Garancsi vendégeként repült Orbán a Mészároshoz köthető luxusgépen

Bár a magyar miniszterelnök magát nem tartja vagyonos embernek, azért nem nélkülözi a luxust. Az Átlátszó.hu ugyanis hónapokon keresztül követte annak a luxus repülőgépnek az útjait, amelyen július 25-én Orbán Viktor Bulgáriába látogatott, hogy megnézze a Mol-Vidi–Ludogorec Bajnokok Ligája-selejtező mérkőzést. Az Átlátszó le is fotózta Orbán Viktort, amikor Budapestre visszaérve egy Ludogorec-logós tasakkal leszáll a gép fedélzetéről.

Hirdetés

De nem ez volt az egyetlen futballhoz köthető útja a gépnek. Június 21-én Nyizsnyij Novgorodba ment, ahol akkor Argentína játszott Horvátországgal a világbajnokság D-csoportjának második fordulójában. Július 15-én pedig Moszkvába utazott a luxusrepülő, ahol épp a vb-döntő zajlott. A sajtóban akkor megjelent, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen nézte a mérkőzést, és még Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott aznap.

Orbán és Garancsi

A Népszava megkeresésére Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt közölte, hogy a miniszterelnök elmegy az összes Vidi-meccsre, és ugyanúgy utazik, ahogy a klub többi vendége. Szerinte a magyar adófizetőknek egy forintjába sem kerül, hogy Garancsi István vendégeként utazik focimeccsekre Orbán Viktor egy luxusgépen.

A helyzet ugyanakkor nem ilyen egyszerű, hiszen Garancsi István cégei sorra nyerik a magyar közbeszerzéseket. – Ha Orbán Viktor ingyenes juttatásként kapja a luxusutakat, akkor azok adóköteles jövedelemnek számítanak – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója és hozzátette: – A köztisztviselők etikai kódexében benne van, hogy lekötelező mértékű ajándékot nem szabad elfogadni.

Igazmondó politikusokra épít a vagyonnyilatkozati rendszer – Magyar Hang

Mindaddig értelmetlen a politikusok vagyoni helyzetét nyilatkozataik alapján megítélni, amíg feledékenységre hivatkozva kimenthetik magukat bármilyen helyzetből.

– Egy magánrepülős luxus útnak, egy olyan miniszterelnök esetében, aki havi 750 ezres jövedelemnél kívül nem vall be semmit, eléggé lekötelező jellegű és hatású – mondta a Népszavának Ligeti Miklós.

Mészáros Lőrinc lánya is használta

A Mészáros-klán is igénybe vette a gép szolgáltatását: augusztus 22-én, miután egy malagai utat követően landolt a Liszt Ferenc reptéren, a kisgépes termináljának ajtaján Mészáros Lőrinc lánya, Mészáros Beatrix, valamint a ZTE tulajdonosa lépett ki.

A repülő, a Bombardier Global 6000 egy nagyon drága business jet. Új ára 60 millió amerikai dollár, vagyis körülbelül 17 milliárd forint. A repülő üzemeltetési költsége (személyzet, biztosítás, repülőtéri díjak, tárolás, karbantartás, üzemanyag stb.) óránként 5-10 000 dollár (kb. 1,5-3 millió forint) a repült órák számától és az útvonalaktól függően.

Lady Mrd, a luxusjacht

De nem ez az egyetlen luxusjármű, amelyről kiderítette a portál, hogy kormányközeli emberek szolgálatában áll. A Lady Mrd nevű luxusjacht fedélzetén – amelyen már többször látták Mészáros Lőrincet utazni –augusztus 16-án például egy drónfelvétel szerint Homolya Róbert MÁV-elnök, Szíjj László üzletember, és Kovács Ernő kormánymegbízott tartózkodtak.

Az Átlátszó azt is kiderítette, hogy az elmúlt fél évben a luxus repülő és a luxusjacht több alkalommal is egy időben tartózkodott ugyanazon a helyen. Szeptember 17-én például a Bombardier Rijekában landolt, majd nem sokkal később egy fekete mikrobusz érkezett a luxusjachthoz, majd az több napos Adriai-tengeri útra indult.

Többek között Bari, Split, Pula, Rijeka és Velence voltak azok a városok, ahol ugyanakkor volt jelen a Lady Mrd és a luxusrepülő. De előfordult az is, hogy mindkét luxusjármű ugyanakkor volt a montenegrói Tivatban, ahol egy exkluzív jachtkikötő várja a szupergazdagokat.

2015-ben a Benetti olaszországi gyárában építették a Benetti Crystal 140 típusú jachtot, amelynek hosszúsága 42, a szélessége 9 méter. A hajó 5 kabinjában 10 vendég fér el, és az utasok kényelmét 7 fős legénység szolgálja. A háromszintes luxusjacht legfelső, úgynevezett „napozó” részén jacuzzi és medence is a vendégek rendelkezésére áll.

Az offshore offshore-ja

Kategóriája „pleasure craft”, ami a máltai szabályozás szerint azt jelenti, hogy nem lehet bérbeadni, csak a tulajdonosa és az ő vendégei használhatják.

Hirdetés

A máltai hajónyilvántartás szerint a Lady Mrd tulajdonosa az L&L Charter Ltd nevű máltai cég, aminek tulajdonosa a PKF Fiduciaries International Ltd. nevű máltai strómancég, amely máltai cégadatok szerint több mint kétszáz offshore céget kezel tulajdonosként vagy igazgatóként. A PKF tulajdonosai George Mangion és Marianne Mangion máltai lakosok, ám az rendkívül valószínűtlen, hogy a PKF által frontolt cégek valóban az ő saját vállalkozásaik volnának.

További részleteket és fotókat az Átlátszó.hu cikkében talál.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.