HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Egy államtitk...

Egy államtitkár már belebukott abba, amit most Orbán Viktor csinált

HIRDETÉS

Nem Orbán Viktor az első olyan magyar politikus, aki olyan vállalkozóval, nevezetesen most éppen Garancsi Istvánnal tölti az idejét, aki sorra nyeri a közbeszerzéseket. Volt már ilyen 2010 előtt is, csakhogy, egy ilyen eset akkor az érintett, konkrétan egy államtitkár állásába került.

HIRDETÉS

Nem ok nélkül hangos a sajtó továbbra is az Átlátszó tényfeltáró cikkétől, amiből kiderült: Orbán Viktor egy luxus repülőgéppel utazott Bulgáriába, hogy megnézze a Mol Vidi–Ludogorec Bajnokok Ligája-selejtező mérkőzést. Sajtófőnöke, Havasi Bertalan szerint a miniszterelnök elmegy az összes Vidi-meccsre, és ugyanúgy utazik, ahogy a klub többi vendége. Mint mondta, a magyar adófizetőknek egy forintjába sem kerül, hogy Garancsi István vendégeként utazik focimeccsekre Orbán Viktor. A bökkenő, hogy Garancsi István cégei sorra nyerik a magyar közbeszerzéseket.

Volt már ehhez hasonló itthon, a 444.hu idézte fel az Index korábbi tényfeltáró írását. A szerint 2003-ban, a Medgyessy Péter vezette MSZP-SZDSZ kormány ideje alatt Sári Lajos, az oktatási tárca helyettes államtitkára együtt utazott a manchesteri Bajnokok Ligája-döntőre Németh János üzletemberrel. Márpedig utóbbi közös céget tulajdonolt az Idea Lab Kft.-vel, amely referenciák nélkül nyert félmilliárdos közbeszerzést a Nemzeti Szakképzési Intézet pályázatán.

Igazmondó politikusokra épít a vagyonnyilatkozati rendszer – Magyar Hang

Mindaddig értelmetlen a politikusok vagyoni helyzetét nyilatkozataik alapján megítélni, amíg feledékenységre hivatkozva kimenthetik magukat bármilyen helyzetből.

Sári Lajos viszont a cikk megjelenése után beadta lemondását. A minisztérium akkori közlése szerint „a belső vizsgálat Sári Lajos esetében feltárt olyan belső érintettséget is, amely ugyan nem jogszerűtlen, de nem felel meg egy magasabb erkölcsi normának”.

HIRDETÉS

– Ha Orbán Viktor ingyenes juttatásként kapja a luxusutakat, akkor azok adóköteles jövedelemnek számítanak – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a Népszavának és hozzátette: – A köztisztviselők etikai kódexében benne van, hogy lekötelező mértékű ajándékot nem szabad elfogadni.

A Párbeszéd kedden bejelentette: hivatali vesztegetés, valamint annak elfogadása miatt feljelentést tesz, emellett vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez az Országgyűlés mentelmi bizottságában a miniszterelnök ellen.

Orbán Viktor az országgyűlési törvény szerint nem fogadhat el a képviselői megbízatásával összefüggésben olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely meghaladja a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét – ezt már az Index cikke fejti ki.

Persze, emlékszünk, Semjén Zsolt több millió forintos svédországi vadászatait is azzal ütötték el, hogy magánemberként kapta az ajándékot.

„A szabadságát mindenki úgy tölti, ahogy akarja” – az RTL Klub Híradója ezt a választ kapta a MÁV-ot felügyelő miniszter sajtóosztályától annak kapcsán, hogy Homolya Róbert is a luxushajón volt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,108lájkolóTetszik
2,844követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szátokat befogni nem kell félnetek? – Magyar Hang-ajánló

Szűcs Tamás-, Kincses Gyula-, Nemény András- és Gera Marina-interjú. Mi lesz a színházakkal? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ultrahanggal jelzik a növények, ha stresszhelyzetbe kerülnek

E heti tudományos lapszemlénk: 3D-s nyomtatással tarthatja életben gépeit az amerikai légierő. Magas ólomkoncentrációt az ókori római Londonban. Nem a modern ember okozta a neandervölgyiek végzetét?