Orbán Viktor főtanácsadója kerül a hírszerzés élére

Orbán Viktor főtanácsadója kerül a hírszerzés élére

Czukor József, az Információs Hivatal fõigazgató-jelöltje távozik meghallgatásáról, az Országgyûlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésérõl az Országgyûlés Irodaházában 2018. szeptember 25-én (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormánypárti képviselők szavazatával támogatta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, hogy Czukor József kerüljön az Információs Hivatal (IH), vagyis a hírszerzés élére. A testületben három ellenzéki képviselő van: az elnök jobbikos Mirkóczki Ádám és a korábbi vezető, a szocialista Molnár Zsolt tartózkodott, míg az LMP-s Szél Bernadett a nem gombot nyomta.

Az IH az előző ciklusban még az akkor Lázár János által vezetett Miniszterelnökség alá tartozott, a választások után azonban a hírszerzés átkerült a külügyhöz. Ezzel egy időben távozott az éléről Pásztor István, ő az Egyesült Államokban, diplomáciai vonalon folytatja majd a karrierjét.

Az Index számolt be részletesen Czukor József múltjáról. Érdekesség, hogy már a kommunista hírszerzésnél, azaz a III/I-nél is dolgozott, 1993-tól pedig visszatért oda, már az Információs Hivatalhoz. Dolgozott Bonnban Balázs Péter mellett, akkor épített ki jó kapcsolatokat a fideszesekkel, különösen Kövér Lászlóval, majd Medgyessy Péter kormánya újra az IH élére nevezte ki. Volt utána a Bajnai-kabinet alatt szakállamtitkár, 2010 után berlini nagykövet, 2015-ben pedig a Miniszterelnökségen állományán belül dolgozott. Az utóbbi időben Orbán Viktor főtanácsadója volt.

A hírportál cikke szerint Czukor kinevezése annyiban érdekes, hogy külügyi berkekben köztudomású: nincs túl jó viszonyban a külügyi tárcát vezető Szijjártó Péterrel. Ám Orbán Viktor bizalmát állítólag élvezi. Amikor a második Orbán-kormány idején berlini nagykövet lett, a kormányfő elégedett lehetett a teljesítményével, hiszen nagykövetként beleállt a magyar kormány konfrontatív külpolitikájába és lojális volt a kormányzathoz.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.