk például egy EFOP-pályázatot, akkor a saját önkormányzati számlavezető kereskedelmi bankunknál a pályázat kódjával nyitottunk egy alszámlát, és minden, a beruházással kapcsolatos költséget, például anyagvásárlás, megbízási díj, erről utaltunk. Az elektronikus ügyintézésnek köszönhetően átlátható és ellenőrizhető módon, órák alatt megtörténtek a tranzakciók. A Magyar Államkincstárral nincs ilyen internetes banki kapcsolatunk, vagyis visszatérünk majd az őskorba: kitöltünk egy papír alapú átutalási megbízást, azt levében feladjuk a MÁK címére, ő pedig majd napokkal később elutalja a nekünk járó pénzt. Azt a pénzt, amelyet egyébként az önkormányzat nyert el, nem az állam, mégis az utóbbi gyámkodik felette – mondta Köteles László a Népszavának.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,103lájkolóTetszik
2,842követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szátokat befogni nem kell félnetek? – Magyar Hang-ajánló

Szűcs Tamás-, Kincses Gyula-, Nemény András- és Gera Marina-interjú. Mi lesz a színházakkal? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ingyen kap irodát a Türk Tanács budapesti irodája, de még az alkalmazottakat is mi fizetjük

A magyar adófizetők „önkéntes hozzájárulásként" mindent költséget állnak, a szervezet külföldi munkatársai diplomáciai védettséget kapnak.

Gazdaság rovat