Demszky gondolkodik, hogy újra beszáll a politikába

Szamizdat-korszak., 1987 Az asztalnál Tamás Gáspár Miklós, tőle jobbra Demszky Gábor, a kép szélén Lányi András Szamizdat-korszak., 1987 Az asztalnál Tamás Gáspár Miklós, tőle jobbra Demszky Gábor, a kép szélén Lányi András (Fotó: Fortepan/Hodosán Róza)

Gondolkodom, hogy ismét beszállok a politikába – erről beszélt Demszky Gábor a 24.hu-nak adott nagyinterjújában. Az egykori SZDSZ-es főpolgármestert – mint mondta – a pártok nem érdeklik, de függetlenként hajlandó lenne elindulni. Habár döntés még nincs, de ha lenne mögötte „intellektuális és tárgyi erő”, megfontolná, hogy induljon a jövő őszi önkormányzati választáson főpolgármesternek.

Hirdetés

A fővárost 1990 és 2010 között húsz éven át vezető politikus ráadásul azt mondja, tudja is, hogy jelenleg, a harmadik kétharmad után mit kell tenni. – Meg kell ölni a fenevadat – mondta, a fenevad alatt pedig magát, a Nemzeti Együttműködés Rendszerét (NER) értette. Demszky Gábor szerint ma nincs demokrácia, már csak azért sem, mert „az ellenzék idomult a rendszerhez, partner ahhoz, hogy demokráciát játsszunk ott, ahol nincs demokrácia”.

A teendő pedig szerinte: kivonulni a parlamentből és visszahozni a nyomtatott szamizdatos módszereket. A papír ugyanis elér olyanokhoz is, akik internetet nem használnak. De ez még csak a kezdet, lakásokon szervezett szabadegyetemeket is tartana, Heller Ágnes például már tartott nála három előadást. Emellett Kenedi Jánossal könyveket adnak majd ki undergroundban, a lakásán lesz kutatóhely és butik.

„Legyalulták a vidéki nyilvánosságot” – Magyar Hang

Hogyan lehet áttörni a központosított propagandán? Beszélgetés L. László Jánossal, a Nyomtass te is! projekt vezetőjével.

//cdn.embedly.com/widgets/platform.js

– Ha Orbán azt mondja, hogy mocskos migránsok, mi azt mondjuk, nem, (…), félre a migránsozással, nekünk Európa a fontos! – valahogy így foglalta össze az üzenetüket.

Hirdetés

Az interjúból az is kiderül, hogy Demszky Gábor egy öregebbre cserélte tizenéves autóját, milliókért adta el szamizdatos archívumát, a pártok pedig szerinte azért lopnak, mert a hivatalosan járó pénzből nem lehet politikát csinálni.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.